“Yerel Yönetimleri Dinlemeden Proje Yapıyorlar”

“Yerel Yönetimleri Dinlemeden Proje Yapıyorlar”
  • 30 Ocak 2016 13:30

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçelere arıtma tesisleri kurmaya devam ediyor. Cumartesi mesaisinde, Bayındır Hasköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı.

Temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

“İZMİR ÇEVRE YATIRIMLARINI TÜRKİYE’DE ÖNDE GÖTÜRÜYOR”

Başkan Kocaoğlu, çevre konusunda İzmir’in dünya ülkeleriyle yarıştığın belirtti. Kocaoğlu, “Hem dünyamız hem de ülkemiz vahşi üretimlerle kimyasal kullanılarak ya da atıklar gerektiği gibi arıtılmadığı için kirleniyor. Her gün daha kötü bir çevrede yaşamak zorunda kalıyoruz. Oysa hepimizin hakkı sadece insanların değil, hayvanların bitkilerin de sağlıklı bir havada yaşamak solumak, sağlıklı besin almak tüm canlıların hakkı. Biz bu temel hakkın korunması ve sahip çıkılması konusunda projeler geliştiriyoruz. İzmir Büyükşehir göreve geldiğinden beri çevre yatırımlarını Türkiye’de açık ara önde götürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve bağlı kuruluşu İZSU’nun çevre yatırımlarıyla Türkiye ile değil, Avrupa ve dünyanın çevrede ileri gitmiş öncü olmuş ülkeleriyle İzmir yarışıyor yarışmaya da devam edecek. Biz atalarımızdan devraldığımız kentimizi çevremizi dünyamızı gelecek kuşaklara daha sağlıklı daha temiz teslim etmek zorundayız. Geleceğin kentini yaratırken geleceğin kaynaklarını bugünden tüketmemek istiyoruz. Toprağımız, suyumuz, havamız kirlenmesin. Çocuklarımız daha sağlıklı beslensin, yanakları kırmızı elma gibi olsun. Ürettiğimiz çiçekler bugün olduğu gibi yarın da mis gibi koksun. İneklerimiz daha çok süt versin, geleceğimiz süt gibi aydınlık olsun. İnsanlarımızın yüzü gülsün ve gelir düzeyi artsın” dedi.

"Yerel Yönetimleri Dinlemeden Proje Yapıyorlar"

“HEMŞERİLERİMİZLE EL ELE TUTUŞARAK…”

Başkan Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefi için yaptıkları projelerden bahsederek, “Arazi yollarıyla başladığımız kooperatifle desteklediğimiz yerelde kalkınma modelinde, tüm İzmir’de yaşayan hemşerilerimizle birlikte el ele tutuşarak güven ortamını tesis ettik. Bugün İzmir’de yaşayan 4 milyonu aşkın kişi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne güveniyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi de 4 milyon vatandaşına güveniyor. Attığımız adımlar, yol ve yöntemler, belirlediğimiz yol haritaları yaşama geçiyor ve çiftçimizden üreticimizden sanayicimizden turizmcimizden de destek görüyoruz. Biz bu ilişkiyi bu güven ortamını tesis ettik” şeklinde konuştu.

“11 KAT DAHA TEMİZİZ”

Başkan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Aklı ve bilimi rehber alarak yaptığımız çalışmalarla hem Yarımada’yı hem İzmir’in Kuzeyi’ni, hem de Güney’de Küçük Menderes Havzası’nı kalkındıracağız. Yaptığımız çalışmalar ve katettiğimiz mesafe güvenimizi arttırıyor. Biz arıtma yatırımlarımız sayesinde Nif Irmağı’nı kurtardık, Gediz Nehirleri ile Yarımada’yı, Körfezimizi kurtardık. 16 tesisle ileri biyolojik arıtma yapan bir yönetimiz. 10 tane ileri biyolojik atık tesisi yapmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Avrupa Birliği standartları kıyaslandığında ülkemizin arıtma ve çevrecilikte lider şehiriz lider belediyeyiz.

İzmir günde 69.1 litre arıtma yapıyor. Bizimle sürekli kıyaslanan bir ilimizde ise 6.4 litre artıma yapılıyor. Biz 69.1, o ilimiz 6.4 litre… Hesabı hep beraber yapalım. Tam 11 kat fazla arıtma yapıyoruz. 11 kat fazla temiziz” ifadelerini kullandı.

"Yerel Yönetimleri Dinlemeden Proje Yapıyorlar"

İZBAN’DA AÇILIŞ

İZBAN’ı hatırlatan Kocaoğlu, “İZBAN raylı sistem Küçük Menderes’in kalbine geliyor. Önümüzdeki hafta Cumartesi saat 11.00’da Torbalı’da İZBAN hattının açılışını gerçekleştireceğiz. Bundan sonra Küçük Menderesliler İzmir’e daha rahat daha konforlu ve daha ucuz ulaşacak. Selçuk hattında yaptığımız çalışmalar hızla devam ediyor. Eski demir yollarını Tire’ye Ödemiş’e Bayındır’a Devlet Demir Yolları ile ortak projelerle İZBAN’da olduğu gibi metro standardına çıkarıp hizmet sunacağız. Aliağa’dan Bergama’ya kadar bu hizmeti götüreceğiz. Raylı sistemle konforlu, güvenli ve çabuk ulaşım gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Tugay Kültürpark’ta çocuklarla bir araya geldi

“YEREL YÖNETİMLERİ DİNLEMEDEN PROJE YAPIYORLAR”

Öte yandan Başkan Kocaoğlu, hükümetin yerel yönetimleri dinlemeyerek proje yapmasını eleştirdi ve şunları söyledi:

“Havzalar yarışıyor, bölgeler yarışıyor, bölgelerin içinde kentler yarışıyor, kentlerin içinde ilçeler, mahalleler beldeler yarışıyor. Merkezi hükümetlerin genel merkezlerinden ürettiği projeler ya öncelik sıralaması konusunda ya kapasite konusunda fazla başarılı olmuyor. Merkezi hükümetlerde yerel yönetimleri, yerel yöneticileri, yerel dinamikleri dinlemeden proje yapıyorlar. Kaynak israfı ve kalkınmada zaman kaybediyoruz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de ilk defa belediyecilik felsefesine uygulamalarına yerel yönetime bakışı ‘Yerelde Kalkınma’yı konuşmuş buna göre projelerini sıraya koymuş belediyeyiz. Yerelde Kalkınma’yı senelerdir söylüyoruz, şimdi herkes söylemeye başladı. İyi ki söylemeye başladı. Yerel yönetimleri kalkınmada öncü yapmadan yerelde kalkınmayı gerçekleştirmeden ülkemizin kalkınmasında çok önemli süreler ve kaynaklar harcayacağı ve heba edeceği bir gerçek.”

 “BİR ELİNDEN ALIP DİĞER CEBİNE KOYUYORSUN…”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve projeleri öven CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ise, şöyle konuştu:

“İzmir tarımda sadece Türkiye’ye yüzde 8 ila 9 arası katkı sağlıyor. Tarıma aktarılan destekleme miktarının bırakın yüzde 1’i yarısı kadar olduğuna şahit oluyoruz. Tarıma en az 21.5 milyar TL bütçe olması gerekirken 14.4 milyar aktarılacak. Bu kanunun dışında bir uygulama olacak. Üreticimizin, çiftçimizin kırsal kalkınmada ihtiyacının karşılanabildiği destekleme hacminin üretime kazandırılması gerekir. Mazotundan alınan vergi 11 milyar layık görülen destekleme 14.4 milyar. Bir cebinden alıp diğer cebine koyuyorsun buna da destekleme diyorsun.

“DEVLETİN YAPMADIĞINI BELEDİYE YAPIYOR”

Sadece Büyükşehir Belediyemiz son 5 yıl içinde 600 milyon TL yatırım yaptı. Asıl kalkınma belediyelerimiz yaptığı bu projeler. Belediyemiz bütün kendi imkanlarını kullanarak yatırımlarını yapıyor. Bir şey istemiyoruz. Bizim belediyelerimiz kaynağını en iyi şekilde kullanmasını bilen, önce insan, önce çevre, önce doğa diyen, önce sağlıklı bir kent dokusunda ona buna rant değil vatandaşın yaşam kalitesini iyileştirmek için çalışan belediyelerimiz… Yapılan yatırımlar odağını buluyor. Devletimizin yapmadığını belediyelerimiz yapıyor.

İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU TESİSİ VE ATIK SU İLETİM HATTI

Bayındır’ın Arıkbaşı, Çırpı, Hasköy ve Havuzbaşı yerleşimlerinin evsel atık sularını arıtacak tesis, Hasköy ve Gerenler Mahallesi sınırları içerisinde 10 bin metrekarelik alanda kurulacak. Günlük 2 bin metreküp artıma kapasitesiyle yaklaşık 10 bin kişinin atık suyunu arıtacak tesiste, ileri biyolojik yöntemlerle arıtma yapılacak. 13 milyon 250 bin TL’ye mal olacak tesis, 2016 yılı sonunda tamamlanacak. Tesisin devreye girmesiyle de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Küçük Menderes havzasında kurduğu arıtma tesisi sayısı 11’e çıkacak.

Öte yandan Arıkbaşı, Çırpı, Hasköy ve Havuzbaşı mahallelerinin evsel atıklarının alınarak tesise iletilmesi amacıyla yaklaşık 2 milyon 994 bin liralık yatırımla 8.7 kilometre uzunluğunda atık su iletim hattı ile bir adet terfi merkezi imalatı da sürüyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.