Serter: “Kız çocuklarını okutmak zorundayız”

Serter: “Kız çocuklarını okutmak zorundayız”
  • 10 Ekim 2022 11:35

Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. GİFED Başkanı Serter, “Bu tarz günler kutlamadan ziyade farkındalık işlevi görüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak istiyorsak tüm kız çocuklarının eğitim almasını sağlamak zorundayız” dedi.

Türkiye’nin Kanada ve Peru ile beraber 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda verdikleri önerge ile bu günü Dünya’ya kazandırdığını vurgulayan GİFED Başkanı Serter, “Bu girişimin altına Türkiye’nin olması gurur verici. Ancak bu günü öneren ülkelerden biri olarak maalesef toplumsal cinsiyet eşitliği, kız çocuklarının eğitimi ve erken yaşta evlendirilmesi noktasında almamız gereken çok yol var” dedi.

Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim’in “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatan Serter, “Günümüzde tüm dünyada kız çocukları sosyal haklara, eğitim ve sağlık imkanlarına ulaşmakta zorlanıyor. Kız çocuklarının güçlenmesi için hem ülkelerin, hem yerel yönetimlerin hem de STK’ların eşgüdüm içinde çalışması gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin fikir olarak içselleştirilmesi için hem kız çocuklarına hem de erkek çocuklarına yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.

“Eğitimde yukarı çıkıldıkça oran düşüyor”

Eğitim anlamında istatistiklere bakıldığında kız çocuklarının ilk, orta, lise ve üniversite yolculuğunda sürekli oransal olarak kayıp verdiğini hatırlatan Serter, “Eğitimden uzak kalan kız çocukları ileride eve mahkum olan, ekonomik özgürlüğünü kazanamayan, iş yaşamına dahil olamayan kadınlar haline geliyorlar. Bu da ev içi mağduriyet ve sömürüyü beraberinde getiriyor. İş yaşamında kadının gücünden daha fazla yararlanmak istiyorsak kız çocuklarının okuması için çaba göstermemiz şart” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başdaş, “Konak’ın taşınmazları gasp edildi, konuyu yargıya taşıyacağız”
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.