Sanat yapmak için ” SANATI SEVİN”

Sanat yapmak için ” SANATI SEVİN”
  • 19 Nisan 2016 13:13

Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı(TOBAV)’ın düzenlediği Piyano Resitali kapsamında  konser verecek olan Işık Soyluer, resitali öncesi Tülin Acar’ın sorularını yanıtladı.
Soyluer, Tobav Başkan’ı ,Ressam ve İzmir Devlet ve Opera Balesi (İZDOB)üyesi olan annesine “Ben piyano çalmak istiyorum” diye söz ettikten sonra, bu sözü çalışmaya döker. Konservatuara kabul edilir. O zamandan bu yana başarıları artarak sürer. Burs alarak üniversiteyi yurt dışında okumayı hedefleyen Işık Soyluer, “Her zaman Atatürk’ün ilke edineceğim. Eğitimi tamamladıktan sonra ülkeme dönüp sanatımı yaşatmaya devam edeceğim” diye konuştu.

“Sınav odaklı sistem başarı getirmez”
Daha sonra, Soyluer’e, Türkiye’deki müzik eğitimini nasıl bulduğunu da sorduğumda şöyle cevap veriyor.  “Ülkemizde konservatuar daha disiplinli oluyor. Ancak yurtdışındaki konservatuarlar gibi değil. Yurt dışında sınav odaklı bir sistem yok. İnsanlar her gün düzenli ve çok çalışıyor. Böylelikle daha çok konser de gerçekleştiriliyor. Yarışmalara katılıyorlar. Gelişimleri de daha fazla oluyor. Türkiye’de hep sınav sistemine yönelik çalışılıyor. Sınav sistemi kişide bir rehavete de neden oluyor. ‘Sınavlar yaklaşırken Çalışırım’ mantığı egemen oluyor. Sadece sınıfımı geçeyim mantığı ile hareket edilmesi bizleri geliştirmiyor. Her zaman sürekli olarak düzenli çalışmalıyız ki; öğrendiklerimiz yenilensin ve performansımız da yüksek olsun” diyor.
Yaşıtlarının müziğe ve özellikle de klasik müziğe olan ilgilerihakkındaki düşüncesini ise Soyluer, şöyle ifade ediyor, “Popüler kültüre ilgileri var.  Bunda da kültür sanat politikalarının etkisi büyük”
Sanat yapmak için sanatın sevilmesi gerektiğini söyleyen Soyluer ile söyleşimize geçelim.
Tülin Acar; Seyircinin sizi dinlerken neler yapması lazım?
Işık Soyluer; Bölüm aralarında alkış olması pek hoş olmaz çünkü eser bitmiş olmuyor. O yüzden bölüm aralarında alkış yapmak yerine sessizce beklemeliyiz. Daha sonra telefonlarımızı sessize almalıyız. Flaşla fotoğrafta çekmemek lazım. Dikkatlerin bozulmaması için. Bunlara dikkat edilirse iyi ve sessiz bir dinleyici olursak tabi ki de çok güzel olur.
T.A; Bu konuda Türkiye’yi Avrupa ile karşılaştırabilir misiniz?
I.S; Ülkemizde konser esnasında fısıldamalar oluyor, yurt dışında bunlar olmuyor. Çünkü bunun geleneğini almış insanlar. Bu gelenek ülkemizde de olabilir ama çocuklardan, gençlerden başlayıp bu konularda eğitim vermeliyiz. Bu belki uzun bir zaman alır ama  bunu başarabiliriz. Dolayısıyla sonraki nesil bunları bilerek gelsin.
T.A; Cuma gün ki konser için heyecanlı mısınız? 
I.S; Konser için tabi ki de çok çalışıyoruz, çabalıyoruz. Her zaman çok heyecanlıyım. Heyecan hiçbir zaman bitmiyor. Bir süre sonra konserlere çıktıkça artık o heyecanı kontrol etmeye başlıyorsunuz. Bu benim 26. konserim olacak. Artık heyecanımı, stresimi daha iyi kontrol edebiliyorum.
T. A; Peki, Türkiye’de sanat nereye doğru gidiyor?
I.S; Türkiye’de sanat aslında çok desteklenmediği için, eğer biz önlemini almasak kötü yerlere gidebilir. Daha çok sanata destek vermek gerekiyor. Çünkü Türkiye gibi toplumlarda sanatçıdan çok sanat severe ihtiyaç var. Sanatın yok olmasını hiçbir zaman istemem ama önlemini almak gerekiyor.  Sanatın desteklenmesi konusunda önce gençlerden ve büyüklerden bekliyoruz.
T.A; Örnek aldığınız piyanistler var mı?
I.S; Piyanistlerden Gülsin Onay’ı her zaman örnek alıyorum.  Tabi ki Fazıl say var. Gençliğin de çok güzel eserler vermiş. Emre Şen var o da çok iyi bir piyanist. Bunlar örnek aldığım ve keyifle dinlediğim ustalar.
T.A; Sanatla ile ilgili gençlere bir mesajınız var mı?
I.S; Sanata evet demek ve sanatı sevmek gerekiyor. Her zaman bunu söylüyorum. Sanat gerçekten çok önemli. İlk önce sanata ılımlı bakmak gerekiyor. Türkiye’de özellikle klasik sanata bir ön yargı var. Bu ön yargıyı biraz kırmak gerekiyor. Bu konuda anne ve babalara çok büyük görevler düşüyor. Etkinliklere katılmak gerekiyor. İzmir’de bunları araştırıp yapmak gerekiyor. Bunu yaptıkça insanın ufku genişliyor. Dünyaya farklı bir açıdan bakmaya başlıyorsunuz. O yüzden sanatı sevmeye bir yerden başlamak gerekiyor.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Tugay Kültürpark’ta çocuklarla bir araya geldi

Sanat yapmak için " SANATI SEVİN"
“/İzmir  sanat merkezinde dün akşam gerçekleşen  gerçekleşen resitalin yıldızı Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Yıldız  Çiçek Sivri’ydi.Sivri izleyenleri büyüledi .Resital sonrası kokteyle geçildi . Katılım hayli yoğundu ve konsere ilgili sanat severler genç piyanistlere başarılar diledi .
Genç  keman yapımcısı , müzik öğretmeni/ Luthier Caner Cetiz de  resitale katılanlar ve genç piyanistlere destek olanlar arasındaydı .

Işık  Soyluer perşembe akşamı Alsancak  İksev de saat :20.00 da konser verecek . İlgililere duyurulur .”
YOLUN AÇIK OLSUN Soyluer .

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.