Soyer en çılgın projesini açıkladı

Soyer en çılgın projesini açıkladı
  • 13 Şubat 2019 11:26

Tunç Soyer’in açıklamalarından satır başları… 

“İZMİR’İ KENDİME BENZETİYORUM
Ben kendimi İzmir’e benzetiyorum. Başarılı belediye başkanları yönettikleri kentlere benzerler. Aklıma Seyhan Belediye Başkanı geliyor. Zerdan Karalar… O şimdi buradan içeri girse dersiniz ki ‘Adana geliyor’ Zeydan başkanı Adana’ya benzetiyorum, kendimi de İzmir’e benzetiyorum. İzmir çok sesli, çok nefesli bir şehir. Bir yürek tarih boyunca doğunun damarlarından gelen ne varsa hep İzmir’den batıya pompalamıştır. Bütün doğunun erdemlerini batıya pompalamıştır. Yalı çapkını kuşumuz var. Batından gelen gezginler ilk bu kuşu görmüşler. Diğer kıtalarda da var İzmir’e atıf etmişler.

İZMİR VATANDAŞI YAŞAM SARMALI İÇİNE ALIYOR
İzmir bütün medeniyetlerinin buluşma kenti olmuş. Liman kenti eklenmiş. Fransız’ı Rum’u İtalya’nı aynı pastayı birlikte büyütmüşlerdir. İzmir bütün Akdeniz havzasına büyütmüştür. İzmir’de çok farklı Türkiye’nin her yerinden gelen doğudan gelen vatandaşlar 3 ay sonra İzmirliyim diyorlar. Yaşam sarmalı içine alıyor. Bu demokrasiyi getiriyor. Demokrasi birlikte yaşamak demek birlikte yaşamanın kültürü demektedir. İzmir bir arada yaşamayı öğrettiği için demokrasi getiriyor. İzmirliler kentin kimliğin sahip çıkıp, koruyor. Bütün kentler kimliklerini kaybediyor. Ama İzmir o kimliğe sahip çıkan bir kent. Siyasi ayrışmalar dışında bizi birleştiren çok bağlar var.  Siyasi ayrıştırıyor ne kadar bozmaya kutuplaştırsa da biz biriz, birlikteyiz. Bu ayrışmalar bizi çoraklaştırıp çölleştiriyor ve en önemlisi bizi kimliksizleştiriyor.

İZMİR İLKLERİN ŞEHRİ
İzmir Batı’nın, Doğu’nun erdemlerini yeşertmiş bir kent. Geçenlerde arkadaşlarımıza İzmir ilklerini çıkaralım diye rica etmiştim.  İnanılmaz şeyler çıktı! İlk hayvanat bahçesinden ilk konsolosluklara, ilk postanelere ilk gazetelere, ilk hastanelere, ilk matbaadan ve tabi ilk kurşun. ilk kongre… O kadar çok ilki var ki bu İzmir ilklerin şehri. İzmir CHP’nin kalesi olabilir ama İzmir aslında demokrasinin deniler bilir ama laikliğin, demokrasinin sosyal demokratın kalesidir.

İZMİRLİ BUNU YEMEZ
Babam ile ilgili konuları kendi kitlesini konsolize etmek için bir enstrüman olarak kullanıyor. Fakat şunu unutuyorlar  bu bir yerer seçim. İzmirliler, belediye yönetimine performanslarına ailesine mesleki birikimlerine kentle ilgili birikimlerine ve vizyonlarına bakarlar. Dolasıyla bu İzmir’de tutmaz. İzmirli başka bir şeyin peşinde. Neden bir insanı 40 yıl önce babasının yaptığı bir şeylerle yargılasınlar ki? Bu tamamen kutuplaştırma. İzmirliler buna pirim vermez. İzmirli İzmir ile ilgile güzel şeyler görmek istiyor.

ZEYBEKCİ’Yİ ŞARAP ÜRETİCİLERİNE SORMAK LAZIM
Nihat Zeybekci Denizli Başkan olduğunda dönemde kentte 22 şarap üreticisi varmış. Firmalara ne tür destekler vermiş sormak lazım.

FLAMİNGOLARIN BAŞKANI OLACAĞIZ
Çok büyük bir risk mutlaka doğayla uyumlu bir kent yaratmalıyız. En büyük eksikliğimiz doğayı o kurgunun dışında tutmak. Mutlaka kentin doğasına sahip çıkılmalıdır. Geçen gün kentin üzerinde bir 2 saat boyunca helikopterle dolaşıp tespitler yaptık, kentin rahatsız eden unsurlarla ilgili… Helikopterin havalandığında hemen Kuş Cenneti’ni gördük. En çok flamingolar ürüyor. Binlerce flamingolar ürüyor. İçinde flamingolar üreyen tek kent İzmir’dir. Bu hala çok temiz bir doğaya sahibiz demek oluyor. Biz sadece bize oy veren değil, flamingoların başkanı olacağız.

ADAY YORUMU: İZMİR KUMAŞI BU
İzmir’de 28 belediye başkan adaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Soyer, “belediye başkan adaylarına baktığımda İzmir kumaş bu… 584 adayın hepsi bu göreve kendisine laik görüyor, hak ettiğini düşünerek aday oldular, çok çalışmış adaylar vardı. Dosyalarını incelerken şunu gördüm ki hepsi birbirinden değerli. Kaybeden aday adaylarıyla çalışmak isterdim. Hepsi kendi ilçesi için çok değerli cümleler var. Kim o 28’in içinde olsa aynı şevkle çalışırım.

4 MİLYONLUK KENTİ YÖNETMEK BAZEN DAHA KOLAY
Bazen bana 40 bin nüfusu yönetmekle 4 milyonluk nüfusu yönetmek aynı değil diyorlar. Ben tam tersini düşünüyorum. 40 bin nüfuslu bir şehri yönetmek bazen daha zor. Binlerce akademisyenler STK’lar üniversiteler var. EBSO Deniz Ticaret Odası var. Bunlarla beraber ortak akılla kenti yönetmek o kadar kolay ki…

BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUMDA…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirsem o andan kimin ne konuşmam, kimle nasıl konuşmam gerekiyor konuşurum.  İzmir için her şeyi yaparım, kimin kapısında yatılması gerekiyor yaparım. Kimden istenmesi gerekiyor yaparım. Ama saygı çerçevesinde.

TANZİM SATIŞI İLK İZMİR’DE YAPILDI
Tanzim satışları İzmir’de ilk olarak yapıldı. Gültepe Belediye Başkanı Aydın Erten 1971’de Tansaşlar’ı burulur. İzmir’de efsane başkan tarafından kuruldu. Meselenin ruhu şudur, Aziz Başkanımızın da süt kooperatif ile yaptığı da budur. Bunun çözümü üreticiden tüketiciye ile bağı kurmaktır. Bunun kooperatiflerle yapılır. Onlar üreticiden alır, direk tüketiciye ulaştırır. Belediyelerin bunun inanılmaz bir rolü var. Bizim belediye olarak aynı zaman tarım bir merkezi. Üzüm için incir için bütün batı Anadolu ürettikleri için kooperatifler yapmalıyız. 2-3 kamyonla gidermeye çalışıyorlar ama mesele o değil.

İŞSİZ GENÇ, AŞSIZ EV BIRAKMAYACAĞIZ
İzmir’in 2019 bütçesi 5 milyon 995 milyon. İşsiz genç, aşsız ev bırakmayacağız. Gençleri kentin ihtiyaçları ile eğitmemiz lazım. Üstelikle sertifika programları da mümkün bu.. Sanayi ile gençleri buluşturmak gerekiyor. Çareden yerelde üretmek mümkün. Ürünün dönüştürerek değerini yükselmek mümkün.

Bu haber ilgini çekebilir ->  İzmir’in tramvay hatları için araç alım ihalesi yapıldı

SEFERİHİSAR ADAYI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Gerçekten ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Geçmişte yaşadığı bir ameliyatı yeniden nüks etti. Strese bağlı kanamalar tedavi olmasına zorluk çıkardı. Siyasi bir nedeni asla yok. Kendisini 10 yıldır tanıyorum. Onun yerine yine 10 yıldır ilçe başkanı çok değerli bir arkadaşım aday oldu.

İZMİR FİLM VE MÜZİK MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ
İzmir Kültür başkenti olacak. Bu mümkün, dolasıyla bunu yapacağız. İzmir’de yetişmiş sanatçı kadroları çok. Bütün bunların genç nesillerin önünü açacağız. Türkiye müzik ve sinema İstanbul’da çok tıkanmış durumda. Bir sinema filmi İzmir’de çekildiğinde herkes çok mutlu oluyor. Hayat kolay, çok daha doğa alanı var. Biz bunu sağlayacağız. Bu İzmir’de iklimin değişmesi demektir. İzmir’de yaşam kültürüne çok etkisi olacak. İzmir müzik medya kültürüne ev sahipliği yapabilecek kapasitede bir kent. Bütün bununla birlikte gençlerin önünü açacak.

24 BAŞLIKTA GENÇLİK ELÇİSİ
Gençlik merkezleri kuracağız. Avrupa birliği fonlarıyla hayata nerede ihtiyaç duyuyorsa oraya aktaracağız. Hem sosyalleşip hem üretecekler. Bunu da genç elçilere bağlayacağız. 24 başlıkta bağladık. Bunlar danışman değil, elçi olacak. Görev yaptıkları yerde irade olacak.  Sosyal kapsayıcı meslek odası, kent temsilcisi enerji, amatör spor, e-belediye elçisi… Bunlara benzer çok başlık var. Biz gençlere alan açacağız. Gençlerin hak, söz sahibi olmasını sağlayacağız. İzmir’de demokrasi başka evreye geçmesi gerekiyor.

YAŞLI KREŞLERİ
İnsan ömrü uzamasıyla ilgili değişikliklere ayak uydurulmaya çalışıyor. Yaşlı kreşleri yaygınlaşmaya başladı. O insanları birikimleri o kent için kullanılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Bunları gençlerle birleştirmeliyiz. Bunların yolları var. İzmir’de çok mümkün, çok iyi yetişmiş insanlarımız var. Biz insanların hayatlarını kolaylaştıracak projeler yapacağız.

ESNAFIN O KADAR BASİT İSTEKLERİ VAR Kİ…
Esnaf odasını ziyaret ettim. O kadar basit şeyler istediler ki.. çok kolay çözülebilecek konular.  İzmir’de 300 bin aileleriyle birlikte 1 milyonu buluyor.  AVM şehrin dışında olsun, belediyeler bize rakip olmasın, kırtasiye malzemesini küçük esnaftan olmalı, belediye çalışanlarının montlarını bizden alsın diyorlar. Belediyenin böyle koordinasyon görevi olmak zorunda.

EN ÇILGIN PROJEM
En çılgın projem çocuk köyü. Çocuk belediyeleri kuracağız. Gençlik merkezleri kuracağız. Bu bütün vatandaşlara dokunacak. Kentin en temel sorunu katı atık sorunu acil sorunu var. Harmandalı çöp alanı mutlaka çözüm getirilmesi gerekiyor. Bu vahşi çöp depolama yapılıyor. Burada vatandaşlarımız çok büyük sorunları var. Çok net örnekleri var. İngiltere’de Viyana’da kenti içinde katı atık merkezi var. Bunlar koku yapmıyor, dumanı bile paketleyip yapıyor. Bunu becermek zorundayız. Bunlardan enerji üretmemiz gerekiyor. Bunun için önce ayrıştırmamız gerekiyor. Bunu bir kent kültürü haline getirilmesi gerekiyor.

AZİZ BAŞKAN’IN BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM EDECEĞİZ
Ulaşımla ilgili ciddi sorunlar. Çok başarılı öğrencilere çok indirimli otobüsle seyahat indirim. Belki çok başarılı için bedava… Bunların insanların kolaylaştırıyor. Biz körfezi ulaşımda kullanamıyoruz. Kent içerisinde yüzde 3 oranında kullanıyor. Bunu mutlaka çok arttırmak zorundayız. Şuan 650 bin kentte araç var, bunları taşımamız gerekiyor. Bu sorunların alt yapısı geçmiş dönemde yapıldı. İzmir biyolojik atık en çok yol kenti. Bunun üzerine yapılacaklar var. Aziz Başkan’ın bıraktığı yerden devam edeceğiz.

İZMİR’DE GÖÇ
10 yıl içerinse İzmir’de en çok beyaz yakalı göçü almış. Bu aynı zamanında beyin göçü verdiğimizi gösteriyoruz. 110 civarında göç alıyor, 80-90 göç veriyor. 20 bin civarında bir fark var. Burada mesele geleni içimize alıp İzmir’in üretimine İzmir’in başarısına etki edecek çalışmamız gerekiyor. İzmir hakikaten Dünya’nın markası olabilecek bir şehir.

BAŞKANLIK KOLTUĞU BENİ BOZMAZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi koltuğu beni bozmaz. Zaten 10 senedir o koltuktayım bozmadı, bozduğunu da iddia edemez.  Koltuğun büyüğü küçük fark etmez. Apartman yöneticisi koltuğu da apartman yöneticisini bozar. Mesele koltuk değil, ne kadar bozduğudur.  Bu açlık toklukla ilgili birşey olsa gerek. Eğer bir yerde maddi manevi tatmin olmadığınız bir yer varsa o koltuk sizi bozabilir.

MAL VARLIĞIM BELEDİYENİN SİTESİNDE YAZIYOR
Mal varlığında biz yoksullaşarak devam ediyoruz. Bunu söyleyeyim, bundan bir şikayetim de yok. Benim belediyenin sayfasında var. Belediyecilik şeffaflıktır. Bu şeffaflığı veremeseniz kimseden bekleyemezsin.

KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMAYACAĞIM
Bazı şeyler duyuyorum, Tunç Başkan olursa, belediyede komple temizlik yapacak diyorlar. Genel sekreterden başlayarak temizlik işçilerine kadar kimsenin ekmeğiyle oynamadan birlikte çalışacağız. Bu kentle ilgili sorumluluk duygularını attırmaya çalışacağız.  Hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz kendimizi İzmir için vakıf etmeye geliyoruz.

DÜNYADA NE KADAR ŞAMPİYONASI VARSA TALİP OLACAĞIZ
Spor küplerimiz asırlık hepsi. Asırlık kulüplere sahip çıkacağız. Onlarla iftihar edeceğimiz günler olacak. Dünyada olan ne kadar şampiyona varsa tüm alanlarda ne varsa hepsine talip olacağız. İzmir Avrupa gençlik başkenti olacak.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.