Önümüzdeki dört yılda meslekler değişecek
Türkiye’nin eğitim sistemi tartışıla dursun rakamlar geleceği belirliyor.
Endüstri 4.0 ülkemizde de hızlı bir şekilde ilerlemekte robotların ve dijital fabrikaların da çoğaldığını söylersek yanlış söylemeyiz. Ancak bu robotları ve dijital makinelerin kimler tarafından nasıl kullanılacağı soru işareti. Meslek liseleri ve meslek yüksek okullarında eğitim yapısının tekrar gözden geçirilmesine ihtiyaç var var çünkü kalifiye eleman yetiştirilemiyor. Bu okulların sanayi ve meslek odaları ile birlikte acilen iş birliğine gitmesinde fayda var.
Türkiye’de YGS sonuçlarına bakıldığında 40’ar Fen ve Matematik sorularından gençlerin verdiği cevap sayısı sadece beş.
Her sene üniversiteler bir milyona yakın mezun veriyor. Bunların belli bir kısmı askerlik bir kısmı ise ailesinden tarlası olduğu için bir kısmı da nasıl olsa iş bulamam diye iş aramıyor. Ancak iş aramanın da gerçekten iş olduğu söylemekte fayda var.
Peki “Geleceğin Meslekleri” neler olacak? Bu her zaman tartışılmış bir konudur.
Geçtiğimiz ay dünyanın en büyük firmalarının insan kaynakları, strateji yöneticilerinin katılımı ile birlikte bir rapor hazırlandı. Bu rapora göre önümüzdeki 5 yıl içinde iş gücü piyasasında köklü değişikler yaşanacak.
Nanoteknoloji, robot bilimi, yapay zeka, biyoteknoloji, genetik gibi alanlarının çoğalması ile birlikte iş modelleri ile birlikte işgücü piyasasında da gözle görülür değişikler meydana gelebilecek. Bazı meslekler ortadan kalkarken yeni işler ortaya çıkacak.
Yeni ortaya çıkacak mesleklerin alt yapısı ise tamamen Matematik ve Fen Bilimleri tabanlı “ Bilgisayar ve Matematik” “Mühendislik” “Mimarlık” vb özelleşmiş iş grupları oluşacak. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründen ise en çok meslek ortaya çıkacak. Bunu profesyonel servisler ve medya, eğlence ve enformasyon alanları izleyecek.
2020’de revaçta olacak mesleklerin başında,
Bundan 5 yıl öncede insan kaynaklarının mesleğinin öneminin gitgide arttığı şirketlerin insan kaynaklarını emin ellere teslim etmesinin gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmış gözüküyor.
İnsan Kaynakları ve Gelişim Uzmanları geliyor. Rapora katkı sağlayanların %65’i yeni çalışan yerine mevcut çalışanla yeni yaratılacak işlerin şu anda çalışanlar tarafından doldurulmasını istiyor. Bunun yapılabilmesi için personel/muhasebe sorumlusu yerine insan kaynakları ve organizasyonel gelişim uzmanlarına ihtiyaç duyulacak.
Veri Analisti katılımcılar ileride oluşacak teknolojik karışıklığı anlamlı bilgilere çevirebilmek için bütün endüstride veri analistleri de 2020 ‘ye kadar tüm endüstri kollarında büyük önem sahibi olacak.
Matematik ve Bilgisayar Bilgisayar programcılığı, yazılım geliştirme uzmanlığı, bilgi güvenliği uzmanlığı gibi mesleklerde artış gözlemlenecek.
Mimarlık ve mühendisliğe olan ilgide de yükseliş sürecek. Biyokimya, nanoteknoloji, robotik ve malzeme alanlarında uzmanlaşmış insan kaynağına ilgi daha artacak.
Ürün Tasarımcıları, monoton işler için insana ihtiyaç duyulacak. Araştırma bu nedenle ileride yaratıcılığa ihtiyaç duyulan işlere talep olacağını belirtiyor. Endüstri tasarımcıları bunlardan bir tanesi. İmalat ürünlerinin tasarımlarına farkındalık getirecekler.
Uzman satış temsilcileri, teknolojik gelişmeler hızlar artarken şirketler pazarlama ve sunduklarını müşterilerine tanıtmaya ihtiyaç duyacakları için uzman satış temsilciliği önemli bir yer tutacak.
Devlet/Hükümet İlişkileri Uzmanı Yeni teknolojilerin üretimi devam ederken aynı anda bunların yasal işlemlerini yönetebilecek yürütebilecek kişilere ihtiyaç duyulacak. Üretilecek ürün yada hizmetlerin ilgili yasal mevzuat ile resmi kurumlarla ilişkileri ve iletişi yürütecek kişiler işlere yerleştirilecek.
Genç işsizlerin çoğunlukta olduğu ülkemizde işsizliğin azaltılabilmesi için sistemi yenilenmiş meslek liseleri ve meslek yüksek okullarından mezun gençlere ihtiyacımız artacak gözüküyor.
Sevgiyle paylaştım.
Ahmet GÜLÇAĞ’in araştırmasını ve başarılı çalışmasını bir makale OLARAK çok beğendim… GORUSLERİNE katılıyorum ve tebriklerimle teşekkürler EDİYORUM… Sancar Maruflu