“YERLİ KESTANE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİDİR”

“YERLİ KESTANE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİDİR”
  • 11 Ekim 2019 14:33
  • A+
    A-

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, kestane üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat “Dünyanın en güzel kestaneleri ülkemizde yetişiyor. İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarında ki rolü büyüyor.” dedi.

“YERLİ KESTANE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİDİR”

Polat “Kestane asırlardır Anadolu topraklarında yetişen nadide ürünlerden biridir. Ülke çapında baktığımızda Ege Bölgesi’nde bulunan güzel ilçelerimiz Ödemiş ve Beydağ, kestane üretiminde önemli bir paya sahiptir. Ödemiş’te; Bozdağ, Gölcük, Subatan Yaylaları ile Yılanlı, Kemer, Hacıhasan, Kutlubeyler, Üçkonak, Cevizalan, Bademli, Bıçakçı, Pirinççi, Küre, Demirdere, Hamam, Çayır, Küçükören ve Güney Mahallelerimizde üretimi yapılan kestane miktarı yıllık 6 bin ton civarındadır. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar Mahallemizde üretim yapılan kestane miktarı yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine öneme sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalıktan dolayı rekolte, her geçen üretim sezonunda düşmektedir. Yeni tesis edilen özel ağaçlandırma sahaları ise henüz verim çağına gelmemiştir. Ülkemizde kestane üretiminin yüzde 65’inin Ödemiş ve çevre bölgesinde yetiştirildiği göz önünde bulundurularak ürünlerin içinin çürümesine, boşalmasına, ürün rekoltesinin düşmesine, ağaçların kurumasına ve üreticilerimizin büyük zarar görmesine neden olan bu hastalıklarla mücadele için bir an önce çalışmalara başlanması gerekmektedir.” dedi.

“YERLİ KESTANE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİDİR”

 

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORULAR:

  • 2002-2019 yılları arasında kestane üretiminin artırılmasına yönelik Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?
  • Kestane üretiminin düşüşüne sebep olan hastalıklarla mücadele konusunda Bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?
  • Son 5 yılda hangi ülkelerden kaç ton kestane ithal edilmiştir? İthal edilen kestanenin toplam ithalat maliyeti ne kadardır?
  • AR-GE ve inovasyon yoluyla katma değer yaratılarak kestane ihracatından elde edilen gelirin artmasına yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır?
  • Hastalığın görüldüğü çeşitli illerimize yönelik “Kestane Eylem Planı” hazırlanıp uygulanmasına rağmen hastalıkların bitmeyip aksine yayılmasının sebebi nedir?
  • Ödemiş ve Beydağ ilçelerimizdeki kestane ağaç varlığı ve üretkenliği dikkate alındığında bölgeye ilişkin uygulanabilir acil eylem planınız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?
  • Türk kestanesinin ve kestane ürünlerinin yurtdışında tanıtımına yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır?

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.