İZSU’nun 2050 planı
Önce küresel iklim değişikliğine karşı İzmir’in “İçme Suyu Master Planı”nı, sonra arıtma çamurlarının değerlendirilmesini için “Çamur Master Planı”nı hazırlayan İZSU, şimdi de atık su, yağmur suyu ve dereler için yeni bir master plan hazırlıklarına başladı. 2050’li yıllardaki nüfusu ve alt yapı sistemi ihtiyacına göre hazırlanacak planla, 11 merkez ilçenin kanal ve yağmur suyu haritası çıkarılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2050’li yıllarda kentin artacak nüfusuna göre alt yapı sistemini hazırlamak, yenilikçi teknolojileri hayata geçirmek ve yapılacak yatırımları belirlemek amacıyla yol haritası oluşturuyor. Küresel iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak ve 30 ilçede yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı yeni ve ekonomik tesisler kurmak için “İçme Suyu Master Planı”nı, arıtma çamurlarının bertarafı ve değerlendirilmesini sağlayacak sistemler için de “Çamur Master Planı”nı hazırlayan İZSU, şimdi de atık su, yağmur suyu ve dereler için Master Plan hazırlıklarına başladı. İzmir merkezde yer alan Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Narlıdere, Konak, Karabağlar ve Karşıyaka ilçelerini kapsayacak “Atık Su – Yağmursuyu ve Dereler Master Planı” kentin 2054 yılı nüfusuna göre hazırlanacak. Mevcut atık su ve taşkın kontrol altyapısı teknik ve çevre açısından gözden geçirilerek sorunlar, eksiklikler ve yetersizlikler belirlenecek. Nüfus artışına bağlı olarak, 35 yıllık ihtiyaca cevap verebilecek yatırımlar planlanacak.
Dereler için taşkın risk haritası
Master plan çalışmaları kapsamında öncelikle, İzmir Körfezi’ne deşarj olan 33 derenin taşkın tehlike ve taşkın risk haritaları oluşturulacak. Bu haritalarda gerçekleşme ihtimali yüksek veya düşük taşkın alanları ile olağanüstü olayların yaşanabileceği alanlar belirlenecek. Alanda yaşayan insanların sayısı, ekonomik aktivite düzeyi, taşkınlarda yaşanabilecek çevresel zararın boyutu ve su derinlikleri belirlenecek. Simülasyon modeli kullanılarak görsel olarak da desteklenecek çalışmalarda amaç, taşkının oluşma riskini ve oluştuğunda yol açacağı zararı azaltmak.
Halen uygulanmakta olan Kanalizasyon Master Planı’nın 1988 yılında yapıldığını ve projeksiyonunun 2020 olduğunu belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “2054 yılına kadar yapacağımız yatırımları doğru, güvenilir, ekonomik ve çevre koşullarına uygun, verimli bir şekilde yönlendirmemizde master plan bize ışık tutacak. Hedefimiz teknolojik ve en uygun yöntemlerle atık suları toplamak, arıtımı gerçekleştirmek ve sonrasında alıcı ortama deşarj etmek. Yağmur sularını ise çevre sorunu teşkil etmeden toplayıp uzaklaştırmak. Taşkına neden olabilecek derelerde de taşkının zararlarını azaltacak tedbirler almak” diye konuştu.