Sındır’dan Davutoğlu’na 6 soru

Sındır’dan Davutoğlu’na 6 soru
  • 2 Mart 2016 12:28

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Dikili’de kurulacağı söylenen Geri Kabul Merkezini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.

Konuya ilişkin, Başbakan’ın yanıtlaması isteği ile Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Sındır; “Ülkemizin Ege kıyıları, hemen her gün Avrupa’ya gitmek üzere Yunanistan’a yasadışı yollardan geçen  göçmenler ile sıkça haber olmaktadır. Konu sınırlarımız ötesinde uluslararası boyutta da bir sorun olarak karşımıza çıkmakta, komşu ve AB ülkelerini de yakından ilgilendirmektedir. Türkiye ile AB arasında yapılan geri kabul anlaşmasının, göçmenlerin Avrupa’dan Türkiye’ye geri gönderme sürecinin nasıl işleyeceğinin konuşulduğu bugünlerde, Dikili’ye geri kabul merkezi kurulacak haberleri başta Dikililer olmak üzere tüm İzmirlileri hayal kırıklığına ve üzüntüye sevk etmiştir” dedi.

BÖLGEYE HAKSIZLIK OLUR!
Yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerin yörede yaşayan yurttaşları tedirgin ettiğini ifade eden Sındır şöyle dedi. “Dikili ilçemiz ülkemizin nadir turizm merkezlerinden. İlçe nüfusu kışın 42 bin, yazın turizm sezonunda 400 bini aşmaktadır. Böyle bir yerde iddia edildiği gibi, Çandarlı Mahallesi’nde dev ormanlık alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan  İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildiği haberleri doğru ise çok vahim olur. Dikili böylesi büyük bir yükü kaldıramaz. Olası bir mülteci geri kabul merkezi kurulması sonrasında ilçenin geleceğine, turizm değerlerine ve huzuruna dair olumsuzlukların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. İlçenin bu zamana kadar kazandığı, marka değeri olan bütün özellikleri heba olur. Bu bölgeye, İzmir’e ve Dikili’ye haksızlık olur.”

YURDUN HER TARAFINA KAMP MI KURACAKSINIZ?
AB’nin, kıtaya göçmen akışını azaltması karşılığında Türkiye için 3 milyar euroluk bir fon tahsisini de anımsatan Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ortadoğu’nun merkezinde bir felakete yol açanlar şimdi bunu etkilerinden kendilerini korumak için sorunu Türkiye’ye havale ediyorlar. Türkiye için 3 milyar euroluk bir fon tahsis edecekler bu sorunun bütün yükünü de 79 milyon insanımıza yıkacaklar. Onların huzuru, rahatı bozulmasın diye şimdi bizim ülkemiz üzerinden planlamalar yapıyorlar. Hükümet başından beri izlediği yanlış Suriye politikasına derhal son vermelidir. AB ülkeleri yüzlerle, binlerle göçmenleri seçercesine kabul ederken ülkemize gelen milyonlarca insanın yükünü bize yıkamazlar. Şimdi de geri kabul anlaşması ile Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilecek insanları ülkemize  gönderecekler. Peki ne yapacaksınız o zaman? Suriye sınırındaki illerimizdeki kampların durumu ortada. Sorunun barınma, güvenlik, asayiş boyutları ortada. Hal böyleyken şimdi de ülkemizin her köşesine sığınmacı kampı ve geri kabul merkezleri mi kuracaksınız? Türkiye bekleme odası mı? Hükümetin dış politikadaki öngörüsüzlüğünün, beceriksizliğinin cezasını 79 milyon insanımız çekemez.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Kınay Fen İşleri Şantiyesi'nde güne başladı

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın, Dikili’de kurulacağı söylenen Geri Kabul Merkezine ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelttiği sorular:

1. Kamuoyuna mal olan, Dikili’de “Geri Kabul Merkezi” kurulması haberleri doğru mudur?

2. Haberlerde Dikili’de orman arazisinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, Geri Kabul Merkezi için tahsis edildiği iddiaları doğru mudur? Bu tahsis ne zaman ve nerede yapılmıştır?

3. Kurulması planlanan geri kabul merkezinin fiziki altyapıları ve donatıları nasıl hazırlanmaktadır?

4. Geri Kabul Merkezinin ilçedeki turizm faaliyetlerine yapacağı olumsuz etkileri etüt edilmiş midir?

5. Dikili ya da İzmir’de bir başka yerde böyle bir merkezin kurulması çalışmaları var mıdır?

6. Adı geçen yerde yapılması dile getirilen Geri Kabul Merkezi, yörede yaşayan yerel yönetici ya da sakinlerine soruldu mu?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.