Bilinçsiz Önyargılar
Gerçekleri yada mutlak doğru dışında görmek istediklerimizi gösteren İnsanlık tarihinde vücudumuzun en az gelişen organı beynimiz. Bilinçsiz önyargıların bizi yönetmesine izin veriyoruz.
İşe geldiniz başınız çok ağrıyor. İnsan Kaynakları odasına girdiniz. Bölümdeki arkadaşlarınız ismini bilmediğiniz size bir kırmızı diğeri mavi renkli ilaç uzattılar. Hangisi alır içersiniz? Tercihiniz bilmiyorum ancak araştırmalar diyor ki bu seçimle karşılaşanlar %69’u maviyi tercih ediyor.
Beynimiz bize kırmızının tehlikeli ve güvenilmez bir renk olduğunu fısıldıyor. Bilinçaltına yerleşmiş ve sorgulamadan kırmızıyı bırakıp mavi hapı kullanıyoruz.
Türkiye’de Senfoni orkestralarında 1970’li yıllara kadar müzisyenlerin çoğu erkek..
Bir sorgulayan akıl devreye girmiş müzisyen seçimlerinde deneme sırasında bir paravan konulmuş. Jüri enstrumanı kimin çaldığını görmüyor. Sonuç kadın müzisyenlerin sayısı % 50 artmış. Sadece basit bir paravanla.
Ardından başka bir akıl devreye girmiş ve sahne çıkacak aday müzisyenlerin ayakkabılarını çıkarmaları istenilmiş. Bu basit bir çalışma ile kadın müzisyenlerin katılma oranı daha da artmış. Beyin yüksek topuklu ayakkabıların sesi dahi o bilinçsiz önyargıların beynimizde tetiklenmesine, yankı yapmasına yetiyor.
Beyin bize görmek istediklerimizi gösteriyor. Sonuç olarak da sıklıkla beynimizin sözünü dinleyerek bilinçsiz ön yargıların bizi yönetmesine izin veriyoruz.
İş hayatında başarı doğru karar verebilme yeteneğine bağlıyken, biz bu karar verme sürecini önyargıları fazlasıyla güçlü olan ve bilinçaltındaki önyargılarla karar veren gelişime açık olan beynimize delege ediyoruz.
İş hayatında biraz daha çeşitliliği sağlayabilirsek ve ardında bilinçaltımızdaki istemsiz ön yargıları aşabilmeliyiz. Son derece iyi eğitimli, başarılı iş insanlarının verdikleri bu cevap aslında beyinleri, zihinleri yetkinlikle kadını aynı cümlede kullanmakta zorlandığı için ortaya çıkıyor.
Bu ön yargıların eğitimle , kültürle, zenginlikle ve olgunlukla alakası olmadığını düşünüyorum.
Bir göreve atama yada bir iş için önümüze gelen özgeçmişlere baktığımızda bu rolü erkek aday ile dolduracağım diyoruz. Acaba doğru mu yapıyoruz.?
Sevgiyle paylaştım.