İzmir’de ‘paralel’ operasyon raporu: Casusları aratmayan yöntem!

İzmir’de ‘paralel’ operasyon raporu: Casusları aratmayan yöntem!
  • 20 Haziran 2016 09:15

İzmir’de, İstihbarat Terör ve Organize Suçlarla Mücadele şubelerinin koordinasyonuyla, FETÖ/PDY’ye karşı son 1,5 yılda yürütülen 20 ayrı operasyonda, yasadışı dinlemeler ve casusluk filmlerini aratmayan haberleşme yöntemleri ortaya çıkarıldı.

Türkiye’de 17- 25 Aralık süreci sonrasında, Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik birçok ilde peş peşe operasyonlar yapıldı. Operasyonların en aktif ve dikkat çeken illerinden birisi de İzmir oldu. İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı İstihbarat, Terör ve Organize Suçlarla Mücadele şubelerinin koordinasyonuyla operasyonlar yürütüldü. Bugüne kadar da, casusluk davası olarak bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları, pek çok olayda yasadışı dinlemelerde bulundukları gerekçesiyle polis, adliye görevlileri ile işadamlarının da aralarında yer aldığı zanlılara yönelik 20 ayrı operasyon yapıldı. Bu operasyonlar sonrasında, aralarında İzmir eski İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, merkez valisi Ahmet Pek ile çok sayıda üst düzey emniyet görevlinin bulunduğu yaklaşık 200 kişi tutuklandı.

SÜREKLİ YENİ YÖNTEMLER
İzmir merkezli olarak FETÖ/PDY’ye yönelik düzenlenen bu soruşturmalar sonrasında, yaşanan usulsüzlüklerin yanı sıra casusluk filmlerini aratmayan haberleşme yöntemleri de ortaya çıkartıldı. Sanıklara yönelik takipler sırasında ilk olarak mesajlaşma ağlarından WhatsApp üzerinden yazışmaların sağlandığı belirlendi. Gruplar halinde yapılan ve çeşitli kademelerdeki görevlilerden yürütülen soruşturmalara dair bilgilerin geldiği bu haberleşmeler güvenli olmaması, cep telefonlarında kayıtlarının teknik incelemeyle bulunması üzerine terk edildi. Ardından server’ları yurt dışında bulunan ‘Kakao Talk’ uygulamasıyla haberleşmeler sağlandı. Bunun da açığa çıkmasıyla, ‘By Look’, ‘Cover Me’ uygulamalarına geçildi, son olarak ise ‘Eagle Talk’ uygulaması geliştirildi. Casusluk filmlerini aratmayan bu haberleşme yöntemlerinin, deşifre olmaması için büyük gizlilik içinde yürütüldüğü belirlendi.

MESAJLAR 5 SANİYE İÇİNDE OTOMATİK SİLİNİYOR
İstihbarat birimlerinin takibiyle yapılan araştırmalarda, FETÖ/PDY üyelerinin, toplu görüşmelerde bireysel görüşmelere geçtikleri de tespit edildi. Deşifre edilen bu haberleşme sistemlerinde, yazışmaların sadece iki kişi arasında karşılıklı şifreli onaylarla yapıldığı, okunan mesajın 5 saniye içerisinde otomatikman silindiği saptandı. Ayrıca taraflardan birisinin ekran görüntüsü alması durumunda ise karşı tarafa uyarı gittiği belirlendi. Operasyonlarda gözaltına alınan kişilerin cep telefonunda bu sistemler olmasına rağmen, teknik incelemelere rağmen hiçbir kayıt bulunamadı. Sistemin otomatikman cep telefonlarında hiçbir iz bırakmadan kendisini sildiği öne sürüldü.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Dr  Kasapoğlu; ‘’2024 seçimleri; Türkiye yüzyılı şehirleri’’
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.