Güzelbahçeli kadınlara “Anayasa’ya hayır” dersi

Güzelbahçeli kadınlara “Anayasa’ya hayır” dersi
  • 6 Mart 2017 09:17

Türk Parlamenterler Derneği İzmir Şube Başkanı Av. Metin Öney, referanduma sunulan yeni Anayasa ve partili başkanlık sistemi konusunda Cumhuriyet kadınlarını bilgilendirdi. İletişim Uzmanı Görkem Başaran, etkili iletişim ve beden dilinin önemini anlattı.
Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısı öncesi konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkanı Mesude Öney, Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen tek kişi yönetimine karşı olduklarını belirterek, “Bir kişinin hem hükümet, hem meclis, hem başkomutan, hem de mahkeme olmasına karşıyız.”dedi.
Öney, emperyalist güçlerin dayattığı Anayasa önerisine Türk milletinin referandumda hayır diyeceğini savunarak,“Sağduyu galip gelecektir. Cumhuriyet için, demokrasi için, birlik, beraberlik ve kardeşlik için “Hayır” diyoruz.17 Nisan’da her şey eskisi gibi devam edecektir” diye konuştu.
SANDIĞA GİDİN, GELECEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN
Türk Parlamenterler Derneği İzmir Şube Başkanı Av. Metin Öney, referandumun bir seçim olmadığını hatırlatarak, kadınlara,”Seçimlerde 12 milyon seçmenin sandığa gitmediğini biliyoruz. Türkiye’nin ve çocuklarımızın geleceği ile ilgili kararı oylayacağız. Kanla, irfanla yazdığımız özgür sistemi ya bitireceğiz, ya da Cumhuriyet rejimini muhafaza ederek, devam kararı vereceğiz. Öncelikle birinci göreviniz vatandaşları sandığa gitmeleri konusunda ikna etmek olmalıdır” diye uyarıda bulundu.
ÜÇ BÜYÜK AYIP YAPILDI
Yeni Anayasa önerisine “evet” diyenlerin neden “evet” dediklerini açıklayamadığını belirten Öney, “Tekneyi dengede omurgası tutar. Devletimizin de Kurtuluş Savaşıyla sağladığı omurgası vardır. Atatürk ilkeleri, laik, ulus devlet, ay yıldızlı bayrak, resmi dili Türkçe olduğu gibi. Bu omurgası bozulursa denge bozulur. İşte bu omurganın bozulmaması için Hayır’dan yana tarafım.”diye konuştu.
Anayasa’nın 1982’den beri 18 kez 120’den fazla maddesinin değiştirildiğini kaydeden Öney,“Bugüne kadar siyasi yasaklar, siyasi partiler yasası ve seçim yasası gibi maddelere dokunulmadı, ama diğer maddeler değiştirilerek 3 büyük ayıp yapıldı.”
BAŞBAKAN, ‘GEREKSİZİM’ DİYOR
Av. Metin Öney, Anayasa değişikliğine genel itirazlarını ise,“Birincisi hukuk ortadan kaldırılıyor. Hukuk kimsesizlerin kimsesidir. Hukuk yoksa hak, adalet, özgürlük, insan hakları, bağımsızlık demokrasi de yok demektir. İkincisi Anayasa egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, hiç kimseye devredilemez diyor, yeni öneriyle tüm yetkiler tek kişiye veriliyor. O tek kişi sınırsız yetkilerle donatılıyor. Üçüncüsü ise, her Anayasa’nın bir yazarı vardır. Ancak bu önerilen Anayasa’yı kim kaleme aldı belli değil. Herkes ayrı telden çalıyor. Bu arada Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan kedisine gereksizim, bu makamı kaldır diyor” şeklinde açıkladı.
Başkanın iki dönem başkanlık yapacağı yolundaki iddiaların doğru olmadığını da belirten Öney,“Başkan her görev bitimine 6 ay kala meclisi feshettiği takdirde ömür boyu başkan kalabilecek.’dedi.
Maddelerde yapılan değişiklikleri de tek tek anlatan Öney, hayır’ları şöyle özetledi:
“Egemenliğin halktan alınıp tek kişiye verilmesine, yargı üyelerinin çoğunluğunun başkan tarafından seçilmesine, başkanın bakanları atamasına, parti genel başkanı olmasına, milletvekili listesi hazırlamasına, Bütçe Kanunu hazırlamasına, eğitimi ve orduyu şekillendirmesine, meclisi feshetmesine, tek başına kararname çıkarmasına, ömür boyu hukuki koruma altına alınmasına, milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılmasına, olağanüstü HAL yetkisinin başkana verilmesine, meclisin denetleme yolu olan gensorunun kaldırılmasına, Gazi Meclisin yasayla etkisiz, yetkisiz bir duruma düşürülmesine karşıyız. Bu nedenle “Hayır”dan tarafız,”dedi.
Önerilen sistemle, terörün bitmeyeceğini, ekonominin düzelmeyeceğini, işsizliğin azalmayacağını dile getiren Öney, “Kışlaya, adliyeye, camiye siyaset girecek. Devlet parti devleti olacak. Türk, milliyetçilik gibi kavramlar yok edilecek, din istismarı zirve yapacak.”diye konuştu.
SAĞLIKLI İLETİŞİM
İletişim Uzmanı Görkem Başaran da, kampanyaların daha çok kararsızlar üzerinde etkili olduğunu belirterek,”Karşınızdakine önce gülümseyin, gülümsetin sonra diyalogla sıcak iletişim kurun ve ikna etmeye çalışın. Sağlıklı propaganda yapmak istiyorsanız yüzde 75 karşınızdakini konuşturun, onu anlamaya çalışın, empati kurun” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Karşıyaka, Zübeyde Anne’ye koşuyor!
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.