İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Önemli Konuşmacılarla Devam Ediyor

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Önemli Konuşmacılarla Devam Ediyor
  • 16 Mart 2023 17:36
  • A+
    A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ikinci gününde yine önemli isimleri ağırlayacak. Günün kapanış konuşmasını ise dünyaca ünlü teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku yapacak.

“Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15 Mart’ta İzmir’de kapılarını açtı. Kongre, ikinci gününde bu kez “Vicdana Davet” sloganıyla birbirinden değerli uzman ve konuşmacıları ağırlayacak.

Kapanış konuşmasını Kaku yapacak
Melisa Sözen’in sunumuyla AASSM’de düzenlenecek ikinci günde gazeteci, yazar ve iktisatçı Uğur Gürses, Boğaziçi Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Çağlar Keyder, Bilkent Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ali Hakan Kara, siyasal iletişim uzmanı ve Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği Başkanı Dr. Gülfem Saydan Sanver katılımcılarla buluşuyor.

REKLAM ALANI

Öğle arasından sonra ise Oxford Üniversitesi’nden tarihçi ve yazar Prof. Dr. Timothy Garton Ash, DEVA Partisi Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Burak Dalgın, TED Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, Cumhuriyet Halk Partisi Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, New York Üniversitesi’nden Davranış Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Şirin ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan konuşmalarını yapacak.

City University of New York’tan teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku ise ikinci günün kapanış konuşmasını yapmak üzere dinleyicilerin karşısına çıkacak. Kaku, 50 yıl içerisinde ekonomiyi bekleyen ihtimaller üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Önemli Konuşmacılarla Devam Ediyor
 

 

 

 

 

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ikinci gününde konuşan gazeteci-yazar ve iktisatçı Uğur Gürses, 2023 yılında yeni bir ekonomik modele ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Yeni bir gelecek tasarımı için yeni bir eşik atlanmak zorunda. Bu eşik de toplumsal uzlaşma, eşit yurttaşlık ve yeni bir toplumsal sözleşmenin tesisi gereğidir. Şimdi uzlaşma ve yeni bir sözleşme zamanıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ikinci günü “Vicdana Davet” temasıyla başladı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve sunuculuğunu Melisa Sözen’in yaptığı oturumun ilk konuşmacısı Türkiye ekonomisi, gelecek on yıllarda dünya ekonomisi ve mikro çapta değişen ekonomi üzerine çalışmalar yürüten gazeteci-yazar ve iktisatçı Uğur Gürses oldu.

“İnsanlarımız çökmüş ve yozlaşmış sistemin altında kaldı”
Yakın tarihten örnekler veren Gürses, “Türkiye, cumhuriyetin ikinci yüzyılına, 2023’e girerken önemli bir kırılmaya tanık oldu. Ekonomik, toplumsal ve siyasal olarak sürdürülemez bir eşikteydik. Malum son çeyrek yüzyılda yaşadığımız kriz vardı. Devasa bir yıkım getiren depremle bu kırılma toplum nezdinde derin bir sorgulamayı da gündeme taşıdı. Yaşanan darbeler ve 2010’lu yıllarda da otokratik tek adam rejimine evrilen bir sürece tanık olundu.  Kendi bahçesini bir türlü toparlayamayan bu yüzden de giderek zaten güdük olan demokratik değerleri ve hukuku kuruyan bir siyasal zemin ile tüm kaynaklarını tüketen bir ekonomik tablo ortaya çıktı. Kurum ve kuralları çökerten, altını boşaltan yozlaşmış bir yapı kaldı ortada tam yüzüncü yılda. Şubat başında karşılaştığımız yıkıcı depremde bu çökmüş ve yozlaşmış sistemin altında kaldı insanlarımız” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı’dan kadına karşı şiddete güçlü mesaj

“İkinci yüzyılda tesis edilmesi gereken en önemli unsurun yüzleşme olduğu çok açık”
Aynı döngüler içinde mesafe almanın olanaksız olduğunu vurgulayan Gürses, “Tanık olduğumuz kırılmalar ikinci yüzyılında cumhuriyetin ana payandalarının güçlendirilerek yenilenmesi gerçeğini ortaya çıkardı. Aklı selim toplumlar her kırılmadan kendisine ders çıkarır, nelerin yanlış yapıldığıyla yüzleşip yeni bir yapı kurar. İkinci yüzyılda tesis edilmesi gereken en önemli unsurun yüzleşme olduğu çok açık. Yüzleşmenin de en önemli iki unsuru; kayıtsız şartsız şeffaflık ile hesap sorma, hesap verme kanallarının sonuna kadar açık olmasıdır. Yeni bir gelecek tasarımı için yeni bir eşik atlanmak zorunda. Bu eşik de toplumsal uzlaşma, eşit yurttaşlık ve yeni bir toplumsal sözleşmenin tesisi gereğidir. Türkiye’de çoğumuz geride kalan yüz yılda neyin olmayacağını deneyerek ve yaşayarak sancılı dönemlerden geçerek öğrendik. Şimdi uzlaşma ve yeni bir sözleşme zamanıdır. Yeni bir genel seçime yaklaşırken farklı mahallelerin uzlaşısının sağlanabiliyor olması ikinci yüzyılın önemli bir eşiği olarak kayda değerdir. 2023’te yeni bir ekonomik modele ihtiyaç duyulduğu da çok açıktır” ifadelerini kullandı.

“İktisat kongresi için İzmir’in seçilmesi tesadüf değildir”
Yenilikçiliğin ve yaratıcılığın en asli unsurunun ifade özgürlüğü olduğuna dikkat çeken Gürses, konuşmasını şöyle tamamladı:
“İfade ve iletişim özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, anayasal hakları engelleyen kamu görevlilerinin hukuksuz kararları cezasız kalmamalı, bizatihi kendilerine tazminatı ödetilmelidir. Cumhuriyet kurulmadan önce yapılan İktisat Kongresi çoğulcu bir katılıma sahne oldu.  İzmir,  birlikte yaşamanın farklı etnik katmanların kültür alışverişinin etkili olduğu bir yerdir. Kültürel etkileşim ise yeniyi aramayı, yenilikçiliği tetiklemiştir. Agora İzmir’in ticaretinde bugün de merkez konumdadır. İzmir’in İktisat Kongresi’nin yapılacağı kent olarak seçilmesi tesadüf değildir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.