“Tatlılara hayır demeyi bilin”

“Tatlılara hayır demeyi bilin”
  • 14 Haziran 2018 12:46
  • A+
    A-

Selcan Şerifaki\ Gazete Ege

1 ay boyunca 16 saati bulan açlık süresiyle tutulan oruçlar, Ramazan bayramıyla birlikte zengin kahvaltı sofraları ve tatlı ziyafetleri sağlımızı tehlikeye sokabilir.  Uzman Diyetisyen Hilal Ünalan, ramazanı kilo almadan ve sağlıklı bir şekilde nasıl geçirmemiz gerektiğini Gazete Ege okurları için paylaştı. Bayrama özel menü hazırladı.

Ramazandaki uzun süreli açlıktan  dolayı metabolizma hızının  yavaşlamasına bağlı  olarak  hızlı  kilo alımının kolaylaştığını dile getiren Ünalan, bayramda  yemek çeşitlerinin,  şeker  ve şeker  miktarının artmasından dolayı  tartıda sürprizle karşılaşmamak adına yapılması gerekenleri sıraladı: “ Bayram sofralarında  yemek  miktarına  dikkat edilmeli, her yemekten atıştırmak  yerine tabağınıza belli bir miktar alıp  onları  tüketin  ve tabaklarınız küçük  boy tercih edin. Uzun uzun sofrada oturmanız daha fazla yemenize neden olacaktır bu yüzden yemek bitince sofradan kalkın. Aşırı  şerbetli  tatlı tüketiminden uzak durun “hayır” demesini  bilin. Gideceğiniz yerler yakın  ise araç kullanmak yerine yürüyerek  gidin. Günde  2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. 1 adet baklava tükettiyseniz yaklaşık olarak ; 2 dilim ekmek,10 adet ceviz/badem ve 1.5 porsiyon meyve tüketmiş  olursunuz. 2 baklava =500 kalori.  Sarma/ dolma tüketimiz varsa; 3 adet sarma veya 2 küçük  boy dolmadan 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı  yağ tüketimlerinizi azaltarak kaçamaklarınızı dengelemiş olursunuz.

"Tatlılara hayır demeyi bilin"

Ramazan bayramı  sırasında  mide yanmaları ve bağırsak  sorunları yaşanmasının mümkün olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen, aşırı tatlı tüketimine karşı uyararak; “Ana öğünlerin yanında mutlaka salataya yer verilmeli, lif (posa) açısından zengin besinler tercih edilmeli, gün içerisinde  probiyotik içeren kefir, yoğurt gibi besinler tüketilmeli. Bayramdan şerbetli tatlılar  en çok baklava tüketilmektedir. Eğer imkan varsa sütlü tatlılar, dondurma veya meyve tercih edilmelidir. Gün  içerisinde 2 adet baklava ölçüsü aşılmamalıdır kan şekerimizi dengelemek adına.  Tatlının yanında süt, ayran veya yoğurt gibi süt ürünleri  ile tüketilmesi daha yararlı olacaktır” diye konuştu.

Ramazan Bayramında güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlanması gerektiğinin altını çizen Ünalan, “Tabağınızda her besin grubundan belli bir miktar olsun. Gün içerinde misafirliklerde ikramlar olacağı için simit, poğaça,  börek gibi hamur ilerini ve reçel, bal, pekmez gibi şekerli yiyecekler tüketmeyin. Salam, sosis sucuk gibi islenmiş et ürünlerini az sıklıkla da tüketilmelidir” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Menemen'in artık bir çocuk kitabı var

Ünalan, bayram tatiline çıkacaklar içinse geç uyandıkları takdirde öğün sayısını 3’ten 2’ye düşürmeleri konusunda uyardı. Uzman diyetisyen 3 ara öğün yapılması gerektiğini vurguladı.

Uzman Diyetisyen Hilal Ünalan, Gazete Ege okurları için örnek bayram menüsü de paylaştı.

  • Kahvaltı+ öğle yemeği :
  • 1 adet haşlanmış yumurta, 2 dilim peynir, 7-8 adet zeytin veya 3 adet ceviz, bol domates, salatalık, biber, 2-3 dilim tam buğday ekmeği,  şekersiz çay
  • Aksam yemeği :
  • Izgara et, tavuk balık seçiminden  biri, 1 porsiyon zeyinyagli sebze yemeği,  salata ve yoğurt
  • Aralarda:
  • Sütlü tatlı
  • Yoğurt/ayran + 1 dilim baklava
  • Yoğurt+ meyve+ üzerine tarçın
  • Peynirli tost+ ayran
  • 2 top dondurma
  • 1 bardak kefir+ 1 adet meyve
  • 1 sise seker ilavesiz maden suyu+ 1 porsiyon meyve şeklinde tüketilebilir.

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.