SIRA DENETİM KOMİSYONLARINDA BAKALIM HANGİ BELEDİYEDEN NELER ÇIKACAK?

Necati Bahçeci

Gsm ; 0 505 545 44 33
  • 20 Ocak 2022 09:43

SIRA DENETİM KOMİSYONLARINDA BAKALIM HANGİ BELEDİYEDEN NELER ÇIKACAK?Belediyelere ait Sayıştay raporları, belediye meclislerine de ulaştı. Geçen yılın denetiminde hesap ve harcamaları içeren bu raporlar, çoğu belediye meclisinde birer nüshaları, partilerin grup başkan vekillerine verilerek, okunmuş sayıldı. Birkaç belediye hariç, çoğunda görüşülmeden sürece bırakıldı. Yani merak ediyorum hangi belediyede raporlarla ilgili hukuki bir süreç başlatıldı veya İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istendi. Yine birkaç yıl sürecek ve çoğunun görev süresi bitecek başkan ve meclis üyeleri, bu raporların sonuçlarından belki haberdar bile olmayacak.
Belediyelerde başkan ve meclisi halk seçer. Yani birinci derecede hesap verilecek merci seçmen olmalıdır. Vatandaş her türlü bilgilendirilmelidir. Ama fiiliyatta bu olmaz. Başkan ve üyelere memur muamelesi yapılır. Buna itirazım yok. Fakat seçmenin çoğunun haberi olmaz yada yüzeysel bir şeyler duyar o kadar.

DENETİM KOMİSYONLARI SEÇİLDİ
Ocak ayında belediyelerde meclis üyelerinden oluşan Denetim Komisyonları kuruldu. Bu komisyonlar için meclis üyeleri kıyasıya mücadele eder. 45 günlük bir görev için iyi de ücret alırlar. Biraz da kavga bundan olsa gerek.
Peki bu komisyon ne yapar? Belediyenin bir önceki yılın gelir ve giderleri ile hesap ve kayıt işlemlerini denetler, raporlarlar. Komisyon, belediye birimleri ve bağlı kuruluşlardan her türlü belge ve bilgiyi ister. Bu istekler gecikmeksizin yerine getirilir. Ancak, nedense belediyeler şirketlere ait bilgileri gizlilik gerekçesiyle vermek istemez. Süre bitiminde meclis başkanlığına verilen rapor, Sayıştay raporunda olduğu gibi, birer nüshası grup başkan vekillerine dağıtılır ve çoğu kez okunmuş sayılır.
Yani yine seçmenin haberi olmaz!

TANITIM HARCAMALARINI MERAK EDİYORUM
Şimdi bu komisyonlarda yer alan üyeler belediyenin geçen yılına ait tüm harcamalarını araştırır mı? Sayıştay raporlarında yer alan iddiaları inceler mi? İhaleleri ve doğrudan alımları sorgular mı? Borçları, faizleri ve bana göre en önemlisi tanıtım harcamalarını öğrenebilir mi?
Mesela reklam ve tanıtım giderleri için İzmir medyası ile ulusal medyaya, kime ne kadar verilmiştir? Basın İlan Kurumu aracılığı ile verilenlerle, doğrudan verilenler arasında yandaş-candaş ayrımı var mıdır? Bütçenin ne kadarı reklam ve tanıtıma gitmektedir?
Bu arada, denetim komisyonlarının çalışmaları nasıl takip edilmektedir? Her meclis üyesinin, mensubu olduğu partinin il başkanlığınca hangi yöntemle izlenmektedir?
Genel anlamda bugüne kadar denetim komisyonu raporları belediye lehine düzenlenir. Birkaç tane konu dışında basına yansıyan olay olmaz.
Seçmenin, belediye bütçesinin nasıl yönetildiğinden haberi olmasın mı? Burada en büyük sorumluluk o belediyede muhalif olan meclis üyelerine ve parti organlarına düşmektedir.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Konak’ta kaldırımlar mercek altında
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.