İzmir’in sanayi bölgeleri o ülkeye model olacak!

İzmir’in sanayi bölgeleri o ülkeye model olacak!
  • 19 Kasım 2016 09:35

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Iraklı bir grup iş adamının, İzmir’deki sanayi ve serbest bölgelerinin benzerini Irak’ta kurmak üzere girişim başlattığını belirtti.

İzmir Ticaret Odasını ziyaret eden el Alevi, Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç ile görüştü.

Görüşmede iki ülke arasındaki iş ilişkilerinin artırılması için planladıkları projeler hakkında bilgi veren el Alevi, halen Gaziantep ile yoğun olan ticaretin İzmir ve Antalya ile de ilerletilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Bu kapsamda şubat veya mart ayında bu 3 kenti kapsayan iş forumları düzenlemek istediklerini aktaran el Alevi, şunları söyledi: “Ben, buradaki 5 senelik görevimi bitirdiğimde ülkemin İzmir ve Antalya ile olan ticaret rakamlarını yükselmiş görmeyi umuyorum. 2013 yılında en yüksek seviyeye çıkmış olan ticaret hacmini tekrar yakalamak istiyoruz. Irak’ta bir grup iş adamı İzmir’deki serbest bölge ve organize sanayi bölgelerinin benzerini Bağdat’ta da oluşturmakla ilgileniyorlar. Hazırlık toplantıları burada yapmak istiyorlar. Ellerinde 10-12 kilit sektör var. Bu sektörlerde İzmir’in etkili olduğunu gördüğüm için ben burayı önerdim. Aralık ayında gelmeyi planlıyorlar. Umarım bu da beraber iş yapmak için vesile oluşturur.”

Büyükelçi el Alevi, İzmir ve Antalya ile Irak arasında uçuş bağlantılarının artırılması gerektiğini, bunun ticaretin yanında turizme de katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

İZTO Başkan Yardımcısı Güleç ise Büyükelçi el Alevi’nin Türkiye’deki görev süresi içinde iki kez İzmir’i ziyaret ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “İki ülke arası ticarette gelinen nokta, bir partner ilişkisini ortaya koymamızı gerektiriyor. Geçen yıl 10 milyar dolar seviyesinde bir ticaret hacmi vardı, bu yıl 10 aylık dönemde 6 milyar dolarda. Ancak İzmir’in payı çok çok aşağıda. Bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 4’ünü yapabiliyoruz. Bu rakamları kısa zamanda yukarı çıkarmak hedefimiz olmalı. Beraber yürüteceğimiz bir iş planını hemen devreye sokmamız gerekiyor. İzmir’in Irak pazarını iyi tanımadığını düşünüyoruz. Tarım ve tekstilde güçlü olan İzmir’in Irak’ın ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünüyoruz.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.