“HUKUK DEVLETİ İLKESİ İLE BAĞDAŞMAZ”

“HUKUK DEVLETİ İLKESİ İLE BAĞDAŞMAZ”
  • 16 Mayıs 2016 15:59

Yamanlar’a çöp tesisine yürütmeyi durdurma İzmir’de tartışmalara neden olan Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar Dağı eteklerindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi’yle ilgili bir hafta içinde birbirine zıt iki gelişme peşi sıra geldi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden tesisle ilgili 14 kurumun olumlu görüş vermesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun girişimleri ve Ankara’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yla yaptığı görüşmeler sonucunda Orman Genel Müdürlüğü de 15. ve son olumlu görüşü bildirdi. Bakan Eroğlu, 13 Mayıs’ta İzmir’de Kocaoğlu’na olumlu görüş müjdesini kendisi verdi.

Bakan Eroğlu’nun ÇED’le ilgili Orman Genel Müdürlüğü’nün olumlu görüş verdiğini açıklamasından üç gün sonra bugün (16 Mayıs Pazartesi) Avukat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 28 Nisan tarihinde verdiği kararı kamuoyuna açıkladı. Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun yer seçiminin uygun olduğu kararının iptali için açılan davada İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkeme “Kurulmak istenen katı atık bertaraf tesisinin, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yer altı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından birçok olumsuzluklara yol açacağı” gerekçesiyle yer seçim işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, dava konusu karar ile bu tesisin kurulması aşamasına başlanmasının yol açabileceği olumsuz etkilerin geri dönülmesi imkansız sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama şöyle;

Bildiğimiz gibi, çok önemli yer altı su kaynakları bulunan, halen ekolojik dengenin devam etmeye çalıştığı, tarımsal üretimin devam ettiği, önemli bir bitki örtüsü barındıran Karşıyaka-Yamanlar’a yapılmak istenen çöplük ile ilgili yer seçimini, yanlış, halk sağlığına ve çevreye zararlı bulduğumuz için açtığımız, yöreden yurttaşların, fotoğraf sanatçılarının, İzmir Barosu’nun müdahil oldukları davada, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmıştı.

Düzenlenen bilirkişi raporu ile de, sonuç olarak ve özetle;

* “Karşıyaka-Yamanlar’da çöplük yapılmak istenen alanın; jeolojik, hidrojeolojik özellikleri, çevre mühendisliği ve halk sağlığı açılarından uygun bulunmadığı” tereddüte ve tartışmaya yer bırakmayacak biçimde belirlenmişti.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Tarım üretimi kooperatifle desteklenecek

Şimdi de, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 28.04.2016 tarih ve 2014/1365 E. sayılı kararıyla, “Kurulmak istenen katı atık bertaraf tesisinin, coğrafi ve jeolojik yapı, yerleşim birimlerine mesafesi, yer altı ve yüzey suları ile hava unsurları açısından birçok olumsuzluklara yol açacağı” gerekçesiyle Karşıyaka Yamanlar’a çöplük yapılmasına ilişkin yer seçimi işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

BU SÜRECİN BAŞINDAN BERİ HEP ŞUNU SÖYLEMİŞTİK;

KARŞIYAKA-YAMANLAR’A YAPILACAK ÇÖPLÜK İLE İLGİLİ KARAR, İLGİLİ BİLİM ALANLARINDA UZMAN ÜNİVERSİTE ve MESLEK KURULUŞLARI TARAFINDAN TARTIŞILMADAN, ADETA KAMUOYUNDAN GİZLENEREK ALINAMAZ.

ÇOK ÖNEMLİ, KARŞIYAKA ve İZMİR’DE YAŞAYAN YURTTAŞLARIMIZI DOĞRUDAN ETKİLEYECEK ve ZARAR VERECEK BÖYLE BİR PROJE İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR, KISIR SİYASİ POLEMİKLERİN İÇİNE HAPSEDİLEMEZ.

Son günlerde medyada, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Ankara ziyaretinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile, Karşıyaka-Yamanlar’a çöp tesisi yapılması konusunda uzlaşı sağlandığı, yer seçimi ile ilgili mutabakat sağlandığı” haberleri yer almıştır.

ALTINI ÇİZEREK SÖYLÜYORUZ Kİ;

YARGI, “KARŞIYAKA-YAMANLAR’A ÇÖPLÜK (KATI ATIK BERTARAF TESİSİ) YAPILAMAZ” DEMİŞKEN, SADECE YEREL YÖNETİM (AZİZ KOCAOĞLU) İLE BAKANLIK (BİNALİ YILDIRIM) ANLAŞARAK, KARŞIYAKA-YAMANLAR’A ÇÖP TESİSİ YAPAMAZ.

YER SEÇİMİNİN İPTALİ İÇİN AÇILAN DAVADA, KARŞIYAKA YAMANLAR’A ÇÖP TESİSİ YAPILAMAYACAĞI KONUSUNDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI VERİLMİŞKEN; SADECE İLGİLİ İDARELERİN ANLAŞMASININ, KARŞIYAKA YAMANLAR’A ÇÖP TESİSİ YAPILMASINA YETECEĞİNİ DÜŞÜNMEK, HUKUK DEVLETİ İLKESİ İLE BAĞDAŞMAZ.

BURADAN ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ: KARŞIYAKA-YAMANLAR’IN, YAPILMAK İSTENEN ÇÖP (KATI ATIK BERTARAF) TESİSİ İÇİN UYGUN OLMADIĞI YARGI KARARIYLA TESPİT EDİLMİŞ OLMAKLA, İZMİR VALİLİĞİ’NE ve İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE, BU SÜREÇTE ISRARCI BİR YAKLAŞIM İZLEDİĞİ GÖZLEMLENEN AZİZ KOCAOĞLU’NA DÜŞEN, BU YARGI KARARINI DERHAL UYGULAMAK ve KARŞIYAKA-YAMANLAR’A ÇÖP TESİSİ YAPMA ISRARINDAN VAZGEÇMEKTİR.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.