Vali Toprak’tan Paterson İncelemesi

Vali Toprak’tan Paterson İncelemesi
  • 16 Mart 2016 10:01

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nde incelemelerde bulundu.

Köşk önünde açıklamada bulunan Vali Mustafa Toprak restorasyon süreci hakkında detaylı bilgi verdi.

Toprak şunları söyledi: Şimdi Bornova ilçemizin kalbinde bulunuyoruz. Güzel bir alan, bu alanda 1857 yılında o zamanki ticaretle uğraşan bir İngiliz ailenin John Peterson’un ailesi olarak yapmış oldukları bir konağın içinde bulunuyoruz. Bu konak zaman içerisinde bahçesinin de kamulaştırılması silsile ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımıza geçmiş vaziyette 1974 yılında tescilli binalar ile ilgili işlem yapılırken bu binanın da tescilli bina hükmünden hareket edilerek burası tescilli hale getirilmiş.

Şüphesiz ki uzun zamandan beri burası boş bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın planlamasında buranın acaba çevresiyle, bahçesiyle, iç donanımlarıyla restore edildikten sonra nasıl bir planlama yapılabilir anlayışından hareketle 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız arasında maliyenin de tahsisini almak kaydıyla, buranın restore edilip devredilmesiyle alakalı bir protokol imzalanmış ama zaman içerisinde bu onarım restorasyon projelerinin uzaması ve benzeri sebeplerle birlikte iş uzayınca 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı o protokolü zaman uzadı gerekçesiyle fes etmiş vaziyette idi.

BAKANLIK ALACAK
En son sizler hatırlarsınız Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal Bey ilimize bir ziyaret gerçekleştirdi. Burayla ilgili Büyükşehir Belediyemizin de bir talepleri oldu ve yapılan bu mutabakat çerçevesinde protokol 2016 yılının 2. Ayında imzalandı ve imzalanan protokole göre İzmir Büyükşehir Belediyemiz bu binayı daha önce kendileri zaten restorasyon projeleri ve detayları yapmışlar idi. O proje çerçevesinde 3 yıl süre içinde restore edecekler ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kullanımına verecekler.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızda; burası bildiğiniz gibi hem önemli bir alan ve hem de vatandaşlarımızın buraya gelmesine oturmasına sanatsal, kültür faaliyetlerinin yapılmasına katkı sağlayacak önemli bir mekân. Burası hakikaten önemli tarihi bir köşk. Tarihi köşk restore edildikten sonra atıl kalmasın diye ana amaç olarak vatandaşlarımıza açık kafeterya ve sanatsal faaliyetlerin icra edilebileceği bir alan ve aynı zamanda da binanın yaşaması adına Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğümüz ile Devlet Klasik Türk Sanat Müziği Koromuzun idari binalarının olabileceği diğer alanların, vatandaşlarımızın burada ki kültür, sanat,  zaman geçirmelerine fırsat verebilecek bir yapı içinde gerçekleşecektir.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Demir muhtarlarla bir araya geldi

Bir taraftan baktığımızda çok önemli bir bahçesi var, bir taraftan da biraz önce ziyaret ettiğimiz kültür merkezi inşaatımız 2017 ortalarında biteceğini, ifade etmiştik.

Bir taraftan kültür merkezimiz ve tüm kültür sanat faaliyetleri burada yine Bornova’nın çok önemli bir noktasında ki hemen bitişiğinde ki bu köşk umuyoruz ki yine ilimize kültür ve sanat faaliyetlerine vatandaşlarımızın burada oturmasına, vakit geçirmesine fırsat verecek etkinliklerle yaşamaya devam edecek.

3 YIL İÇİNDE BİTİRİLECEK
Biz de mutluyuz işin doğrusu uzun zamandan beri çokta tartışma oluyordu, yarım kaldığı için değişik talepler vardı, eksik aksamalar vardı. Bu vesile ile protokolün imzalanmış olması kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıl içinde inşaatın bitirilerek ve kültür merkezi ile bütünleşecek şekilde bir yapıya kavuşması sevindiricidir. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.