“YAPININ ZAMANA UYDURULMASI GEREK”

“YAPININ ZAMANA UYDURULMASI GEREK”
  • 25 Kasım 2019 16:38

   Abdullah Polat ile Manşet programının bu günkü konuğu Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan oldu. Mimarlar odasının işlevleri, İzmir’deki yapılanma sorunları konuştu.

1928 yılından itibaren aktif olarak varlığını devam ettiren İzmir Mimarlar Odası şubesinin yetkinlikleri hakkında bilgi veren Alpaslan; “Mimarlar odası, kimin mimar olmak için yeterliliği var, bu işi kimler yapabilir, öğrencilerin yeterli eğitimi var mı? gibi konular üzerinde bir nevi denetleme mekanizması görevi görüyor. Meslekteki eğitimin nitelikli hale getirilmesi, mimarlar olarak bizim kamusal sorumluluğumuz” dedi.

     “UYGARLIKLARIN MİRASI”

İzmir Mimarlar Odası adına konuşan Alpaslan; “Uygarlıkların mirası olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bununla övündüğümüz gibi koruma sorumluluğunu da taşıyoruz. Yapılanma sürecinde değer kaybettik. Son 10 yılda tarihi yapıları koruma konusunda gelişmeler var. Bugün gördüğümüz tarihi yapılar döneminin en iyi malzemesiyle özenli yapılmış eserleri. Eski her zaman iyidir diyemiyoruz yapının zamana uydurulması gerek. Ancak bu eskiyi yok etmek demek değil” dedi.

    “İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ”

21 Ekim 2019 tarihinde İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile TMMOB arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolün içeriğinde; İzmir il sınırları içinde sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma ile halk sağılığı, tarih, kültür, doğa, çevre ve ekolojik değerlerin korunması faaliyeti için gerekli olan mimarlık ve mühendislik ve şehir plancılığı hizmetlerinin; ilgili mevzuata, bilimsel teknik esaslara, mesleki ve teknik kurallara, kent kültürü ve kimliği ile kentin ana planlarına uygun olarak yerine getirilebilmesi koşulları yer aldı. Protokolden bahseden Alpaslan; “Tabi ki birçok maddesi var ancak bizim için en önemli olanı belediyenin ve meslek odalarının arasındaki sıkı iş birliği” dedi.

    “YARIM KALMIŞ PROJELER, GÖÇ, KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Alsancak Kordon viyadüğü “Kordon Yolu” projesi hukuk tanımazlık süreci ile yarım bırakılmıştı. Bu gibi yarım bırakılan proje ile ilgili olarak Alpaslan; “Mimarlar proje kabulünden sonra haberdar edildiği için sonradan müdahale etmek çok zor oluyor. Aslına bakarsanız kentsel dönüşüm bir fırsattı. 20. Yüzyıldaki kötü yapılaşma, sermayenin kentlere baskısının sonuçları kötü oldu. Kentler köyden gelen göçe hazırlıklı değildi. Kentsel dönüşüm çıkısında çok başarılı bir projeydi ancak uygulama kısmında sorunlu kentsel dönüşümlere başlandı. Ekonomik ihlaller söz konusu oldu. 4 katlı yapıyı yıkıp yerine 8 katlı yapalım toparlayabiliriz denildi ancak beklenen sonuç alınmadı” dedi.  Kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalarda “soylulaştırma” yapılmaması gerektiğini vurgulayan Alpaslan; “Mevcut insanları yerinden gönderip yerine üst sınıfı getirmeye çalışmak doğru değil” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bornova’da kesin hesaba meclis onayı

    “İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ VURAN EKONOMİK KRİZ”

Yaşanan krizin fazlasıyla ön görülebilir olduğunu belirten Alpaslan; “İnşaat sektöründe yaşanan inşaat bolluğundan dolayı inşaat sektöründe çöküş yaşandı. Bu yüzden sektörün beslediği iş dalları da çöküşe geçti” dedi. Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık tarihi ana bilim dalı başkanı olan Alpaslan; “Sektörün çökmesini tek sebebi ekonomik nedenler değil. Üniversitelerin çoğalması ve düzensiz olarak açılması da var olan işsizliğin üzerine ekleniyor” dedi.

İmar yönetmeliği ile hukuka aykırı maddelerle ile ilgili itirazda bulunan Mimarlar odası hukuksuz maddeleri iptal ettirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da maddeleri yerine koyamamasında ötürü çalışanların sorun yaşadığını ve mimarlık bürolarının kapatıldığını belirtti.

      “İZMİR MİMARLIK MERKEZİ”

2014 yılında Alsancak’ta açılan İzmir Mimarlık Merkezinin Mimarlık Odasının sosyal alanı olduğunu belirten Alpaslan; “Öncelik tabi ki üyelerimizde ancak kentlilere de açık etkinliklerimiz. Mesleki etkinlikler ve eğitimler düzenliyoruz. Bunun dışında sinema festivalleri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

                 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.