94 yıldır Coşkuyla

94 yıldır Coşkuyla
  • 9 Eylül 2016 09:55

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıldönümü şehrin dört bir yanında düzenlenecek etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar, ‘Zafer Yürüyüşü’yle başladı. Basmane Karakolu önünde toplanan İzmir’in başkanları, vekilleri, siyasi parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve sendika temsilcileri Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

94 yıldır Coşkuyla

BİRLİK FOTOĞRAFI: AK PARTİLİLER DE KATILDI 
Öte yandan 15 Temmuz darbe girişimin ardından tüm yurtta oluşan birlik ve beraberlik havası 9 Eylül kutlamalarına da yansıdı. AK Parti İl Teşkilatı geride kalan yıl olduğu gibi yine Zafer Yürüyüşü’ne katıldı. AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Partili vekiller Necip Kalkan, Hamza Dağ ve Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ile partili yöneticileri de 94. Zafer Yürüyüşü’nde yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediye ve Karşıyaka Belediyesi bandolarının marşlarla eşlik ettiği yürüyüşün  ardından, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

İzmir’in kurtuluşunun 94. yıldönümü etkinliklerinin bir sonraki adımı ise yıllar önce kurtuluş bayrağının çekildiği yer olan Hükümet Meydanı’nda saat 10.30’da Türk bayrağının çekilmesi oldu

Saatler 11’i gösterdiğinde ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmirlilere seslenerek, 94. kurtuluş yıldönümü mesajını iletti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşması şöyle;

Ve esaretin bittiği, gururu, onuru, mutluluğu iliklerimize kadar hissedip yaşadığımız, Anadolu insanının özgür birey olarak yeniden doğduğu bugünde, bizlerle birlikte burada, bu alanda, yanı başımızda olduğuna inandığımız tüm kahraman komutanlarımız ve onların korkusuz neferleri.. Mustafa Kemal’ler, İsmet Paşa’lar, Fevzi Çakmak’lar, Mürsel ve Fahrettin Paşa’lar, Yarbay Zeki’ler, Binbaşı Salih Bozok’lar, Yüzbaşı Şerafettin’ler, Üsteğmen Arif’ler, Yedeksubay Besim Efendi’ler ve elbette Mustafa Kemal’in askerleri..

Selam olsun size! Sıcak bir güne daha uyandık bugün.. Ama asla sıradan değil! Çünkü bugün, günlerden zafer; bugün günlerden özgürlük ve bugün günlerden barış! Ne mutlu bize ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ve vazgeçilmez ilkelerinin simgesi olmuş kentimiz İzmir, bugün kurtuluş gününü kutluyor. Elbette 94 yıl önceki büyük zaferin haklı gururunu yaşıyoruz. Hangi güç koşullarda kazanıldığını çok iyi bildiğimiz; inançla ve azimle yoğrulup kanla ve terle yazılan bu olağanüstü destanı asla unutmuyoruz. Unutmayacağız! Ama bugün, aynı zamanda geçmişten ders alıp ileri, daha ileri bakma günü olmalı! Savaşları, çatışmaları, tutsaklıkları; acıları ve gözyaşlarını tarihin derinliklerine gömüp “ille de barış” diye haykırmalıyız bugün! Tüm insanlığa yapılacak bu çağrı için en doğru adres, asırlar boyunca hep hoşgörü kenti olmuş güzel İzmir’dir. Ve işte şimdi, bu çağrının tam zamanı! Biz bayrak gibi, devlet gibi, millet gibi, vatan gibi, özgürlük ve demokrasi gibi kutsal bildiğimiz değerler  uğruna göz kırpmadan can veririz. Ama biz, her şeyden önce barışçı bir ulusuz. Biliriz ki, mutlu olmak için önce özgür olmak, özgür hissetmek gerekir. Barış ve özgürlük insan olmaktır. Sevmektir, umuttur, tebessümdür. Öyleyse gelin tüm dünyaya İzmir’den bir çağrı yapalım: İnsan insanı öldürmesin, sömürmesin! İnsan insanı incitmesin, aşağılamasın! İnsan insanın onurunu çiğnemesin! Kötülüklere inat gülümseyelim, bitsin bu karanlık! Yazında  güzünde, karında buzunda barış ve mutluluk olsun! Zulüm değil adalet, Esaret değil özgürlük Katliam ve işkence değil huzur gelsin dünyamıza! Tüm bunların sihirli formülü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ağzından çıkan 4 kelimede gizli: “Yurtta barış, dünyada barış”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Işıklar Mahallesi’nde değişim başlıyor

Ardından Şef Uğur Sayınbatur yönetiminde, “Kültür Modern Brass Ensemble Konseri” ve şiir dinletisi sahnelenecek. Tire Belediyesi, Gaziemir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi ekiplerinin sahneleyeceği halk oyunları gösterisinin ardından kutlamaların bir sonraki aşamasına geçilecek.

Gündoğdu Meydanı ile Alsancak İskelesi arasındaki alanda kurulacak oyun parkuru ise gün boyunca çocukların keyifli dakikalar geçirmesini sağlayacak.

94 yıldır Coşkuyla

Saat 17.30’da “Atlı Süvari Birlikleri” Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na kadar geçiş yaparak halkı selamlayacak.Saat 18.30’da ise çok renkli bir etkinliğin startı verilecek. İzmir Klasik Otomobilciler Derneği ve İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin katkılarıyla Alsancak Limanı önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürecek geçit töreni gerçekleştirilecek.

FENER ALAYI 20.30’DA

9 Eylül törenlerinin en heyecan verici etkinliklerinin başında gelen Fener Alayı ise saat 20.30’da başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmirliler, Büyükşehir Belediye Bandosu Eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüyecek. Bu tarihi günün sonunda ise Gündoğdu Meydanı unutulmaz bir gösteriye sahne olacak. Ünlü tenor Murat Karahan ve Kültür Modern Branss Ensemble Konseri’ne deniz ve meydan üzerinde gerçekleştirilecek su perdesi ve ışık gösterileri eşlik edecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.