Sokağın Nabzı
Gazete Ege \ Selcan Şerifaki
Milliyetçi Hareket Partisi’nin, seçim vaatleri arasında yer alan ve kader mahkumlarının affını öngören kanun teklifi hazırlandı.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin genel çerçevesini çizdiği teklif üzerinde, Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı.
Teklife ilişkin çalışmalarda toplumsal mutabakatı önceleyen heyet, bu çerçevede Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan afları hem içerik hem şekil hem de sonuçları yönünden detaylı inceledi.
Toplam 8 maddeden oluşacak teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.
MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM’ye sunmayı planlıyor.
Bu gelişmelerin üzerine Gazete Ege, İzmirli vatandaşlara af ile ilgili ne düşündüklerini sordu.
İşte alınan yanıtlar:
Güliz Yolcu: İçeriğine bakmak lazım. Henüz ne olacak bilgi verilmedi. Af lafı çok sıcak gelmiyor ama sanırım cezaevleri çok doldu. O nedenle böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu.
Sema Gümedağ: Ben affa karşıyım. Af ede ede, ceza vermeye vermeye bu ülke bu hale geldi. Adam öldürmek kolaylaştı zaten cezaların hafifliğinden bir de af çıkarılmasını istemiyorum. Devlet Bahçeli yanlış adımlar atıyor.
Cihan Temur: Herşey güllük gülistan. Ekonomimiz çok iyi gidiyor. Af yasamız kalmıştı. Gerçekten haklılar. Sıra oraya gelmişti. Liderlerimiz akıl sır almayacak işler yapıyor.
Meltem Sima: Bahçeli bunu seçimden önce de söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemimizde yok demişti. Ülke kritik günler yaşarken ben ihtimal vermiyorum. Daha başka sorunlarımız var.
Meral Kaz: Kimin için çıkarılmaya çalışıyor bu yasa anlamadım. Gerçekten ilginç. Gerek var mı böyle bir şeye? İşsizlik zaten hat safhada. Gençlere dönük projeleri konuşmamız lazım.
Süleyman Demir: Daha önce de bir Rahşan affı çıkmıştı. Ülkenin başı beladan kurtulmadı. Geçmişten ders alınması lazım. Alınmıyor. Ne diyelim? Hayırlısı olsun.
Mehmet İskilip: Ben bu af olayına karşıyım. Herkes cezasını çekmeli. Neden sen ben cezaevinde değiliz. Demek ki ortada bir suç var. Cezasını çeken çıkar zaten.
Leyla Yurdakul: Af çıkmasından yanayım. Zaten ağır ceza alanlar çıkamaz. Ama bir seferlik hata yapmış, pişman olan insanların topluma kazandırılmaları gerektiğine inanıyorum.
Mustafa Gencer: Bahçeli çıkarmaya çalışıyor bu yasayı ama. Devleti yöneten kendisi değil. Bunun kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Onunda böyle bir karar alacağını düşünmüyorum. Kişisel fikrim de bence af çıkmamalı.
Rahşan Affı ne idi?
Cezalarda 10 yıl indirim öngören 4616 sayılı kanun 21 Aralık 2000 tarihinde TBMM’inde kabul edilmiş ve 22 Aralık 2000 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
21.5.2002 tarihinde 4758 sayılı kanunla 4616 sayılı kanunda değişiklik yapılarak kanunun kapsamı genişletilmişitir.
“9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ndan 3 gün sonra (22 Aralık) 4616 sayılı ‘Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası’ çıkarılmıştı. Cezaevlerinde yer kalmadığı için çıkarılan af yasasının ardından 70 bin kişilik kapasitesi dolan cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düşmüştü. Ancak, 3 yılda mahkûm sayısı 20 bin artarak yeniden 64 bine çıktı.
4616 sayılı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenen suçları kapsıyordu. Yasa çıktıktan sonra ilk planda cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlanarak tahliye oldu. Daha sonra Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararlarıyla yasanın kapsamının genişlemesi sonucu cezaevinden tahliye olanların sayısı 45 bini buldu. Ancak affın sonuçları bununla sınırlı kalmadı. Suç tarihi 23 Nisan 1999’dan önce olmasına karşılık sonradan açılan ve yargılaması uzun süren davalarda affın etkisi hâlâ sürüyor.”