Sultanahmet’te Rehberin Dikkati Örnek Oldu

Sultanahmet’te Rehberin Dikkati Örnek Oldu
  • 3 Şubat 2016 09:39

İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO), Sultanahmet meydanındaki terör saldırısında canlı bombayı son anda fark eden ve “kaçın” diye bağırarak ölü sayısının artmasını engelleyen turist rehberinin ardından rehberlere yönelik antiterör eğitimi başlatacak.

Sultanahmet meydanında gerçekleşen terör saldırısında canlı bombayı son anda fark eden ve “kaçın” diye bağırarak ölü sayısının artmasını engelleyen turist rehberi Sibel Şatıroğlu, son dönemlerde artan terör olaylarında turist rehberlerinin dikkat ve tecrübesinin önemini gözler önüne serdi. Bugüne dek aldıkları eğitimin yanında daha çok ilk yardım konularında yan eğitim alan rehberler, değişen dünyada artık terör eğitimi almaya başlayacak. Bu konuda ilk adımı atan İZRO, gönüllü rehberler için emniyet birimleri tarafından antiterör eğitimi alınmasını sağlayacak. 11 Şubat tarihinde başlayacak eğitimde daha çok, şüpheli bir insanın nasıl fark edileceği noktasında bilgi verileceği belirtildi. Eğitimin ardından, rehberlerin terör konusunda eğitim aldığına dair bir de sertifika verilmesi planlanıyor.

Sultanahmet'te Rehberin Dikkati Örnek Oldu

“ESKİDEN BÖYLE BİR SORUN YOKTU”
Artan terör olaylarıyla birlikte mesleklerine yeni boyut geldiğini belirten İZRO Yönetim Kurulu Başkanı Nebil Altınel, şöyle konuştu:
“Rehberler, büyük-küçük bir sürü turist grubu alıyor. Bu gruplarda da insanlar hedef olarak seçilmiş olabilir. Bu yüzden rehberlerin belirli durumlara hazır olması gerekiyor. Şimdiye kadar eğitimlerimizde antiterör eğitimi gibi bir eğitim öngörülmemişti. Çünkü böyle bir sorun yoktu. Daha önce kaza sırasında ne yapmalı, tansiyonu düşerse ne yapılması gerekir gibi ilk yardım sorunları vardı. Ancak şimdi yeni bir boyut geldi işlerimize. Bu da çok tehlikeli ve dikkatli olunması gereken bir boyut. Rehberlerin bu konuyla ilgili profesyonel bir eğitim alması gerekiyor. Fikrimiz, bu eğitimin tüm Türkiye’de verilmesi yönündeydi ancak biz daha süratli hareket etmek adına kendi yolumuzu çizdik. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yazışmalar yaptık. Onlar da gerekli yerlere durumu bildirdi. Ayın 11’inde emniyet birimleri tarafından eğitim verilecek” dedi.

“EĞİTİMLE TECRÜBE EKSİKLİĞİ GİDERİLMİŞ OLACAK”
Genel olarak herkesin şüpheli bir çanta gördüğünde emniyete haber vermesi gerektiğini bildiğini kaydeden Altınel, “Biz, şüpheli insanların tavırlarının hangi kriterlerle bir rehberin gözünden kaçmayacağının öğrenilmesini istiyoruz. Sultanahmet’te olan olayda bir meslektaşımızın ne kadar insanın canını kurtardığını herkes gördü. Bunun yaygınlaştırılması lazım. Herkes aynı tecrübeye sahip değil. 70 yaşından 25 yaşına kadar rehberlik yapan meslektaşlarımız var. Rehberlere eğitim verilirse tecrübe eksikliği giderilmiş olacaktır” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

SERTİFİKA VERİLECEK
Zorunlu olmayan eğitime 50 rehberin katılacağını öngördüklerini ifade eden Altınel, “Bir tura gitseniz, ‘terör olayı meydana gelirse, acaba bizi gezdiren insan terör konusunda yeterince bilgi sahibi mi?’ diye sorabilirsiniz. Bu yüzden eğitime katılan rehberlere sertifika verilmesi güven verici olacaktır” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.