Palmiyelerde Gizlenen Tehlike

Palmiyelerde Gizlenen Tehlike
  • 2 Mart 2016 15:15

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, ilde ilk kez 2006 yılında görülen ve zamanla yayılım gösteren ve palmiyelerde büyük zararlar oluşturan Palmiye Kırmızı Böceği’ ne karşı uyardı.

Menderes, Seferihisar, Selçuk, Ödemiş, Tire, Torbalı, Karşıyaka, Bayraklı, Bayındır, Bornova, Çeşme ve Çiğli ilçelerinin bu zararlı ile bulaşık olduğunu ifade eden İl Müdürlüğü teknik elemanları ağaçların takip edilerek mücadelenin etkili ve zamanında yapılması gerektiğini söyledi.

Palmiyelerde Gizlenen Tehlike

Konu ile ilgili açıklama yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, bulaşık olarak tespit edilen kamu ya da özel mülkiyete sahip alanlarda bulunan ağaçlara mülk sahiplerince; gerekli mücadele yöntemleri uygulanması gerektiğini söyledi. Tekalmaz, tedavisi mümkün olmayan ölmüş ağaçların ise şartlarına uygun bir şekilde bir an önce imha edilmesinin zararlının yayılımının engellenmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Tekalmaz; “Palmiye Kırmızı Böceği esas zararını bitkinin büyüme noktasından giriş yapan larvalarıyla veriyor. Larvalar gövde içerisinde 1 m uzunluğunda tüneller açarak bitki dokularına zarar veriyor. Bu dokular zamanla çürüyerek tipik bir kötü koku oluşturuyor. Ağaçlarda tünel sayısı arttıkça ağacın gövdesi de zayıflayarak ağacın devrilmesine ya da çürüyerek ölmesine neden oluyor” dedi.

Birçok ülkede hurma ağaçlarının bu zararlı tarafından tamamen yok edildiğini hatırlatan Tekalmaz, özellikle Phoenix (hurma) türü ağaçların zararlı tarafından en çok tercih edilen palmiye türü olduğunu vurguladı.

Zararlıyla bulaşık olan ama henüz kurumamış ağaçların ilaçlanması gerektiğini belirten Tekalmaz, zararlının bir uçuşta 1 kilometrenin üstünde mesafe kat edebildiğini, bu yüzden yapılan mücadelenin başarılı olabilmesi için bahçesinde palmiye ağacı olan herkesin bu mücadeleye katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

Palmiyelerde Gizlenen Tehlike

Zararlı, Takibimiz Altında

Tekalmaz; “Akdeniz ve Ege sahil kentleri için bir simge olan palmiyelerin yok olmaması için kent sakinleri zararlının belirtilerinin görüldüğü ağaçlarla karşılaştıklarında İl/İlçe Müdürlüklerimize hemen başvurmalıdır. İl Müdürlüğü olarak İzmir sınırları içerisinde kullandığımız özel tuzaklarla zararlının yayılışını takip ederek mücadelesi konusunda gerekli önlemleri alıyoruz. Özellikle otel ve tatil sitelerinin peyzajında kullanılan palmiyelerin bu zararlıya karşı düzenli ilaçlanması ve ölmüş ağaçların bir an önce imha edilmesi, zararlının yayılımının engellenmesi açısından çok önemli” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bornova için birlik olma zamanı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.