“Bu iş belediyenin boyunu aşar”

“Bu iş belediyenin boyunu aşar”
  • 21 Haziran 2023 16:11

Gizem ÇETİNKOL – Gazete Ege / İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firma Çağdan Mühendislik Şirketi’yle anlaşarak çalışmalarını feshettiği Karşıyaka Mavişehir’deki opera binası inşaatı belirsizliğini koruyor. Başkan Tunç Soyer’in vazgeçmeyeceğini açıkladığı projeyle ilgili açıklama geldi. Yüklenici şirketin sahibi eski CHP PM Üyesi Behçet Çağlar, “Belediyenin ikmal ihalesi yapacağına inanmıyorum. Proje belediyenin boyutlarını aşan bir iştir” dedi.

"Bu iş belediyenin boyunu aşar"
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yapımı ve inşaatı yılan hikayesine dönen Karşıyaka Mavişehir’deki Opera Binası’nın inşaatı belirsizliğini koruyor. Büyükşehir’in yüklenici firma olan Çağdan Mühendislik Şirketi’nin çekilme talebini kabul ederek sözleşmesini feshettiği projede uzmanlara göre ek maliyet 1,5 milyar TL’ye ulaştı. Artan demir ve beton fiyatlarıyla birlikte opera binasının özellikli bir iş olması da eklenince süreç ekonomik olarak içinden çıkılamaz bir hale geldi. Yüklenici firmanın teminatını yakarak işten çekilmesinin ardından opera binasının etrafı çevrilirken sadece güvenlik görevlileri alanda kaldı. Tüm ekip ve ekipmanlar kısa süre içinde şantiye alanını boşalttı.

Gazete Ege’nin ulaştığı yüklenici firma Çağdan Mühendislik Şirketi’nin sahibi CHP eski PM Üyesi Behçet Çağlar önemli açıklamalarda bulundu. Çağlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘projeyi yarım bırakmayacağız, devam edeceğiz’ sözlerinin ardından yapılsa bile ikmal inşaatı ihalesine kesinlikle girmeyeceklerini söyledi.

BÜTÇENİN YETECEĞİ KANATİNDE DEĞİLİM

Çağlar, “Bu süreçte biz kesinlikle olmayacağız. Belediyenin böyle bir ikmal ihalesi yapacağına da inanmıyorum. Bu proje; belediyenin boyutlarını aşan bir projedir. Önce opera binasının ne olduğunu anlamak lazım. Opera binası nedir? Opera binaları bir hizmet binası değildir. Belediye binası da değildir. Özel ve pahalı imalatlardır. İnşaat alanları ve projeler akustiğe (özellikli ses sistemi) uygun yerler olmalıdır. Opera binası yapmayı planlıyorsanız buna uygun binalar yapmanız lazım. Opera binaları belli bir süre geçince müze haline gelir. Her ülkede böyledir. Bu opera binası da yapılsaydı yüz sene sonra müze haline gelecekti. Bu yüzden pahalı binalardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin buna yeteceği kanaatinde değilim” dedi.

UYGUN BULMUYORUM!

Bir dönem revize edilmesi ve proje değişikliğine gidilmesi iddialarıyla gündeme gelen opera binasının durumunu da değerlendiren Çağlar, “Yaşlı bakımevi projesine çevrilmesi planı yoktu. Ben hiç duymadım öyle bir şey… Belediye başkanının ne yapacağına tabi ki biz karar veremeyiz. Devam etmek istiyorsa eder. Bu benim fikrim ancak Türkiye’deki bütün belediyeleri bu tarz bina imalatına girmesini uygun bulmuyorum. Bunlar genel bütçeden yapılabilecek binalardır. O yüzden bakın devletin, yaptığı binalara uzun sürelerde 10-15 senede bitmişlerdir” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Konak’ta ‘Anneler Günü’ coşkuyla kutlandı

ÖDEMELERDE SORUN YAŞADIK

Çağlar, opera binasının inşaatı süresi boyunca ödeme ve belediyenin mali desteği konusunda da sorun yaşadıklarını vurgularken, “Geçtiğimiz süreçte düzgün ödeme almadık. Parayı belediye olarak ödeyemeyince nasıl yapacaksınız bu işi? Herkes müteahhite ver yansın ediyor. Bu büyük paraları buraya harcayacak müteahhit yok ki. İş yaptığınız zaman paranızı almanız lazım. Böyle bir şey yapılamaz” açıklamasında bulundu.

Çağlar ayrıca, projede az ve sınırlı inşaat yapılmasına rağmen ihale bedelinin büyük bölümünün alındığı iddialarına ise, “Böyle bir şey kesinlikle yok. İsteyen Büyükşehir Belediyesi’nden ödeme planı ve ödenen rakamları alabilir. Onlar da gerekirse kamuoyuna açıklama yapabilirler” yanıtını verdi.

SOYER NE DEMİŞTİ?

Konunun kentte siyasi olarak da tartışılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şunları söylemişti:

“Emin olabilirsiniz ki, biz o binayı İzmir Opera ve Bale Binası olarak tamamlayacağız. Bunu hem İzmirlilere, hem İzmir’in genç sanatçılarına borcumuz olarak görüyoruz. Ben orayı Opera ve Bale binası olmaktan çıkarırsam sadece seçmenlerin değil, kızımın ve kızımın arkadaşlarının yüzüne bakamam”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.