Sokağın nabzı  

Sokağın nabzı   
  • 5 Temmuz 2018 12:42
  • A+
    A-

 

Selcan Şerifaki \ Gazete Ege

Gazete Ege her hafta ülke gündemini meşgul eden tartışmaları Konak Meydanı’nda İzmirlilere sormaya devam ediyor. Bu kez de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katıldığı bir televizyon programında ortaya attığı, “Mart’ta yapılacak  yerel seçimlerin erkene Kasım ayına alınmalı” sözlerini kentte yaşayan vatandaşlara sorduk. İşte, İzmirlilerin o soruya verdiği cevaplar:

Sokağın nabzı   

Mehmet Yeminler: “Artık bu seçimleri bıraksınlar kardeşim. Bizim derdimiz geçim ya. Yıllardır emekli maaşıyla zar zor geçinmeye çalışıyoruz. Sürekli seçim seçim.”

Kaan Saki : “Genel seçimleri Erdoğan’ın erkene almasının bir amacı vardı. Ama yerel seçimleri anlamıyorum. Ülke ekonomisi düşünülmeli artık bence. Bunlar boş işler”

Neriman Tümen: “Vallahi 6 ayda bir sandık başına gidiyoruz. Zaten yaklaşmıştı yerel seçimler, öne almak ne kadar mantıklı düşünülür”

Mahmut Özaslan: “Bu ülkenin gündemi şu anda bu mu? Yok liderler kavgası yok seçim artık bence seçimden önce verilen vaatler gerçekleşmeli. Vatandaşta ona göre kararını versin.”

Cansu Çelik: “Ben erkene alınmasını isterim. İlk kez oy kullanacağım zaten. Genel seçimlerle sistem değişti. Yerel seçimde de insanlar, kararlarını versinler. Herşey yerli yerine otursun bence.”

Ayşe Çam: “ Alınmasın artık. Alınsa ne olacak. Zaten İzmir’de yaşıyoruz. Sonuçların çok değişeceğini düşünmüyorum”

Mümkün değil

Öte yandan Fakıbaba’nın açıklamaları sonrası erken seçimle ilgili değerlendirmede bulunan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yerel seçimlerin erkene alınmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu, seçimin yapılacağı tarih hakkında hüküm bulunduğunu belirterek, “Genel seçimlerde yoktu ama mahalli seçimlerde var. Zaten geldi. Mart’a ne kaldı? O üç ayı adayların belirlenmesi olarak düşünün. 6 aylık bir zaman kaldı” dedi.” dedi.

Seçimlerin öne alınması için ne gerekiyor?

600 sandalyeden oluşan yeni TBMM yapısında, Anayasa değişikliği için 400 oy gerekiyor. 360 oyun aşılması halinde Anayasa değişiklik teklifi referanduma sunulabilecek. Meclis’te AK Parti’nin 295, MHP’nin 49 milletvekili var. CHP’nin 146, HDP’nin 67, İYİ Parti’nin 43 oyu var.

Chp ne dedi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partilerinin tüm teşkilatlarıyla yerel seçimlere hazır olduğunu belirterek, “CHP tüm teşkilatlarıyla yerel seçimlere hazırdır. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz” yanıtını verdi. CHP olarak hangi yerlerde daha başarılı olabileceklerini, hangi yerlerde az oyla seçimi kaybettiklerini belirlemek üzere daha önce akademik ve siyasi fizibilite çalışması başlattıklarını ancak 24 Haziran seçimleri nedeniyle bu çalışmanın yarım kaldığını aktaran Torun, bu çalışmayı yeniden başlatacaklarını söyledi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  İzmir 2025’e renkli bir festivalle girecek

Seyit Torun, yerel seçimlerin erkene alınıp alınmayacağı konusunda henüz kendilerine bir şeyin ulaşmadığını, konunun takipçisi olduklarını da sözlerine ekledi.

Erdoğan’dan herhangi bir açıklama yok

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin tamamlanmasının ardından, siyasi partiler yerel seçim hazırlıklarına başladı. Yerel seçimin normal koşullarda 24 Mart ya da 31 Mart 2019’da yapılması planlanıyordu. Konuyla ilgili son sözü söylemesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.