“O ZIRH DELİNDİ”
Türkiye’de 1 Kasım genel seçimlerinden sonra siyasi partiler içerisinde en büyük tartışma MHP’de yaşandı. Parti için muhalefetin kongre çağrısına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karşı çıktı. Mahkeme kararıyla oluşturulan çağrı heyetinin 19 Haziran’da tüzük değişikliği kongresi çağrısı yapması, Genel Merkez’in 10 Temmuz’da kongre kararı alması, karşılıklı açıklamalarla yeni bir tartışma başlattı.
Bu tartışmaların gölgesinde, Büyük Ankara Oteli’nde, noter huzurunda imza veren 752 delegenin katılımıyla, kongre gerçekleştirildi ve tüzükte yer alan 14 maddenin değişikliği sağlandı.
‘DİVAN İÇİN KONSENSUS OLUŞTU’
MHP’de parti içi muhalefetin çağrısıyla gerçekleştirilen 6’ncı Olağanüstü Kurultay’ın divan başkanlığını yapan, 10 Temmuz’da yapılacak kongreyi düzenleyecek heyetin üç üyesinden birisi olan eski İzmir il Başkanı Müsavat Dervişoğlu, süreci değerlendirip, açıklamalarda bulundu. Kendisinin divan başkanlığı sürecinin tartışmalı olmadığını, konsensus sağlandığını söyleyen Müsavat Dervişoğlu şöyle konuştu: “Divan başkanlığı için adaylar çıkınca, sandıklar konuldu ama salonun şartları ağırdı, üç saat geç başlandı. Delege arkadaşlar buna tepki gösterdi, ‘Ne gerek var bunlara, başkanlık seçimi değil, tüzük değişikliği yapacağız’ dediler. Tek liste istediler. Bunun üzerine adaylar kendi aralarında toplandı, diğer adayların da bir üye vermesiyle 5 kişilik divan heyeti benim başkanlığımda oluşturuldu. Zaten arkadaşları benim için 456 delegenin imzasıyla başvuruyu yapmışlardı. Dolayısıyla, konsensus oluştu.”
‘SÜRECİ İŞLETECEĞİZ’
MHP Genel Merkezi’nden yapılan delege sayısına yönelik eleştirilere sert yanıt veren Dervişoğlu şunları söyledi: “Ben bu yaklaşımı anlamıyorum. Noterden tasdik var, üç hazirun var. Sağlıklı bakmıyorlar meseleye, bundan başka sonuç çıkmaz. Kongre toplanmış, karar alınmış, önüne noter evrakı koymuş. Niye bakmıyor onlara cevabı kendisi verecek. Kongreyle birlikte çağrı heyetinin görevi bitti. Bundan sonraki süreç için kongre heyeti atandı. Partiyi genel kurula götürecek kongre heyetinde ben de varım. Şimdi bir araya geleceğiz, ne yapacağız, evrakları inceleyeceğiz, hukuki prosedürü inceleyip süreci işleteceğiz.”
‘MHP, TÜRKİYE’DE EMSALİ OLMAYAN OLAYI GERÇEKLEŞTİRİYOR’
Türkiye’de parti tüzüklerinin ve partiler kanunlarının liderleri zırha büründürdüğünü, MHP’nin Türkiye’de emsali olmayan olayı gerçekleştirdiğini vurgulayan Müsavat Dervişoğlu şöyle devam etti: “Şimdi soğukkanlı düşünebilecek zamana ihtiyaç var. MHP Türkiye’de eşi, emsali olmayan olayı gerçekleştiriyor. O zırh delindi. Siyasi parti tüzükleri, bilindiği gibi liderleri koruma zırhına alıyor. Türkiye’de, bir lider, emri hak vaki olmadan, kendisi arzu etmeden ya da adı olaylara karışmadan genel başkanlık makamını bırakmaz. Hukuki yollarla bir siyasi partinin genel başkanının değiştirileceğine kimse inanmıyordu, inanamıyordu. MHP öyle bir demokratik ve hukuki tavır geliştirdi. MHP Türk demokrasi hayatında da önemli izler bırakacak, tarihe altın harflerle kazınacak, demokratik, hukuki yol ve yöntemlerle, hukuku çiğnemeden genel başkan değiştirmeye doğru gidiyor. Tarihimizde örneği yok, önemli bir süreç. Diğer siyasi partiler açısından örnek teşkil eder. MHP, kimsenin yapamadığını yapıyor. Bunu MHP yapıyor demeyi öğrenecekler. MHP içerisinde genel başkan değişikliği yapıyoruz, bu zaten bir ihtiyaçtır. Neticede o aşamaya doğru gidiyor.”