Körfezin yeni süpürgesi, petrol kirliliğine de müdahale edecek

Körfezin yeni süpürgesi, petrol kirliliğine de müdahale edecek
  • 10 Ağustos 2016 08:03

İzmir Büyükşehir Belediyesi, halen 3 gemiyle sürdürdüğü körfez yüzey temizlik çalışmalarını takviye için Tuzla’da yeni bir deniz süpürgesi daha yaptırıyor. 2017 başında hizmete girecek yeni araç, hem oluşabilecek petrol kirliliğine acil müdahale edecek hem de seyir halindeki gemilerden acil durumda çöp ve sintine alabilecek.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’ni temizleme çalışmalarında kullanmak için yeni bir deniz süpürgesi daha yaptırıyor. Mart ayından bu yana İstanbul Tuzla Tersanesi’nde yapımı devam ve denizdeki olası petrol kirliliğine karşı etkin mücadele edecek şekilde donatılacak geminin 2017 yılının başlarında tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi, yapımı devam eden deniz süpürgesi gemisine ek olarak 300 metre çit tipi bariyer de alacak. Alınacak bariyerlerden 100 metresi gemiye monte edilerek denizde olabilecek petrol kirliliğine acil müdahale edebilecek. Bariyer içinde biriktirilen petrol atıklarını toplamak için de iki adet “skimmer” (yağ sıyırıcı) alınacak. Toplanan atıkların depolanması için gemi bünyesinde iki  adet 5’er metreküp kapasiteli sıvı atık depolama tankı konulacak.  Buna ek olarak, gemide  altı adet 5’er metreküp kapasiteli seyyar yüzer depolama tankı da bulundurulacak. Büyükşehir Belediyesi’nin yeni gemisi, zorunlu hallerde denizde bulunan gemilerden çöp ve sintine de alabilecek donanıma sahip olacak.

 Çift pervaneli katamaran

İzmir Körfezi’nde görev yapacak yeni deniz süpürgesinin boyu 15.80 metre, eni ise 6.15 metre olacak. Çelik konstrüksiyon çift gövdeli (katamaran) olarak inşa edilen süpürgenin katı atık depolama kapasitesi, bir seferde ağırlık olarak 5 bin kilogram, hacimsel olarak ise 25 metreküp olarak tasarlandı. İki adet pervaneyle yüksek manevra yeteneğine sahip olacak bu deniz aracı, yüzer çöpleri konveyor bant sistemiyle toplayacak. Toplanan çöpler, çöp kamyonlarına transfer edilecek.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Körfez Denetim Ekibi, deniz yüzeyinde çeşitli nedenlerle biriken katı, sıvı, yağ ve petrol türü atıkları, halen kiralık deniz süpürgesi ve belediyeye ait olan Çevre-1 ile Mavi Körfez- 2 gemileriyle düzenli olarak temizliyor.

Körfezden 13 bin ton çöp toplandı

Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin karadan ve denizden yaptığı çalışmalarla körfezden toplanan çöp miktarında son 10 yılda ciddi bir artış gözleniyor.  2002 yılında 112 ton, 2003 yılında 190 ton çöp toplandığını hatırlatan yetkililer, 2006 yılında bu rakamın 515 tona çıktığını; 2009 yılında 724 ton, 2010 yılında 646 ton, 2011 yılında da 768 ton çöp toplandığını açıkladı. 2012 yılında körfez yüzeyinde 1600 tona yakın çöp toplayan Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında 1730, 2014 yılında 2074, 2015 yılında ise 2250 ton çöp çıkardı. 2016 yılında Ağustos ayına kadar toplanan çöp miktarı 877 ton oldu. 10 yıllık periyotta denizden toplam 13 bin 235 ton çöp toplayan yetkililer, deniz ve derelerin temiz tutulması konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Menemen Çocuk Köyü’ne rekor ziyaretçi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.