Kadın cinayetleri, Gaziemir Belediyesi’ni harekete geçirdi

Kadın cinayetleri, Gaziemir Belediyesi’ni harekete geçirdi
  • 9 Aralık 2019 12:43

Ülkede giderek artan kadın cinayetlerine “dur” demek isteyen Gaziemir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) “Ateş Böcekleri Projesi”ni ilçede genişleterek uygulama kararı aldı.

Kadın cinayetleri, Gaziemir Belediyesi’ni harekete geçirdi

Türkiye’de son bir yılda 430 kadın, erkekler tarafından yaşamdan koparıldı. Gaziemir Evka 7’de bir kadının sokak ortasında öldürülmesinin hemen ardından bu kez Ordu’da bir kadının yaşam hakkı elinden alındı. Kadın cinayetlerinin durdurulamaz yükselişine karşı önlem almak isteyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan ve 10 Aralık’ta son bulacak Ateş Böcekleri Projesi’ni Gaziemir’de devam ettirme kararı aldı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin başlattığı “Ateş Böcekleri Projesi” ile kadınlar, https://www.atesbocekleri.info/ adresine girerek kendileri için risk oluşturan bölgeleri işaretliyor ve bu bölgelerde ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını sisteme giriyor. 10 Aralık’a kadar açık kalacak uygulamanın sonunda Birleşmiş Milletler, risk haritasını açıklayacak.

Uygulamayı kendi ilçesinde devam ettirme kararı alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda; Gaziemirli kadınların, ilçede kendilerini güvende hissetmediği, zorluklarla ve sıkıntılarla karşılaştığı bölgeleri belediyeye ileteceğini; bu şekilde risk haritası oluşturulacağını söyledi. Gaziemir Belediyesi tarafından genişletilerek uygulamaya geçirilecek proje ile riskli olarak belirlenen bölgelerde, ivedilikle güvenlik önlemlerinin alınmasının sağlanacağını anlatan Başkan Arda, “Sokakta yürürken tedirgin edici durumlarla karşılaşan kadınlar; sorun yaşadıkları bölge ile ilgili kadın danışma merkezlerine, semt evlerine ve belediyeye gelerek hazırlanmış formları dolduracak. Forma; sorun yaşanan bölgenin adresi, sözlü ve fiziksel taciz, kaba davranışlar, aydınlatılmayan sokaklar, düşme tehlikesine neden olan çukurlar gibi bilgiler yazılıp risk faktörleri olan bölgeler ‘riskli bölge’ olarak kaydedilecek. Bu tür bölgelerle ilgili bir anlamda ateş böceği yakılarak uyarıda bulunulacak” dedi.

Uygulama ile ilçedeki risk haritasının oluşturulacağını da anlatan Başkan Arda şunları söyledi:

“Uygulamanın teknik altyapısını oluşturmaya başladık. İlk aşamada formlar üzerinden ilerleyecek sistemi daha sonra internet üzerinden aktif hale getireceğiz. İlçemizdeki riskli bölgelerin haritasını oluşturacağız. Bu şekilde başvuru yapan kadınlarımızın işaretlediği yer ve sorunla ilgili harekete geçeceğiz. Örneğin; vardiyalı çalışan bir kadın, gece evine giderken aydınlatmanın yanmadığını ilettiği anda gerekli birimlerle irtibata geçerek sorunu çözeceğiz. Bizimle ilgili olan sorunlar da ivedilikle çözülecek. Emniyet birimlerini ilgilendiren durumlarda hemen onlara haber vereceğiz. İlçedeki ve kentteki tüm birimler ile işbirliği halinde çalışarak kadınların kendilerini güvende hissettiği bir ilçe yaratacağız.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Filiz Ceritoğlu Sengel "Hep Birlikte Zorluklarla Mücadele Ettik"

Amaç sıfır suç oranı
Son dönemde kamusal alanda kadınların şiddete maruz kaldığını ve bunun önüne geçilmesi için mücadele verdiklerini belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor; sokakta yürürken, alışveriş yaparken ve toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmiyorlar. Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınların ve kız çocuklarının güçlenip eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almasının ön koşullarındandır. Bu nedenle Ateş Böceği Projesi’ni ilçemizde genişleterek uygulayacağız. Bu sistem ile ilçemizdeki suç oranını ve güvensiz bölgeleri sıfıra indirmeyi amaçlıyoruz. Kadın cinayetlerinin ne yazık ki arttığı şu günlerde ilçemizi kadınlar için güvenli hale getirmek için elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.