Tarık Dursun K. anısına bir ilk: İzmir’de yazar evi

Tarık Dursun K. anısına bir ilk: İzmir’de yazar evi
  • 28 Mayıs 2016 11:45

Karataş’ta restore edildikten sonra usta yazarın adıyla kente kazandırılan iki katlı tarihi bina, dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıları konuk edeceği gibi çeşitli atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak.

Geçtiğimiz yıl hayata gözlerini yuman İzmirli Yazar Tarık Dursun K.’nın doğum günü olan 26 Mayıs’ın bir gün sonrasında gerçekleştirilen açılış törenine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Tarık Dursun K.’nın oğlu Zafer Kakınç, kız kardeşi Esin Üçer ile usta yazarın dostları ve semt sakinleri katıldı.

‘BABALARIN BABASI’
Açılış töreninde ilk olarak Tarık Dursun K.’nın yakın arkadaşlarından Dünya Gazetesi Kitap Editörü Faruk Şuyun söz aldı. Türk Edebiyatı’nın unutulmaz çınarıyla olan anılarını paylaşan Şuyun, “İyi ki bu dünyadan Tarık Dursun K. geçti. Bu güzel yapıtları bizlere bıraktı. Biliyorum ki, bizlerden sonra gelecek nesillerde onun kitaplarını hep okuyacak” dedi. Tarık Dursun K.’nın “Manevi oğlum” dediği Yazar Aydoğan Yavaşlı ise, ‘Babaların Babası’ olarak adlandırdığı yazar için; “Bana miras olarak öğütleri ve gösterdiği yol kaldı. Benim için ölmedi. Her daim yanımda” diye konuştu.

KAPISI EDEBİYATA AÇIK
84 yaşında yaşama veda eden usta yazarın yakın dostlarından Doktor Can Baydinç ise Tarık Dursun K.’nın oğlu Zafer Kakınç’ın açılış günü anısına kaleme aldığı yazıyı okudu. Dinleyeni hüzünlendiren yazıda, “Bizleri kucaklayan bu ev inanın dört duvardan çok daha fazlası. Tuğlaları sözcüklerden, kirişleri betimlemelerden, kolonları öykü kahramanlarından, duvarları öykülerden, pencereleri İzmir’in ışıklarına, kapısı edebiyata açık bir ev. Bu ev İzmir’in, kendisine tutkuyla bağlı olan evladına ve onun edebiyat uğraşısına adadığı bir evdir” ifadeleri yer aldı.

KOLEKTİF ÇABANIN ÜRÜNÜ
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, Mithatpaşa Caddesi 269 Sokak’ta hizmet verecek Tarık Dursun K. Yazar Evi’nin kolektif bir çabanın ürünü olduğunu dile getirerek, “Kolektif bir emekle bu işi ortaya çıkarmak gerekiyordu, o gerçekleşti. Zaten Tarık Dursun K. adına da bu yakışırdı” dedi. Yazar Evi’ne sadece edebiyatçıların değil, farklı sanat dallarından sanatçıları ağırlayacak bir mekan olacağını kaydeden Pekdaş, el birliğiyle bu yerleri yaşatacaklarını söyledi. Karataş’ta bir başka sanat merkezi yapmak için de Tarihi Asansör’ün bulunduğu Dario Moreno Sokak’ın girişindeki boş binayı kiraladıklarının bilgisini veren Başkan Pekdaş, “Yeni yeni işleri hep birlikte gerçekleştireceğiz. Buna inancım tam. Buna da ihtiyacımız var. Türkiye’nin aydınlığı için bizim bunları yapmamız ve tüm Türkiye’ye yaymamız gerekiyor. Elbirliğiyle bunu da başaracağız” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Filiz Ceritoğlu Sengel: Benim Hedefim Efes Selçuk!

YAZARLARIN ÜRETİM MEKANI
İzmir’de bir ilk olan Tarık Dursun K. Yazar Evi, edebiyatın çeşitli alanlarında çalışmalarını sürdüren yazarlar için bir üretim mekanı işlevi görecek. Konak Belediyesi’nce misafir edilecek yazarların üreteceği eserler hem Konak’ın hem de İzmir’in gururu olacak. Dünyadaki prestijli örneklerinde olduğu gibi, davet edilecek yazarların belli sürelerle konaklayıp eserlerini gereken sakinlik ve dingilik içinde yazacakları bir mekan olarak tasarlanan iki katlı tarihi binanın üst katında yatak odası, çalışma odası, dinlenme ve ortak çalışma odaları bulunuyor. Konuk gelen yazar için bir yaşam alanı olarak tasarlanan evin birinci katında ise Tarık Dursun K.’nın kişisel eşya ve kütüphanesini içeren bir anı odası, mutfak ve atölye odası bulunuyor. Kadın, çocuk ve gençlere yönelik çeşitli atölyelerin de açılacağı Yazar Evi, İzmirlileri yıl boyunca edebiyatla buluşturacak.

TARIK DURSUN K. KİMDİR?
Tam adı Tarık Dursun Kakınç olan Tarık Dursun K. 26 Mayıs 1931’de doğdu. 1949’da İzmir’de Anadolu gazetesinde sinema eleştirileri yazmaya başladı. Sonra sırasıyla Yeni Gün, Ankara Ulus, Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde gündelik yazılar yazdı. Pazar Postası ve Akis dergilerinde sinema eleştirileri yazdı. Eleştirmen Ali Gevgilili ile birlikte aylık Yeni Sinema dergisini çıkarttı. Senaryo yazarlığı ve rejisörlük yapmıştı. 1969 yılında Kurul Kitabevi’ni açan Tarık Dursun K., sanata 1949 yılında şiirle başlamış, 1951 yılında Cengiz Tuncer ile Devrialem isimli ortak bir şiir kitabı yayımlamıştır. Daha sonra hikâye yazarlığına başlamıştır. Kardeşi Faruk Kakınç’la beraber girdiği bir yarışmada soyadlarının karışması neticesinde soyadını K. olarak değiştirmiştir.  İzmir, Foça ve Karşıyaka’da yaşayan, yazın ve sanat dünyasının çok yönlü ismi Tarık Dursun K., 11 Ağustos 2015’te akciğer yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.