Bu da Onların Çukuru

Bu da Onların Çukuru
  • 22 Ocak 2016 09:00

İzmir’de  yaklaşık 20 yıldır atıl olarak bırakılmış olması nedeniyle halk arasında ‘Utanç çukuru’ olarak adlandırılan Basmane Çukuru, sonunda kurtuluyor. Çukura alıcı çıkmasıyla İzmir rahat bir nefes alırken, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin Basmane Çukuru için gerçekleştirdikleri tasarımlar da göz doldurdu.

Bu da Onların Çukuru

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu, “Kent içinde kalan arsaların değerlerindeki artışlar nedeniyle, kentler dikey yönde yükselmek zorunda kalıyor. Bu yapılar, ölçekleriyle ve ihtiyaçlarıyla kentin altyapısına büyük miktarda yük getirmenin yanı sıra içe dönük mekanlarıyla da modern dünyada yalnızlaşan bireylere, kendine dönük yaşam alanları sunmaları nedeniyle de ciddi eleştiriler alıyor. Biz de bu eleştiriler ışığında, Basmane Çukuru olarak bilinen alanda, ‘yüksek yapılar kente ve kentliye nasıl daha fazla kamusal katkı sağlayabilir, kente ne sunabilir’ soruları üzerinden, dikey mahalle ve kamusal mekan örgütlenmesini araştırdık, tartıştık ve tasarladık” dedi.

Bu da Onların Çukuru

Öğrencilerin, dört ay boyunca proje üzerinde çalıştığını aktaran Kutucu, “Öğrenciler, alan incelemeleri yapıp Basmane’de yaşayanlarla görüşerek beklentiler, ihtiyaçlar ve sorunları yerinde belirledi. Birbiriyle ilişkili dikey bahçelere ve kamusal kullanımlara sahip bloklardan oluşan, sürdürülebilir yaşamı destekleyen, toprağa ve yeşile olan hasrete cevap arayan, komşuluk ilişkilerini güçlendirecek ortak sosyal alanları, bahçeler, oyun avluları, yürüyüş ve bisiklet yolları olan, çevreci enerji kaynaklarını kullanan ve çevreyi kirletmeyen yepyeni dikey kent tasarımları çıktı. Tüm projeler, 25 Ocak -2 Şubat tarihleri arasında, İzmir Mimarlar Odası Mimarlık Merkezi’nde ziyaret edilebilir” dedi.

 

Bu haber ilgini çekebilir ->  Özel Bireyler, Kültürpark’ta eğlence dolu anlar yaşadı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.