EÇEV’den Türkiye’ye Örnek Bir Proje

  • 30 Ekim 2019 12:07

EÇEV’den Türkiye’ye Örnek Bir ProjeEge Çağdaş Eğitim Vakfı  (EÇEV) 1995 yılında yaratıcı, sorgulayıcı ve katılımcı bir eğitim sistemine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş. Bugüne kadar, Herkes için kapsayıcı ve nitelikli eğitimin başarılması ve herkese yaşam boyu öğrenme imkanlarının yaratılması” konusunda önemli çalışmalar yürütmüş.

 

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği IPA II-Sivil Toplum Sektörü altında yürütülen Sivil Toplum Destek Programı İkinci Dönem Hibe Programı kapsamında “Yenilikçi Yönetim ile Sürdürülebilirliğin Sağlanması: Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Raporlaması Sisteminin Küresel Raporlama Girişimi Standartları ile Yapılandırılması” projesiyle EÇEV, desteklenmeye hak kazandı. EÇEV’in projesi, Türkiye’den yapılan başvurulardan Ege Bölgesi’nde hibe almaya hak kazanan iki projeden birisi oldu. Projenin hibe bedeli 146.000 Euro.

 

Projenin  amacı; EÇEV’in ulusal ve uluslararası düzeylerde politika yapım karar alma süreçlerine daha aktif katılımının gerçekleştirilmesi için daha güçlü bir sivil diyalog, katılım ve itibar sağlamak amacıyla kurumsal kapasitesinin arttırılmasını hedefliyor.

Türkiye’de ilk kez eğitim alanında faaliyet gösteren bir vakıf sürdürülebilirlik raporlamasında küresel en iyi uygulama olarak kabul gören ve Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative) standartlarını esas alarak bir rapor yayınlayacak.

 

EÇEV’in mevcut yönetim stratejileri, politikaları, iş planları ve faaliyetleri sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde yeniden şekillendirilerek GRI Sürdürülebilirlik Standartlarına dayalı yönetim ve raporlama sistemi kurulacak. Küresel raporlama girişimi (GRI) ilkeleri arasında Paydaş kapsayıcılığı, Sürdürülebilirlik, Önceliklendirme ve Eksiksizlik yer alıyor. EÇEV’in bu projesi Manisa ve İzmir’de yürütülecek, Ağustos 2020’de son bulacak.

 

EÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Reşitoğlu yaptığı açıklamada

“Proje ile eğitimde başta dezavantajlı kesimler olmak üzere burs ve eğitim desteğine ihtiyaç duyan öğrenciler, paydaş okullar ve öğretmenler, kamu kurum ve kuruluşları, işbirliği yaptıkları STK’lar, bağışçılar, gönüllüler ve çalışanlarına yönelik yürüttükleri program ve projelerin etkisinin ölçülmesinin çok daha sağlıklı yapılacak. Artık sadece iyi bir fikrinizin olması, iyi bir projenizin olması ve hatta bunu sahada iyi uygulamanız yetmiyor. Uygulamayı, sonuçlarını çok iyi izlemeniz ve küresel standartlarda raporlamanız da gerekiyor.

Biz de AB desteği almaya hak kazanan projemiz ile eğitim alanındaki projelerimizin etkisinin ölçülmesi için stratejik ve operasyonel gereklilikleri belirlerken, gerekli altyapının kurulmasını, veri bazlı yönetim anlayışının hayata geçirilmesini ve raporlanmasını sağlayacağız. Merkezi Amsterdam’da bulunan ve dünya çapında 100’den fazla ülkede işletmelere, hükümetlere ve STK’lara insan hakları, iklim değişikliği, yönetişim ve sosyal refah gibi kritik önem taşıyan sürdürülebilirlik konularındaki etkilerini anlamaya ve aktarmaya yardımcı olan Küresel Raporlama Girişimi Standartları (GRI Standartları) raporlama ve iletişim faaliyetlerimizin alt yapısını oluşturuyor.”

Hedef Mayıs 2020’de ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlamak.

 

Türkiye’de ilk defa eğitim alanında faaliyet gösteren bir STK sürdürülebilirlik raporu yayınlamış olacak.

 

Bu kapsamda proje STK’larda sürdürülebilirlik kavramının benimsenmesi, yaygınlaşması ve bu doğrultudaki uygulamaların hayata geçirilmesi açısından da önemli bir görev üstleniyor.

 

Demokrasi’nin demokrasi olabilmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının önemi bir hayli fazla . Ne mutlu ki Ege Bölgesinde faaliyetini sürdüren Ege Çağdaş Eğitim Vakfı var.

 

Kamu, STK ve AB işbirliği ile yapılan projelerde bürokratların projeye bakışı süreci takibi de çok önemli.  Bu tür projelerin hazırlanması ve AB yetkili organlarına sunulması da ayrı titizlik gerektiriyor.

 

Bu örnek projede EÇEV Başkanı Yasemin Reşitoğlu ve yönetim kurulu ile birlikte projenin koordinatörlüğünü Eda Kayadibinlioğlu yapıyor. Proje Uzmanları ise Dr. Nazlı Aytuğ ve Dr. Duygu Çakırokkalı, Proje Teknik Uzmanı Berivan Karaaslan ve Proje asistanı ise Arda Özdöl

 

Bilimin ve aklın ışığında yapılan çalışmalarla tespit edilen sorunlara akılcı çözümler sunarak çözüm üretebilen Sivil Toplum Kuruluşlara /derneklere ne mutlu.

 

Birlik ve güven içinde nice projelere Kazanan Ülkemiz olsun.

Kazanan Bölgemiz olsun.

 

Bu tür projenin diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olması dileğiyle.

Sevgiyle paylaştım.

 

 

 

YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.