Kurban Bayramında Çalışanların Mesai Ücretleri Nasıl Hesaplanıyor?

Kurban Bayramında Çalışanların Mesai Ücretleri Nasıl Hesaplanıyor?
  • 5 Ağustos 2020 14:38

Kurban Bayramında izin almayarak çalışanlar ne kadar ücret alacak? Mesai ücretleri bayramda çalışan için nasıl hesaplanıyor? Kurban Bayramı’nda izine çıkmayarak görevlerinin başında çalışanlar oldu. Bayram süresince iş yerlerinde görevlerinin başında çalışan işçilere 4.5 günlük süre için ek ücret şansı doğdu.

Bayram mesai ücretleri nasıl hesaplanıyor? Çalışanlar bayram süresinde ne kadar ücret alabilecek? 30 Temmuz Perşembe günü arefe olduğundan dolayı  yarım gün çalışılmış ve yarım gün resmi tatil olarak uygulanmıştı. Bu yüzden Kurban Bayramı’nda resmi tatil  4.5 gün oldu. Bu günlerde diğer tüm resmi tatillerde yani dini ve milli bayram günlerinde olduğu gibi çalışılmıyor. Çalışmayan işçiler maaşlarını tam alıyor. Yani 4.5 günlük bayram tatili ücretli bir izin haline geliyor.

MESAİ YERİNE İZİN OLMAZ

Resmi tatillerde ve dini milli bayramlarda çalışanların ücreti nakit olarak ödenir. Çalışmaları yerine izine çıkarma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. Bundan dolayı çalışan işçilere izin yerine  paralarının ödenmesi gerekir.

Kurban Bayramında işinin başında çalışanlar fazladan yevmiye alırken, ilave olarak  fazla mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçirdiler ise ayrıca çalışma ücreti daha alıyorlar.

BAYRAM MESAİ ÜCRET NASIL HESAPLANIYOR?

Fazla mesaide çalışılan saat ücretinin yüzde 50 fazlasıyla ödeme yapılıyor. Ancak resmi tatilde yapılan çalışma da bir günlük yevmiye fazladan ödeniyor.

Yani günlük ücreti 100 lira olan bir işçi bayramda bir gün çalışmışsa fazladan 100 lira daha alıyor. Eğer haftalık çalışma saati 45 saati geçmişse geçen her saat için yüzde 50 fazla para ödeniyor. Örneğin saati 10 lira olan bir işçi 5 saat fazla çalışmışsa 75 lira daha alıyor.

ÖRNEK HESAP

– İşçinin maaşı 3.000 TL

– Günlük yevmiyesi 3000/ 30 = 100

– 4.5 gün bayram çalışması 100 X 4.5 = 450

– Çalışmazsa alacağı yevmiye: 450

– Bayramda çalışırsa alacağı yevmiye 900

– Bayram sonrası maaş 3.450

– Çalışmazsa alacağı maaş 3.000

Bu haber ilgini çekebilir ->  Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.