Deprem faciasında can kaybı 20 bin 665’e yükseldi

Deprem faciasında can kaybı 20 bin 665’e yükseldi
  • 11 Şubat 2023 11:10

Türkiye, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı. Arama kurtarma çalışmalarının 5. gününde 10 ilde toplam can kaybı 20 bin 665’e yükseldi. Yaralı sayısı 80 bin 88’e olarak açıklandı.

6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis’te büyük yıkıma yol açtı.

AFAD’ın 20.55’te geçtiği son veriler göre depremde vefat sayısı 20.213’e yaralı sayısı ise 80 bin 52’ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada “Devletimiz kurumlarıyla, aracı gereciyle tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır” diyen Erdoğan, “Tüm bu çalışmalar için 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. Oturduğu binalar yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşlarımıza 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Ev sahibi olanlar için aylık 5 bin, kiracı olanlara aylık 2 bin TL kira yardımı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, deprem faciasına ilişkin yaptığı açıklamada “Bu yağma olayları karşısında son derece acımasız olacağız. Bir kere daha uyarıyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Kararlı ve net davranacağımızın bilinmesini istiyoruz.” dedi.

AFAD’ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24’te ise merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem başta Hatay, Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi.

Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. İşte şehirlerdeki son durum…

VEFAT SAYISI 20 bin 665

21.44 Bakan Fahrettin Koca: Yaralılarımızı kontrol etmek ve sağlık ekiplerinin işini aksatmamak için bölgedeki kronik hastalarımıza ilaçları temin edilmektedir. Yaralı olan vatandaşlarımın için kimlik tespitleri bir an önce yapılmaktadır. Yaralı vatandaşlarımı bölgeden çıkarılmış ve çevre illerde hastanelere gönderilmiştir. Kimliğini bilmediğimiz hastaların dijital fotoğraflarını eşleştirme için özel yazılıma yüklüyoruz. Önemli kısmının kimlik bilgilerine ulaşacağımızı umuyorum. Depremden etkilen illerimizde yeni düzenleme ile mobil ve geçici eczanelerimiz açılmaya devam edecektir. Bölgede olan ya da gönüllü olmak isteyen eczacıların bölgede eczane açmalarına izin vereceğiz. İllerimizde bulunan hastanelerimizin bir kısmı tam kapasite hizmet veriyor. Hatay’da Sahra hastanemiz ve eğitim araştırma hastanemiz hizmet vermektedir. An itibarıyla vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 20 bin 665’e yaralı vatandaş sayımız ise 80 bin 88’ye yükselmiştir.

21.22 AFAD: Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 1.666 deprem meydana gelmiştir.

20.55  AFAD: “SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 19.875 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 79.717 vatandaşımız yaralanmıştır. 86.754 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.”

20.00 AFAD, Adana’nın Saimbeyli ilçesinde saat 20.00’da 4.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı.

19.30 AFAD, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde saat 19.26’da 3.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu.

19:15 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da deprem bölgesinde sahra hastaneleri önünde yaptığı konuşmada, “Sahra hastanelerinde ameliyat yapılabiliyor” dedi.

17:40 1600 ÜZERİNDE ARTÇI DEPREM – AFAD Risk Azaltma Müdürü Osman Tatar: Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Anadolu coğrafyası son 2 bin yılda çok şiddetli depremler ile karşılaştı. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 410 bin metrekarelik alanda hissedildi. Bin 600’ün üzerinde artçı deprem oldu. Dört günde yaşadığımız 5 ile 6 büyüklüğündeki depremler bir yılda yaşadığımızı aşmış durumda. Artçıların 37’si 5 ila 6 büyüklüğünde Günlük 60-65 deprem yaşanırken şu günlerde bir buçuk aylık deprem yaşamış bulunmaktayız. 6’nın üzerinde artçılar yaşanması olağan, vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmak çok önemli.

17:10 ERDOĞAN MALATYA’DA KONUŞTU: CAN KAYBI 19.388 – Malatya’da konuşan Erdoğan, can kaybının 19.388’eyaralı sayısının 77 bin 711’e yükseldiğini duyurdu. “Devletimiz kurumlarıyla, aracı gereciyle tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır” diyen Erdoğan, “Tüm bu çalışmalar için 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. Oturduğu binalar yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşlarımıza 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Ev sahibi olanlar için aylık 5 bin, kiracı olanlara aylık 2 bin TL kira yardımı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Buca’nın parklarında yaza hazırlık

17:10 EMEKLİ MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan emekli maaşı açıklaması: Yaşanan deprem felaketi nedeniyle 4A ve 4B kapsamındaki 2023/Şubat ödeme dönemi gelir/emekli aylıkları erken ödenecektir. Geçmiş Olsun Türkiye.

17:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, deprem faciasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, “Bu yağma olayları karşısında son derece acımasız olacağız. Bir kere daha uyarıyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Kararlı ve net davranacağımızın bilinmesini istiyoruz.” dedi.

16:20 SGK’DAN ‘ERTELEME’ AÇIKLAMASI – Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle prim borçlarının ödenme süreleri ile Kuruma verilmekle yükümlü olunan bilgi, belge ve beyannamelerin verilme süreleri ertelendi.

16:00 Osmaniye’de artçı deprem: 4 katlı bina yıkıldı – Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgelerde artçı sarsıntılar sürüyor. Osmaniye’de Musa Şahin Bulvarı’ndaki 4 katlı bina, bugün meydana gelen artçı depremde yıkıldı.

14:40 ERDOĞAN ADIYAMAN’DA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Adıyaman’da depremzedelerle görüşen Erdoğan açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan, can kaybının 18 bin 991’e, yaralı sayısının 75 bin 523’e yükseldiğini duyurdu. Erdoğan, açıklamasında “Depremde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimizin yakınları için söylüyorum; bu binaların hepsini 1 yıl içinde yetiştirme konusunda talimatları verdim” dedi.

 13:56 EMG’DEN DEZENFORMASYON AÇIKLAMASI – Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a “kişinin yaşadığına” yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklindeki dezenformasyon amaçlı paylaşımlar hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır.

13:30 BAŞSAVCILIKLARA ‘DEFİN’ YAZISI – Adalet Bakanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nce merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenen illerde defin işlemlerinin hızlı ve etkin yürütülmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderildi.

13:25 80.863 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ – AFAD duyurdu: Afet bölgesinden tahliyelerimiz AFAD koordinasyonunda devam ediyor. jandarma tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında şimdiye kadar karayolu, demiryolu, havayolu aracılığıyla toplam 80.863 vatandaşımız tahliye edilmiştir.

13:07 GAZİANTEP’TE YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ SORUŞTURMA- Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, deprem bölgelerinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

13:01 AFAD’ın sosyal medya hesabından ‘Önemli Duyuru’ başlığıyla yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a ‘kişinin yaşadığına’ yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklinde dezenformasyon amaçlı bilgiler paylaşılmaktadır. Resmi kurumların bilgilendirmeleri haricinde yapılan hiçbir bilgilendirmeye itibar edilmemesi önemle arz olunur. Bu tarz kirli bilgileri paylaşanlarla ilgili EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca gerekli yasal işlemler yapılacaktır” denildi.

12:55 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte deprem sonrası yıkılan binalarla ilgili, yapımını üstlenen ve sonradan imara aykırı değişiklikler yapan sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

12:25 HASTALAR NAKLEDİLİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İskenderun Limanından 73 hasta daha 32 refakatçi ile çeşitli hastanelere nakledildi. Her türlü olasılığın düşünüldüğü sağlık hizmetleri için bütün imkânlar seferber edilmiş durumda.

12:15 İletişim Başkanlığı, depremden etkilenen illerdeki yakıt dolum noktalarını paylaştı

12:00 AFAD, yardım kampanyası için banka hesap bilgileri paylaştı

12:00 Adalet Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan depremden etkilenen illerde adli süreçlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderdi.

11:54 BAKAN KOCA DUYURDU: AFET BÖLGESİNDE 144.156 PERSONEL HİZMET VERİYOR – Afet bölgesinde, doktor ve sağlık personeli olarak, 9.011 kişi görevlendirilmiştir. Sağlık tesislerimizde, 18.022’si doktor ve 111.699’u sağlık personeli olmak üzere 144.156 personel depremzedelere sağlık hizmeti vermektedir. Bölgede 14.435 UMKE ve 112 personeli var.

Türkiye 9 saat arayla meydana gelen iki depremle sarsıldı…

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Pazarcık ilçesi olan bir deprem meydana geldi.

Saat 04.17’deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu. Ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre sarsıntı yerin 7 kilometre altında oldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.