İŞKUR’dan İşverenlere Destek

  • 7 Mart 2017 10:13

İŞKUR’dan İşverenlere Destek

Küreselleşmenin gün geçtikçe gelişmesi, artan rekabet, çevresel faktörler Türkiye’de insan kaynakları ve insan yönetiminin önemini ortaya çıkardı. 

Şirketlerin yönetimlerinde insan kaynaklarına önem veren, yetkin, bilgili yönetici ve insan  kaynakları çalışanları şirketleri bir adım ileri taşıyacaklar. 

Günümüz Türkiye’sinde işletmeler için teşvikler ve destekler büyük önem arz etmekte. Bu uygulamaların işletmelere getirilebilmesi insan kaynakları yönetimi için olmazsa olmazlar arasında. Gelişimi ve dönüşümü önemsemiş işletmeler insan kaynakları bölümlerini yavaş yavaş oluşturmaya da başladı. 

Türkiye’de yaşadığımız olağanüstü hal döneminde çalışma şeklini  4857 sayılı İş Kanunun 43. Maddesinde olağanüstü hallerde fazla çalışma olarak belirlenmiştir. Yaşanılan ekonomik krizlerde şirketler denkleştirme, telafi çalışması, kısa çalışma uygulamasını yasanın çizdiği şekilde yapabilmektedir. Ancak kısa çalışma için gerekli şartların sağlanması ve İŞKUR’a başvuru yapılmış olması gereklidir. Diğer çalışma şekilleri için ise  çalışanın mutlaka yazılı onayı gerekmektedir. 

İşbaşı eğitim programları için; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunun 4. Maddesinin 1 fıkrasının a bendi kapsamında en az 2 sigortalı çalışanı olan işverenler , dernekler, vakıflar mesleki birlikler , sendikalar, noterler vs de yararlanabilmektedir. 

İŞKUR tarafından planlanan ve uygulamaya geçirilen iş başı eğitim programları sayesinde  mevcut çalışan sayısının onda biri kadar adaya 320 güne kadar destek sağlanmaktadır. Haftada en fazla altı gün ancak haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde uygulanabilir. Pazar günleri çalıştırılmaları konusunda yasa da bir engel söz konusu değildir. Program başladığındaki çalışan sayısının  program sonunda da korunması istenir. Eksiklik tespit edilirse 1 ay süre verilip telafi edilmesi talep edilmektedir. 

İş başı eğitim programı süresince işverenin mali sorumluluğu yok. İŞKUR katılımcılara günlük  54 tl harçlık vermekte ve genel sigortası, iş kazası ve meslek hastalığı primleri İŞKUR   tarafından  karşılanmaktadır. Bunun için öncelikle işsiz İŞKUR’a kayıtlı olması, gerekmektedir. Kuruma kayıtlı işsizler 15 Yaşını tamamlamış olanlar, İşverenin 1. veya 2. derece kan hısmı veya eşi olmayanlar, Emekli olmayanlar, programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde işsiz olmak (uzun vadeli sigorta kollarından primi yatmamış olmak) ön lisans, yüksek lisans, doktora, ikinci öğretim de dahil olmak üzere tüm üniversite öğrencileri ile açık öğretim ilkokul, açık ortaokul ve açık lise öğrencileri İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanabilmektedir.  

Bu haber ilgini çekebilir ->  Kamu alanının özel mülkiyete verilmesine izin vermeyeceğiz

İEP’e başlayacak katılımcı sayısı, programın başlama tarihi itibariyle aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde programın başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden belirlenmektedir. 

En az iki çalışanı olmak kaydıyla işverenler toplam çalışan sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebilmekte ve katılımcı sayısının tespitinde tüm kesirler bir üst sayıya tamamlanmaktadır. 

İşbaşı Eğitim Programları en fazla 3 ay (fiili 78 güne kadar) düzenlenebilir. Programlar en fazla haftada 6 gün, günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere haftalık en fazla 45 saat olarak düzenlenir. Günde en az 5 saat olması durumunda haftada bir gün bile program düzenlenmesi,  Resmi tatil günlerinde ve vardiyalı çalışma düzenlenmesi önceden belirtilmek şartıyla mümkündür. 

Program sonrasında gerçekleştirilecek istihdamın 60 günden az olmamak üzere en az program süresi kadar olması gerekmektedir. 

İstihdam yükümlülüğü, programın ¼’lük süresi sonunda programa devam eden katılımcı sayısı üzerinden hesaplanacak; ¼’lük süre sonunda programda katılımcı kalmamış olsa dahi istihdam yükümlülüğü devam edecektir. 

İstihdamlar programın düzenlendiği işyerinde olacağı gibi farklı işyerinde de gerçekleştirilebilir. Ancak her durumda istihdamların mutlaka programın düzenlendiği meslekte olması gerekmektedir. 

İş başı eğitim programından sonra mezun olanların yüzde 50’sini program bittikten sonra 3 ay içinde işe alınması kaydıyla istihdam edilmesi halinde, imalat sektöründe 42 ay diğer sektörlerde ise 30 aya kadar sigorta priminden işveren payını ödemiyor.  

Sonuçta işverene işçi başına 773 liralık teşvik imkanı sağlanıyor. 

İşsizliğin % 12-13’lere ulaştığı ülkemizde hiç olmazsa işverenlere ve işsiz gençlere harçlıklarını çıkarabilecekleri bir program. Emeği geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na ve üst yönetimine   İŞKUR Genel Müdürlüğü ve İzmir ve bölgesinde bir gün Sanayi Odasında bir gün Menemen Ticaret Odasında  Oda oda dolaşıp yararlarını ve teşvik bilgilerini paylaşan  İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Makbule Dank ve  üst yönetimine  sahada olup kapı kapı dolaşan meslek danışmanlarına ne kadar teşekkür etsek azdır. 

Emeğinize ve yüreğinize sağlık. 

Sevgiyle paylaştım. 

YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.