Yamanlar Çöp Tesisinde Son Düzlük

Yamanlar Çöp Tesisinde Son Düzlük
  • 10 Haziran 2016 14:51

Gizem Çetinkol – Gazete Ege/Karşıyaka Yamanlar’a yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinde son düzlüğe gelindi. Aylardır tartışması süren katı atık bertaraf tesisi için İzmir Büyükşehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu geçtiğimiz aylar da Ankara’ya giderek Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin ÇED’in çözümü için Bakanlar Kurulu’nun 3 etkin ismi olan (dönemin) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile bir araya gelmiş ve görüşme olumlu geçmişti.

Ancak Yamanlar’a katı atık bertaraf tesisi için bir bir ret kararı da bölge idare mahkemesinden geldi. Sürecin en başından bu yana Yamanlar’a çöp tesisine karşı çıkan Karşıyaka Belediyesi Eski Başkan yardımcısı Hüseyin Çalışkan, sosyal medya hesabından duyurdu. Çalışkan paylaşımında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da tepkisini belirtti.

Yamanlar Çöp Tesisinde Son Düzlük

“ANKARA’DAN BİR FARKLARI OLMADIĞI ORTAYA ÇIKAR”

Konuya ilişkin konuşan Karşıya Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, “Bu kadar bilimsel raporların, bilirkişi raporlarının, 2 tane mahkeme kararının olduğu bir nokta da normal de demokrasiye hukuka saygılı bir anlayışın bunları kabullenmesi ve uygulaması bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinden beklenttimiz de bu yönde umarım öyle olur. Şu ana kadar öyle olmayacağı yönündeki izlenimlerimizin ortadan kalkacağını ümit ediyorum. Bilime ve hukuka saygılı bir tavır içersin de olmalarını bekliyorum. Olmazlarsa zaten o zaman Ankara’da bir farkları da olmadığı ortaya çıkar.  Hukuka değer verilmediği bir duruma gelirse durum biz de vatandaşlar olarak kendi doğamızı çevremizi korumak için elimizden geleni yapacağız umarım o noktalara gelmeyecektir” dedi.

“SADECE İLGİLİ BAKANLIK, BÜYÜKŞEHİR, VALİLİK ANLAŞTI DİYE…”

Gazete Ege’ye konuşan davanın avukatlarından Murat Fatih Ülkü, karara rağmen çöp tesisi kurulmaya çalışılırsa bunun bir hukuksuzluk olacağının altını çizdi.  Ülkü “Biliyorsunuz ki yürütmeyi durdurma kararı verdi bş idare mahkemesi, bu bildiğimiz kadarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesine ve İzmir Valiliğine 18 Mayıs’ta tebliğ edildi. İtiraz ettiler şimdi bölge idare mahkemesi de bu yürütmenin durdurulmasını haklı buldu ve itirazlarını rededdi. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliğinin önünde yürütmeyi durdurma kararını 30 gün içinde durdurmaktan başka bir seçenekleri yok. İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin Karşıyaka Yamanlar;’a Katı atık bertaraf tesisinin yapılmasının hukuken yapılmasının mümkün olmadığını kabullenmeli ve kamuoyuna açıklayarak hukuka uygun olarak davrandığını göstermeli. Aksi taktirde yargı kararlarını uygulamayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliğinin konuyla ilgili yetkilileri hakkında hukuki cezai sorumluluklar doğacaktır. Bunu kısaca açıklayacak olursak Karşıyaka’ya çöp tesisi yapmaları hakkında bir geri sayım var. Davacı avukatlar olarak biz bunu izliyoruz. Denilen tarihe kadar hukuki bir uygulama süreleri var. Bunu uygulayacaklarını düşünüyoruz. Türkiye bir hukuk devleti yargı kararlarına uyma zorunlulukları var. Uygulamadıkları taktirde sorumlulukları konusunda ilgili işlemler başlatılacak. Biz geri sayımı beklemekteyiz. Biliyorsunuz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Ankara’ya gitti o zaman Binali bey bakandı, bir görüşme yaptılar artık çöp bitti ÇED izinleri veriliyor. ÇED süreci başlayacak dendi bu yargı kararı ortadayken, sadece İlgili Bakanlık, Büyükşehir, Valilik anlaştı diye oraya çöp tesisi yapılamaz. Bu nedenle kamuoyuna biz anlaştık çöp tesisi yapılıyor şeklinde bir algı verilmek isteniyor bu da hukuk devleti ilkelerine aykırı” ifadelerini kullandı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Mutlu bayram sonrası sokağın nabzını tuttu
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.