Sarıgül: “İktidar ve Muhalefet Başarılı Olsa Parti Kurmamıza Gerek Kalmaz”

Sarıgül: “İktidar ve Muhalefet Başarılı Olsa Parti Kurmamıza Gerek Kalmaz”
  • 8 Mart 2021 19:00

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Radyo Romantik Türk’te yayınlanan Abdullah Polat ile Manşet programının konuğu oldu. Abdullah Polat’ın sorularını yanıtlayan Genel Başkan Sarıgül, gündem hakkında konuştu.

“Türkiye Değişim Partisi’nde Kadın Kotası Yok”

İzmir’de programı bulunan Genel Başkan Sarıgül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir’de bulunan Zübeyde Hanım’ın anıtını da ziyaret etti. Dünya Kadınlar Günü’nün öneminden bahseden Sarıgül, ” Şiddet ve saygı kavramlarını, ortaokul ve lisede öğretmemiz lazım. Kadına yönelik şiddeti engellemek için ihtisas mahkemeleri kurulması lazım. Hakimlerin de haklarını genişletmek lazım. Dünya, kadınlar için bu kadar adaletsiz olmamalı. 66 günde 67 kadın katledilmiş. Bunu yapan eşleri ve kocaları. Bunun nasıl bir kültürel, sosyal, ekonomik nedeni var? Bunu incelememiz lazım. Bugünkü iktidar döneminde kadın cinayetleri yılda 400’e yaklaşmıştır. Şiddeti teşvik eden geleneklerimiz varsa onlar da son derece yanlıştır. Biz kadın haklarının savunucusu, ülkedeki değişimin öncüsü olmak istiyoruz. Bakıyorsunuz çocuğa şiddet, hayvana şiddet var. İşyerine bakıyorsunuz, kadın olduğu için bir mobing var. Bugün Türk Kadını, toplumda ve birçok alanda hak ettiği yerde değil. Biz Türkiye Değişim Partisi iktidarında, kadınları hak ettiği noktaya getireceğiz” dedi.

Sarıgül, partilerinde kadın kotası bulunmama sebebini şu sözlerle ifade etti:  “Kadınlarımızın güçlü olması için reform yapan bir partiyiz. Cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırdık. Biz yüzde 30 kadın kotası koyalım, doldurmak için şeklen birilerini koyalım demiyoruz. Kadınlara kota konulmasını onlar da istemiyor zaten.”

“Genel Başkan’a Değil, Millete Biat Edenler Seçiliyor”

Partide delege sistemi de bulunmadığını ifade eden Sarıgül, “İlçe başkanını da parti üyeleri seçecek. Genel başkanı partiye kayıtlı üyeler seçecek. Türkiye’nin kaderine 100 tane delege hakim olabilir mi? Tam demokrasi, tam özgürlük ve tam barış geliyor. Türkiye Değişim Partisi’nde, genel başkana yakın olanlar seçilmiyor. Genel başkana biat edenler değil, millete biat edenler seçiliyor.” dedi.

“İttifak Yapmayacağız”

Erken seçim olursa seçime katılamayacaklarını belirten Sarıgül, asla hiçbir parti ile ittifak yapmayacaklarını dile getirdi. Sarıgül, sözlerine şöyle devam etti: “Biz düşünce reformu yapan bir partiyiz. Haziran ayının ortalarında kurultayımızı tamamlayarak seçime girecek olan yeterli çoğunluğu almış vaziyetteyiz. Olağanüstü koşullar olmadığı sürece, seçimlerin normal zamanında olmasını arzu ediyoruz. Önce ülkemizi, sonra partimizi düşünürüz. Keşke şu anda ülkemizde işsizlik olmasa, gençlerimiz düşüncelerini özgürce söyleyebilseler, keşke köylülerimiz traktörünü satmak durumunda kalmasa, memurlarımız düşüncelerinden dolayı sürülmese.”

“İktidar Başarılı Olsa Parti Kurmamıza Gerek Kalmaz”

Bu ay kesilecek olan pandemi kısa çalışma ödenekleri ile ilgili iktidara çağrıda bulunan Sarıgül, “İktidara talepte bulunuyorum; pandemi devam ettiği sürece kısa çalışma ödeneklerinin kesilmemesi gerekiyor. Türkiye’de şu an iktidar başarılı olsa bizim parti kurmamıza gerek kalmaz. Muhalefet iktidara yakın olsa, yine bizim parti kurmamıza gerek kalmaz. Bugün Türkiye’de %15 vatandaş ben kararsızım diyor. Biz de diyoruz ki Türkiye’de yüzer oylar yok, küser oylar var. Demek ki iktidara kızıyor ama oy verecek yer bulamıyor. O küsen oylar inşallah Türkiye Değişim Partisi’nde buluşacak.” şeklinde konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Kınay Fen İşleri Şantiyesi'nde güne başladı

“Baraj Sistemi, Belli Düşüncelerin Parlamentoya Taşınmaması İçindir”

Seçim barajı tartışmalarıyla ilgili düşüncelerini belirten Sarıgül, “Türkiye yüzünü demokrasiye ve aydınlığa dönüyorsa, Avrupa’da seçim barajları %3 ile 5 arasındadır. Barajları yükselterek milletinin düşüncelerinin önüne niçin set çekiyorsunuz? Bırakın yüzde 1 oyu olan partinin bile milletvekili olsun. Bu, belli düşüncelerin parlamentoya taşınmaması içindir. Bölgeyle alakası olmayan milletvekilleri atanıyor. İlçe başkanının, muhtarın, esnafın anası ağlamış, bunların hiçbirini tanımıyor milletvekili. Bazı partilerdeki durum şu; on dönüm bostan, yan gel yat Osman. Bizim milletvekilimiz İzmir’de oturacak. ‘Ben İstanbul’da oturuyorum, İzmir’den milletvekili olacağım’ diye bir şey yok.” dedi.

“Parlamenter Sistem Türkiye’nin Kurtuluşudur”

Genel Başkan Sarıgül, parlamenter sistemin geri dönmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “AK Parti içerisindeki dostlarla konuştuğumuzda da başkanlık sisteminin doğru bir sistem olmadığını görüyoruz. Demokratik parlamenter sistem, Türkiye’nin kurtuluşudur. Türkiye’de başbakan olmalı, bakanlar parlamentoda seçilmeli. Dışarıdan atanan bakan, Türkiye’nin şartlarını, koşullarını bilmiyor. Eskiden bakanlar şehirde dolaşıyordu, şimdiki bakanlar dolaşamıyor. Bakan var mı yok mu belli değil. Bakanları ahali, kendinden görmek istiyor. Demokratik parlamenter sisteme geçilmesini uygun görüyoruz. ”

“Gençlerimiz Korkmayacaklar”

Genel Başkan Sarıgül, Türkiye’nin dinamizminin gençler olduğunu söyleyerek, “Almanya’da, Fransa’da, İngiltere’de gençlerin sayısı yok denecek kadar az. Gençler Türkiye’nin en önemli gücüdür. Her gencimiz hiç olmazsa 30 GB internet kullanabilsin. 18 yaşına kadar bütün gençlerin, eğitimleri süresince gereken bütün elektronik cihazlarından vergi alınmasın. Üniversite mezunları teknolojiden yararlanamıyor maddi durumu olmadığı için. Bu gençler nasıl verimli olacak? Bir genç evlenip ev kurmak istiyorsa alışverişlerinin tamamının vergisiz olmasını arzu ediyoruz. 80 metrekareye kadar bir ev almak istiyorsa, biz oradan vergi almayalım. İlk arabasından da vergi almayalım. Mülakat sistemini de kesinlikle ortadan kaldıracağız. Türkiye Gelişim Partisi iktidarında gençlerimiz korkmayacaklar, düşüncelerini söyleyebilecekler.” diye konuştu.

“Esnafa Ödemelerin Yapılması Lazım”

Anayasa tartışmalarıyla ilgili düşüncelerini belirten Sarıgül, “Anayasa Türkiye’nin çimentosudur. Sizin anayasanız, benim anayasam olmaz. İktidarımızda tüm siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bir masa etrafında toplayacağız. Sivil bir anayasa şarttır ama bugünkü partiler bunu yapamazlar. Biz anayasayı siyasi malzeme yapmayacağız. Bravo, Türkiye’nin en demokratik anayasası çıktı denilecek.” dedi.

AK Parti iktidarının pandemi sürecini ilk 6 ay yönetebildiğini söyleyen Sarıgül, “Almanya, esnafın Covid öncesindeki cirosunun yüzde 70’ini ödüyor. Bu memleket bizim. Herkes mağdur vaziyette. Sosyal hukuk devleti olarak bu ödemelerin yapılması lazım. 2.5 milyon esnafımız perişan.” dedi.

“Merkezimiz İnsan”

Kendilerine birçok siyasi partiden gelenler olduğunu belirten Sarıgül, “Çünkü biz sağ veya sol parti değiliz. Bizim merkezimiz insan. Atatürk ilkelerini taşıyan, hudut ve bayrak birliğini taşıyan, inançlara saygılı, önce devlet sonra parti diyen demokratik kitle partisiyiz. İzmir’e önümüzdeki günlerde gelip İzmir kurultayı yaparak, nasıl bir İzmir düşünüyoruz bunu kamuoyuyla paylaşacağız. İzmir dünyanın birçok kentiyle boy ölçüşebilecek kadar güzle bir kent. İzmir’in tanıtıma ihtiyacı var.” diye konuştu.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.