Suriye’den Trump’ın ‘güvenli bölge’sine ilk itiraz: Egemenliğimizin ihlali olur

Suriye’den Trump’ın ‘güvenli bölge’sine ilk itiraz: Egemenliğimizin ihlali olur
  • 31 Ocak 2017 11:59

Suriye hükümeti, kendisiyle danışmadan topraklarında ‘güvenli bölge’ oluşturulmasının egemenliğinin ihlali olacağını bildirdi.

Beyaz Saray’dan pazar günü yapılan bir açıklamada, Başkan Donald Trump’ın Suriye’de savaştan kaçan siviller için güvenli bölgeler kurulmasında Suudi Arabistan kralıyla uzlaştığı belirtilmişti. Trump’ın yıllardır güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini söyleyen ancak koalisyondan aradığını bulamayan Türkiye yerine Suudi Arabistan’ı devreye sokması şaşkınlık yaratmıştı.

Astana’da uzun aradan sonra Suriye hükümeti ve muhalifleri yeniden bir araya getiren Rusya ve Türkiye ise Trump’ın ‘güvenli bölge’sine temkinli yaklaşmıştı.

Trump’ın “Güvenli bölgeleri mutlaka kuracağız” demesinden bu yana Suriye hükümeti ilk kez tepki gösterdi.

Suriye, kendisine danışmadan topraklarında güvenli bölge adı verilen alanlar oluşturulmasının hem ‘güvensiz’, hem de egemenliğinin ihlali olacağını bildirdi.

Haberde, Suriye dışişleri bakanlığı ile Birleşmiş Milletler’in bu konuda Şam’da yapılan bir toplantıda anlaşmaya vardığı da öne sürüldü ancak ayrıntıya yer verilmedi.

Detayları belli değil

Trump’ın ‘güvenli bölge’ adımı, ABD’nin Suriye iç savaşına askeri bakımdan daha fazla angaje olmasına yol açacağı yönünde yorumlanıyor. Ancak henüz güvenli bölgeyle ne kastedildiği, nerelerde kurulacağı ve savunmasını kimin yapacağı bilinmiyor. Trump da bu konuda fazla ayrıntı vermemiş, sadece masrafları Körfez ülkelerinin karşılaması gerektiğini söylemişti.

Suriye’deki radikal İslamcı grupları destekleyen Katar gibi ülkeler Trump’ın güvenli bölge fikrini desteklemesini memnunlukla karşılasa da Türkiye, bu vaadin sonuçlarını görmeyi bekliyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  EFES SELÇUK BEYAZ PERDEDE
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.