ROBOTLU HAYVAN ÇİFTLİĞİ

Necati Bahçeci

Gsm ; 0 505 545 44 33
  • 28 Kasım 2021 07:22

 

ROBOTLU HAYVAN ÇİFTLİĞİRobotlar sosyal hayatımıza hızla giriyor. Dünyanın birçok yerinde, konut ve fabrikalarda kullanılmaya başlandı. Uzmanlara göre kısa sürede insanlarla iletişim kurabilen sosyal robotlar kullanılmaya başlanacak.

Geçenlerde Radyo Romantik Türk’te konuk ettiğim ATAFEN Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Tahir Yavuz Beyle modern hayvancılığı ve sürü yönetimini, sektörün sorunları ile aşıları konuşmuştuk. Dileyen detayları https://gazeteege.com.tr/97464-2/ ‘den okuyabilir.

Yayın sonrası yeni kurduğu robotlu büyükbaş hayvan çiftliğini gezdik. Türkiye’de bir ilki başarmışlar. Ülkemize biraz geç gelmiş olabilir, ama dünyadaki örneklerine oranla biraz daha geliştirilmiş. Kulaklarına takılan çip küpeler sayesinde bilgisayardan takip edilen hayvanlarla hemen hemen insan teması yok. Dışkıların temizliğinden, yemlemeye, sağımdan sağlığa robotlarla iş görülüyor. Bu arada Tahir Bey ve şirket uzmanlarından aldığımız bilgilerle şaşkınlığımız artıkça arttı. Öyle ki; insansız hayvancılığın üretimi daha da arttırdığı, hijyen ve kaliteyi de olumlu etkilediğini öğrendik.

Neden robotlar? Sorumuza uzmanlar,” İstesek de, istemesek de robotlar hayatımızın hemen her noktasında olacak.” Vurgusunu yaptıktan sonra, “ Robotlardan korkmamak lazım” dediler. Aslında her şeyde olduğu gibi ihtiyaçtan ve biraz da zorunluluktan keşfedilen robotların ahıra gireceği aklıma gelmezdi.

Dikkatimi çeken bir başka husus da ilgilerin, “Robotlar, insanlar gibi hayvana kötülük etmiyor.” Cümlesi oldu. Neredeyse tüm aşamalarda hayvanın insanla ilişkisini kesmeye çalıştıklarını anlatan yetkililer, Avrupa’da olduğu gibi yeni kuşağın hayvancılığa ilgi duymaması sebebiyle hızlanan robotlu çiftliklerin hızla ülkemizde de yaygınlaşacağına inanıyorum.

İnsanın doğumundan ölümüne her alanda yapay zekanın sağlayacağı teknolojik imkanları kullanmak “Neleri getirecek ve neleri götürecek?” Soruları tartışmaları da beraberinde getirse de, hem kaçınılmaz olduğu hem de korkmamak gerektiği net olarak ifade ediliyor.

Aklınıza gelebilir. Hayvanların kulaklarına takılan çiplerin insanlar için de olacağı ve özelin ortadan kalkacağı endişesi taşıyor olabilirsiniz. Zaten korona aşıları ile çip efsanesi konuşulmadı mı? Siz ne düşünürsünüz bilmem ama bana göre zaten akıllı telefonlarla çipin alası takılmış. Telefonunuz kapalı olduğu halde örneğin mobilya alacağınızı konuşuyorsunuz, bir bakıyorsunuz sosyal medyada o ürünle ilgili reklamlar size sunuluyor.

Gelecek kuşağın işi hem zor hem kolay. Önemli olan oyunda -level- atlamak değil. Eğer inek “ Benim sağım zamanım geldi” diye kendi isteğiyle robot sağıma gidiyor, bir taraftan yemini yerken diğer taraftan sütünü veriyorsa, bize de robotların kontrolüne girmek değil, onları kontrol etmek için kafa yormak düşüyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Denizli: “Doğal gaz için çalışmalarımız hızla devam ediyor”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.