Kıdem Tazminatı ve Taşeron Çağrısı

Kıdem Tazminatı ve Taşeron Çağrısı
  • 16 Şubat 2016 13:00

Gizem Çetinkol-Gazete Ege/Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra ziyaretleri makamında kabul eden CHP İzmir İl Başkanı Alattin Yüksel’i DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve İzmir Şube Başkanları ziyaret etti.

DİSK’in 15. Genel Kurulu’nda tekrar başkan seçilen Kani Beko, ziyaretteki konuşmasında “Hükumetin politikasının Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesi çerçevesinde genişlemesi gerektiğini belirtti. Beko, ‘kıdem tazminatı fonu’ ile ilgilide açıklamalarda bulundu. İl Başkanı Alaattin Yüksel de, sendika hakkının AK Parti hükumeti döneminde zarar gördüğünün altını çizdi.

“YÜZDE 86 ORANINDA İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALAMIYOR”

Devletin, işçilere kıdem tazminatı verme gibi bir düşüncesi varsa DİSK’in bu konuda hazır olduğunu belirten Beko, ‘’Ülkede yüzde 86 oranında işçi kıdem tazminatı alamıyor.Oysa ki  1975 yılında çıkarılan 1475 sayılı İş Yasası’nın 14. Maddesine  çok küçük bir cümle eklenebilir. ‘Ücret garanti sistemi’, bu eklemeyle kıdem tazminatı alamayan işçinin, kıdem tazminatını devlet öder. Daha sonra tazminat işverenden tahsil edilir.Devletin kıdem tazminatı almayan işçilere, kıdem tazminatı verme gibi bir düşüncesi varsa DİSK hazırdır’’ şeklinde konuştu.

“EVDEN ÇALIŞMA SİSTEMİNE KARŞIYIZ”

Türkiye’nin ‘Yurtta sulh, Cihanda Sulh’ ilkesi çerçevesinde politikalarını genişleyerek, savaşa karşı her zaman barışı savunmasının gerektiğini vurgulayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ‘’hükumetin gündemi çok ağır, ülkemizde son dönemlerde şiddetlenen çatışma ortamı var. Bu topraklar yeteri kadar kana ve göz yaşına doydu. Biz, analar ağlamasın, barış olsun, kardeşlik olsun diyen bir federasyonuz’’ dedi. Evden çalışma sistemine de karşı olduklarını belirten Beko, ‘’Evden çalışma sistemi kadını eve kapatma sistemidir. Kadına bu kadar iş yükü verirseniz, kadınlarımızın sokağa çıkma imkanı olamaz. Biz bu sisteme karşı çıktık’’ ifadelerini kullandı.

Kıdem Tazminatı ve Taşeron Çağrısı

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO TALEBİ

Türkiye’de AK Parti’nin iktidara geldiğinden beri 17 bine yakın işçinin, iş kazalarında hayatını kaybettiğine değinen Beko, ‘’Türkiye’de uluslar arası çalışma kriterlerini uygularsak, iş kazaları, iş cinayetlerine dönüşmez.Dünyada bizim kadar iş kazası, iş cinayeti olan ülke yok’’ şeklinde konuştu. Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda çağrıda yapan Beko, ‘’Bugün belediyelerde 1 milyon işçi çalışıyor, 700 bine yakını taşeron durumda. Yapılması gereken şey Türkiye’de güvencesi olmayan, sendikası olmayan, sigortası zaman zaman verilmeyen, iş cinayetlerine en çok kurban veren taşeron işçilere gelin kadro verelim, gelin bunların üzerinde çalışma yapalım’’ dedi.

Bu haber ilgini çekebilir ->  URLA’DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

AK Parti iktidarı döneminde çalışanların ve işçilerin örgütlenme haklarının önüne sürekli engeller çıkarıldığına değinen CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, ‘’Daha önce 4 milyon olan sendikalı işçi sayısı, 1 milyona düşmüş durumda. Bu iktidar döneminde en çok zararı gören kesim emek kesimi olmuştur. Türkiye’de örgütlenmeyi yok etmeye çalışmak içine ellerinden geleni yapıyorlar. DİSK her zaman Türkiye’nin demokrasi mücadelesinin önünde yer almıştır’’ ifadelerini kullandı.

“VALİYE SORUNLARI AKTARDIK”

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ve CHP İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok ve Tacettin Bayır ile birlikte valiyi ziyaret ettiklerini söyleyen Yüksel, ‘’İzmir’de yaşanan sorunları kendisine aktardık. Eylem yapan, protesto hakkını kullanan kim varsa saldırıya uğruyor.Basın açıklaması yapmaları bile yasak hale geldi. Ankara’da yaşanan katliamın ardından arkadaşlarını anmaya gelenler, hapishaneye götürülüyor. Barış istemek ülkede suç oldu. İnsanlar korkutuluyor, yıldırılıyor, sokaklardan uzaklaştırmak için her şey yapılıyor’’ dedi.

“PARAMIZ AMACI DIŞINDA KULLANILDI”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatı fonu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, ‘’Bu ülkede Anavatan Partisi iktidardayken bir fon kurmamız gerekir dediler. Fakir Fukara Fonu’nu kurdular, sonra akıbeti ne oldu bilmiyorum. Tasarruf Teşvik Fonu kuruldu, biz DİSK olarak bu fondaki paramızı geri verin demiştik, hükumet bize fonlarda 5 kuruş yok dedi. İşçileri ev sahibi yapacağız dediler. İşçilerle yaptığımız toplantıda kendilerine bu fondan ev sahibi olan var mı diye, yok dediler. İşsizlik Fonu 15 yıl önce kuruldu. 100 milyar lira para olması gerek, fondan alınan para 10 milyon civarında. Patronlara ise bu fondan 25 milyar para verildi. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım bu fondan 25 milyar lirayı değişik yerlere aktarmış. Paramız amacı dışında kullanıldı.Şimdide gözlerini ‘Kıdem Tazminatına’ diktiler. Bu fon kurulursa, diğer fonların akıbeti ne olduysa öyle olacaktır’’ şeklinde konuştu.

DİSK Genel Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya verilen tepkiler hakkında konuşan Beko, ‘’Ülkenin bu halini göz önüne aldığımızda bu şekilde gerçekleşen olaylara biraz esnek bakmamız gerekiyor.Orada beklenmeyen bir takım olaylar oldu. Biraz daha disiplinli şekilde sloganlarımızı atmalıydık. Böyle sloganlar atmış olsaydık bakanımızı kürsüden dinlemiş olurduk ve daha iyi olurdu. Ama bazen böyle şeyleri durduramıyorsunuz’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.