İzmir Trafiğine Güzel Haber!

İzmir Trafiğine Güzel Haber!
  • 17 Şubat 2016 14:36

İzmir’de kent merkezi Alsancak girişinde yolun daralması nedeniyle yıllardır yaşanan trafik sıkışıklığına geçici çözüm bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi TCDD’ye ait bahçe duvarını yıkacak ve Vahap Özaltay Meydanı ile Alsancak Gar önü arası yol iki gidiş, geliş olacak. Koruma Kurulu uzun zamandır beklenen onayı nihayet verdi.

İzmir’de Atatürk Caddesi üzerinde Vahap Özaltay Meydanı ile Alsancak Garı arasında “huni gibi” daralan yola yıllardır beklenen neşter nihayet vuruluyor. St. John Anglikan Kilisesi ile TCDD’ye ait binaların duvarları arasından geçen yolun açılması sırasında 1973 ile 1980 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı yapan İhsan Alyanak kilisenin duvarını yıkmış, bu nedenle İngiliz Hükümeti Türkiye’ne nota vermişti. Açılan yol, o yıllarda kente girişte önemli işlev gördü. Ancak, özellikle son 10 yıldır, Talatpaşa Bulvarı’ndan iki, Şair Eşref Bulvarı’ndan iki ve Ziya Gökalp Bulvarı’ndan gelen bir şerit trafik Vahap Özaltay Meydanı’ndan sonra Kilise ile TCDD bahçe duvarı arasında tek şeride sıkıştı. Beş şeridin tek şeride düşmesi özellikle akşam ve sabah saatlerinde Alsancak trafiğini kabus haline getirdi. Geçici çözüm olarak DDY’e ait binanın bahçesinin içeriye çekilmesi ve burada da yolun karşılıklı ikişer şerit olarak kullanılması gösterildi.

TÜNEL PROJESİ HAZIRLANDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kalıcı bir çözüm için Konak tramvayıyla da eşleşecek şekilde yolan Vahap Özaltay Maydanı ile Liman Caddesi’ni birleştirecek 550 metre uzunluğunda yeraltı tüneli yapmak için da ön çalışmalara başladı. Teknik ekip avan proje hazırlığı yaptı. Yeraltı tüneli için kısa süre sonra proje ihelesine çıkılacak. Alsancak Gar önünün tramvay, bisiklet yolu ve yayalara bırakılacağı, trafiğin yeraltında gerçekleşeceği tünel projesinin trafik sıkışıklığına çözüm olması bekleniyor. Ancak, projenin hazırlanması ve imalatının tamamlanması 2-3 yıldan önce bitmeyecek.

TCDD İLE KİRA PROTOKOLÜ YAPILDI
İzmirliler yeraltı tüneli projesinin bir an önce gerçekleşmesini beklerken İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır TCDD binalarının tescili nedeniyle onay alamadığı yol genişletme izni için bir kez daha TCDD’nin kapısını çaldı. Yapılan görüşmeler olumlu sonuçlandı ve Vahap Özaltay Maydanı’nda trafik sıkışıklığına neden olan daralmayı ortadan kaldırmak için TCDD bahçe duvarlarının geriye çekilmesi için proje hazırladı. TCDD 3. Bölge Müdürülüğü’yle duvarın yıkılması ve yol olarak kullanılacak alan için kira ödenmesi koşullarıyla anlaşıldı. TCDD’ye yıllık 32 bin 858 TL yıllık ilk kira ödemesi de yapıldı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Önal sözünü tuttu, Binler Bayraklı’ya akın etti

KURUL KABUL ETTİ
Büyükşehir Belediyesi TCDD’nin verdiği muvafakatla Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun 25 Ocak 1985 yılında tescillendiği tarihi binalar olduğu için projenin onayı için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul, 11 Şubat’da aldığı kararla İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nca hazırlanan Atatürk Caddesi Sait Altınordu Meydanı ve Vahap Özaltay Meydanı arası yol ve tretuar düzenlemesi projesi kapsamında bahçe duvarını geriye çekilerek yol genişletme talebini, duvarın aynı yükseklik, teknikle yeniden inşaa edilmesi koşuluyla uygun buldu. Daha önce bu konudaki talepleri reddeden Koruma Kurulu’nun onayı küçük bir çalışmayla büyük bir sorunun ortadan kaldırılmasının önünü açtı.

TRAFİK AKIŞI HIZLANACAK
Büyükşehir Belediyesi, projeyi hayata geçirmek için hazırlıklara başladı. TCDD 3. Bölge ve İzmir Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bilgi verdi. Ekipler, birkaç hafta içinde gece trafiğin olmadığı saatlerde yapacakları çalışmayla iki veya üç günde duvarı yıkıp yola bir şerit daha kazandıracak. Bahçe duvarı 2.5 metre geriye yeniden yapılacak. Böylece Liman’a doğru şeridin teke düşmesi nedeniyle yaşanan sıkıntı ortadan kalkacak. Kent merkezinden çıkışta Vahap Özaltay, Sait Altınordu Meydanı ve TMO silolar önündeki kavşak ve trafik ışıkların nedeniyle yaşanan sıkışıklık ise yeraltı tünelinin tamamlanmasından sonra aşılacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.