3. Sektörün Gücü

  • 17 Eylül 2019 18:58

3. Sektörün GücüEge Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) kuruluşunun 27. Yılını kutluyor.  Her yıl olduğu gibi bu yılda bir ilke imza atıyor.

 

Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği (DESİAD) ortaklığı ve Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle “Daha Güçlü Sivil Toplum İçin Rota Ege Bölgesi” projesi çerçevesinde Bölgemizde yer alan sivil toplum kuruluşlarının kapasiteleri değerlendirmek ve geliştirmek yönünde bir çalışma yayınladı.

 

Raporun amacı; ülkemizin kalkınmasında ve demokratikleşme yolculuğunda kamu ve özel sektör kadar etkisi bulunan üçüncü sektöre dair “Ege bölgesinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerini değerlendirmek, sivil toplumun güçlü olduğu ve gelişmeye ihtiyaç duyduğu alanlara ışık tutmak.”

 

Çalışma İzmir, Denizli, Muğla ve Afyonkarahisar illerinde yerleşik STK’lara 44 soruluk bir anket uygulanmış. İki binden fazla kuruma toplu SMS, eposta ve telefon yoluyla her kuruma iki kez ulaşılarak gerçekleştirilmiş.

 

STK Kapasitelerinin belirlenmesinde yönetişim, yönetim, insan kaynakları, finansal kaynaklar,  dış ilişkiler ve sürdürülebilirlik temel alınmış.

 

Ankete 176 kurum katılmış katılan kurumlar ortalama 15 yıldır faaliyet gösteriyor.

Ankette soruları yanıtlayan katılımcıların %67’si yönetim kurulu başkanlarından %21 ise genel sekreterlerden oluşuyor.

Ege Bölgesine bakıldığında en güçlü alan yönetişim en zayıf alanın ise sürdürülebilirlik olduğu saptanmış.

 

Kurumlara “bir stratejik planları olup olmadığı” sorusuna %84’ü evet stratejik planımız var şeklinde cevap vermiş.

Doğru bu soruya evet cevap veriliyor ise  AB’den ne kadarlık bir katkı sağladınız?

 

İzmir yönetim boyutunda ise aynı anda hem en düşük ortalamaya sahip hem de en yüksek ortalamaya sahip kriterleri içermekte olduğundan daha detaylı bir çalışma ile sonuçlar yeniden incelenecek şeklinde bir sonuçta çıkmış.

 

İzmir yönetişim alanında oldukça başarılı ve yetkin STK yapısına sahip iken sürdürülebilirlik alanında diğer illere göre gelişmeye ihtiyacı var.

 

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, yapılan bu bilimsel çalışmanın ardından hedefi net ortaya koymuş.

 

Hedef;  15 ay içinde sivil toplumun kapasitesinin geliştirmek.

Peki nasıl? Yönetsel ve finansal sürdürülebilirliği sağlayacak stratejik planlama ve proje döngüsü yönetimi eğitimleri ve diğer projeler ile.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı’da çocuklara özel etkinlik

Ne Zaman? Eğitimlerin ilki 2-4 Ekim’de Muğla’da

Lobi faaliyetleri için ise Ekim ayında EGE’li STK’lar için  Ankara’da bir ofis açılacak. Aynı zaman da bu ofis bültenler ve raporlar hazırlayacak.

 

Demokrasi’nin demokrasi olabilmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının önemi bir hayli fazla . Ne mutlu ki Ege Bölgesinde ESİAD, DESİAD vb. STK’larımız var.

 

Kamu, STK ve AB işbirliği ile yapılan projelerde bürokratların projeye bakışı süreci takibi de çok önemli. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan’ın katkısı da yadsınamaz. Kendisinin AB projeleri konusunda deneyimi, bilgi birikimi 2020 için bir fırsat ve bir umut.

 

TÜSİAD’ın projenin içinde olması, organizasyon yapısından projenin yapılış şekline kadar ayrı bir vizyon ve değer katıyor.

 

Bilimin ve aklın ışığında yapılan çalışmalarla tespit edilen sorunlara akılcı çözümler sunarak çözüm üretebilen Sivil Toplum Kuruluşlara /derneklere ne mutlu.

 

Bilimsel çalışması için teşekkürler Yaşar Üniversitesi.

Projenin hayata geçirdiği teşekkürler ESİAD Yönetimi ve Başkan Fadıl Sivri

Projede paydaş olduğu için teşekkürler DESİAD Yönetimi ve Başkan Okan Konyalıoğlu

Vizyonu ile ışık tuttuğu için teşekkürler TÜSİAD. Ve özellikle Genel Sekreter Dr. Bahadır Kaleağası,

4,5 Milyon Euroluk kaynağın Türkiye’mize kazandırmak için çaba sarf eden AB Bakanlığı Proje Uygulama Müdürlüğü’ne teşekkürler.

 

Birlik ve güven içinde nice projelere

Kazanan Ülkemiz olsun.

Kazanan Bölgemiz olsun.

 

Bu tür projelerin diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olması dileğiyle.

Sevgiyle paylaştım.

 

 

 

YAZARIN SON YAZILARI
Zümrüd-ü Anka Kuşu Gibi - 22 Mart 2020 13:39
ARİSTO HAKLI MI? - 20 Şubat 2020 15:05
Yapay Zeka 2020 Kongresi - 23 Aralık 2019 12:16
3. Sektörün Gücü - 17 Eylül 2019 18:58
İZMİR TANITIM VAKFI ve GELECEK - 11 Eylül 2019 14:56
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.