Soyer’den önemli açıklamalar

Soyer’den önemli açıklamalar
  • 4 Şubat 2019 22:40

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, Habertürk TV’de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Adaylığının belirlenmesi sürecinde mevcut başkan Aziz Kocaooğlu ile yaşanan süreci anlatan Soyer, babası Nurettin Soyer üzerinden yapılan eleştirilere yanıt verdi, İzmir için projelerini de anlattı. “İzmir CHP’nin kalesidir” söylemine vurgu yapan Soyer, “İzmir 2 temel özellikle varolmuş bir şehirdir. Eski Yunan kenti olduğu için pastayı büyütmenin paylaşmaktan geçtiğini bilen bir kenttir. İzmir bir yürektir. Hem batıya hem doğuya değerleri pompalar. Liman ve yürek vazifesi olmak nedeniyle bir arada yaşama kültürünü geliştirmiştir. Mardinli arkadaşım var, memleketine gittiğinde ben İzmirliyim diyor. İzmir sarıp sarmalar. 6 ay sonra Ağrılı İzmirliyim der. Ben Ankara doğumluyum. 4 yaşına kadar Kütahya’da kaldım. Son 54 yıldır İzmir’deyim. AKP’yi bu yaşam kültürüne bir tehdit olarak görüyor İzmir. Yaşam kültüründen bahsediyorum. CHP’yi temsil ettiği değerlerin savunuvusu olarak gördüğü için oy veriyor İzmirli. Bunlar, demokrasi, Atatürk’ün erdemleri ve Cumhuriyet gibi değerlerdir. HDP ile örtülü ittifakımız yok. Ben AK Parti tabanından da oy almak istiyorum. AK Partili kadınlardan da oy alacağım” dedi.

KOCAOĞLU’NUN ADAYLIĞI ŞAŞIRTTI

Aziz Kocaoğlu’nun son dakika adaylık açıklamasını değerlendiren Soyer, “Aziz başkanın adaylığı şaşırtıcı ve beklemedik bir şeydi. 1 Ekim’de aday olmayacağım demişti. Bunu anlamaya çalışıyorum. Aziz başkan yerine daha çok tercih ettiği birini öngörmüş olabilir. O olmayınca kendi tekrar aday olmak istemiş olabilir. Kendisine sormak gerek. Aziz beyle bizim aramızda 10 yıldır en ufak bir olumsuzluk, tartışma yaşanmadı. Kaş kalkması bile yaşanmadı. Fakat şunu anlıyorum, Aziz başkan 30 ilçenin Belediye başkanı. Belki onlardan birinin bu görev layık olduğunu düşünmüş olabilir, bunu bilemem. Bana karşı değil de başka tercihleri olduğu için olabilir. Bunu ona sormak lazım. Beni hangi gerekçe ile istememiş olabileceğini bilmiyorum” dedi. Kocaoğlu’nun “İzmir çantada keklik değil” sözlerini yorumlayan Soyer, “Tabi ki çantada keklik değil. Kim bilir ne gelişmeler yaşanacak. Koskoca 55 gün var daha. Her dakikasını çok çalışarak geçirmek zorundasınız” diye konuştu.

BABAMLA GURUR DUYUYORUM

12 Eylül darbe döneminde babası Nurettin Soyer’in özellikle MHP’li bazı isimleri yargılaması ile ilgili eleştirilere yanıt veren Tunç Soyer, “Babam, 40 -50 yıl öncesinde Fetullah Gülen’in hapse atılması ile ilgili kararı veren hakimdir. Bu benim için gurur meselesidir. Babamla gurur duyuyorum. Babamın geçmişiyle ilgili hiçbir açıklama ihtiyacı duymuyorum. Kuvayi Milliye kahramanıdır. Darbeye tabi ki karşıyız. Demokrasiye sonuna kadar sahip çıkmalıyız. 10 yıldır belediye başkanıyım. Böyle bir tartışma hiç olmadı. Büyükşehir adaylığım gündeme gelince bu tartışmalar ortaya çıktı. Bu sağlıklı değil. Adaylığımın kriterleri performansım, vizyonum olmalı. Türkiye’de siyaset kültürü bu kadar somut zemin üzerinde yürümüyor. Aslında bunun olumsuz sonuçları var. İyi temiz ve donanımlı insanlar bu nedenle siyasetten uzak duruyor. Ben siyasete girersem bu çamur bulaşır üzerime diye endişe ediyorlar. Haklılar da. Platon’un dediği gibi. Siyasetten uzak kalacak kadar akıllı olan insanlar, sonunda aptal insanlar tarafından yönetilirler. Silahla gelen yönetimin her zaman karşısında olmalıyız. MHP’ye biz davet gönderdik Seferihisar’da Belediye Meclisi’ne katılmaları için.Onlarla birlikte meclis toplantılarını yaptık. Hüsamettin Cindoruk babanı bana sorsunlar diyor. Aynı şekilde Deniz Baykal da iyi sözlerde bulundu” yorumunu yaptı.

İYİ PARTİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

Adaylığını açıklandığı gün öğrendiğini belirten Soyer, “Anketler, kamuoyu yoklamaları yapıldı. Kendi içinde nabız yoklayıcı çalışmalar gerçekleştirildi. Parti meclisinde bu isimler onaya sunuldu. Farklı bölgelerde birden çok anket yapıldı. Ön seçim olabilirdi ancak gerek süre, gerek de diğer etkenler nedeniyle Türkiye koşullarında en demokratik şekilde aday belirleme süreci yapıldı. 19 saat süren tartışmalar yaşandı. Bunlar çok sağlıklı şeyler” dedi. Birçok isim geçmesine rağmen kendi adaylığının çıkmasını yorumlayan Soyer, “Kentlerinde başarılı olmuş yerel yönetimler tercih ediliyor. İstanbul ve Ankara’da böyle oldu. Merkez siyasette yol almış isimler değil de yerelde başarılı adaylar üzerinde yoğunlaşıldı. Muhtemelen bu belirleyici oldu. Kimse bana son ana kadar sen bizim İzmir başkanımız olacaksın demedi. Birden çok bir araya geldiğimiz Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da bu konuda bir şey söylemedi. Kapının önünde bekledik adaylık sürecinde” dedi. Soyer, İYİ Parti ittifakıyla ilgili olarak da “İYİ Parti oylarının İzmir’de olumlu etkisi olacak. Yerel siyasette geniş ittifaklar kurulması gerektiğini düşünüyorum. Merkezi siyasetten önemli farkı kucaklayıcı olmak zorunluluğudur. İYİ Parti ile birlikte çalışacağız. Merkez siyasetin ayrıştırıcı tarafını bir kenara koymak zorundayız. Bir parkta aydınlatma yoksa, oranın etrafındaki insanların hangi partiden olduğunun önemi yok. Dolayısıyla o aydınlatmanın yapılması önemlidir. Buna bakmak lazım” dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Mutlu’dan Temizlik İşleri personeline sabah vardiyası ziyareti

EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR

Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirme yapan Soyer şöyle devam etti: “Devasa bir buz kitlesinin size yaklaşmakta olduğunu düşünün. Biz gözüken kısmı ile ilgileniyoruz. “Dolar ne kadar indi” diye. Ama buz kitlesi üzerimize geliyor. Ortak bir gelecek başarısına ihtiyacımız var. Bu da o siyasi ayrışmaları bir tarafa bırakarak kucaklaşmayı becererek olur. Bunu en güzel yapacağınız yer İzmir’dir. Sistem tartışması olacak. Demokrasiden uzaklaşmak hayır getirmez. Hepimizin nefes alması lazım. Refahın anahtarı demokrasidir. Demokrasi yoksa Çin gibi büyürsünüz. Demokrasisiz kalkınma memlekete büyük zarardır. Bu sistem demokrasiden uzaklaştırıyor bizi. Katılımcılık, şeffaflık, yerelde birlikte yaşamayı becermek ve daha farklı seslerin birbirini idare etmesi demektir demokrasi. Korkum odur ki yereldeki demokrasiyi de sınırlayacak bu sistem. Parlementer sistem elbette daha sağlıklı. Cumhurbaşkanının iki dudağının arasında kararların alındığı bir sisteme evriliyor. Sistemle ilgili konuşuyorum. Kişilerle ilgili değil.” Soyer, İzmir’le ilgili Cemal Süreyya’dan da şu dizeleri aktardı: “Ankara’da insanlar beklerler, bekledikleri hayattır. İstanbul’da durum vahimdir, hayat sanki bir adım ötededir. İzmir’de hayat beklenmez, kovalanmaz, o zaten sizinledir. Martılara gevrek atacak kadar iyilik dolarsınız.”

AKDENİZ KENTLER
BİRLİĞİNİ KURACAĞIZ”

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer kentin sorunlarını ve projelerini de şöyle özetledi: “Çöplük, katı atık, altyapı sorunu var. Bu hikayeyi dönüştürmek mümkün. Malzeme olağanüstü güzel. Derya içinde olup deryayı bilmeyen balık misali yaşıyoruz. Güçzellikleri ortaya çıkarmanın zamanı geldi. İzmir’i göz kamaştıran bir inci haline getirmek mümkün. Akdeniz çanağında yüzlerce yıl boyunca en güçlü liman kenti İzmir’di. 1 Nisan sabahı 5 kente davet göndereceğiz. İskenderiye, Beyrut, Roma, Atina ve Barcelona’ya. 6 kent olarak Akdeniz kentler birliği kuruyoruz. Sanat edebiyat, spor ve birçok değer üzerinden işbirliği kuracağız. Trafik sorununu çözeceğiz. Teleferik toplu taşıma aracı olarak da kullanılacak.”

İZMİR KÜLTÜR SANAT
BAŞKENTİ OLACAK

Tunç Soyer, İzmir’i Türkiye’nin kültür sanat başkenti haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizerek şöyle konuştu: “İzmir Türkiye’yi değiştirecek. İzmir daha çok sesi, daha çok rengi Türkiye’ye verecek.Türkiye’yi başka bir yere taşıyacak. İzmir İstanbul gibi olmayacak. Bu yaşam kültürünü korumak istiyor. Biz bu kimliği koruyacağız. Gelen insanları İzmirleştireceğiz. Biz birlikte İzmiriz. Gelenler de İzmir olacak. Sinema endüstrisi tıkanmış vaziyette. İzmir’de set çalışanları çok mutlu oluyor. Hava güzel, imkanlar iyi. İzmir aslında sinema endüstrisine ev sahipliği yapacak alanlara ve imkanlara sahip. Müzik ve sinema endüstrisini İzmir’e taşıyacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.