HDP İzmir Adayları Hakim Karşısında

HDP İzmir Adayları Hakim Karşısında
  • 15 Şubat 2016 11:59

İzmir’in Buca İlçesi’nde 7 Haziran seçimleri öncesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim bürosu açılışı sırasında yaptıkları konuşmada, “terör örgütü propagandası” yaptıkları iddiasıyla haklarında kamu davası açılan HDP İzmir Milletvekili adayları Pınar Aydınlar ile Hacay Yılmaz ve aynı etkinlikte söylediği şarkıda “suç ve suçluyu övdüğü” iddia edilen yerel sanatçı Murat Elmastaş hakim karşısına çıktı. HDP’li Aydınlar ve Yılmaz hiçbir zaman şiddeti övmediklerini savundu. Mahkeme başkanı, şarkının bir bölümünde “Başkansız yaşam olmaz” ifadesindeki ‘Başkan’ ile kimi kast ettiğini sorması üzerine Elmastaş, “Allahu teala olmadan yaşam olmaz diyebilirsiniz” dedi.

Buca’da 7 Haziran seçimleri öncesi seçim bürosu açılışı sırasında konuşan dönemin HDP İzmir Milletvekili adayları Hacay Yılmaz ile Pınar Aydınlar hakkında, ‘Terör örgütü propagandası yapmak’, aynı etkinlikte şarkı söyleyen yerel sanatçı Murat Elmastaş hakkında ise, ‘Suç ve suçluyu övmek’ suçlarından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Davanın bugünkü ilk duruşmasına, HDP’li sanıklar Pınar Aydınlar, Hacay Yılmaz ve yerel sanatçı Murat Elmastaş, avukatları ve partililer katıldı. Kimlik tespiti ardından, Aydınlar’ın avukatı Şerife Çelik, konuşmalarla ilgili dosyada bulunan ses ve görüntü kayıtlarının hukuka aykırı olarak alındığını belirtip, bu nedenle dosyadan çıkartılmalarını istedi. Mahkeme heyeti, savcının da görüşü doğrultusunda, avukat Çelik’in talebini reddetti. Daha sonra sanıklar savunmalarını yaptı.

“PARTİMİN PROPAGANDASINI YAPTIM”

Konuşmasında şiddet içerikli ve terör örgütüne yönelik söylemlerinin bulunmadığını belirten Aydınlar, şöyle dedi:

“6 milyon oy almış bir partinin milletvekili adayı olarak partimin propagandasını yaptım. Sedat Peker gibi ‘Oluk oluk kan akıtacağız’ diyen biriyle karşılaştırdığınızda da hiçbir şiddet içerikli söylemde bulunmadığım görülecektir. Ben adalet, eşitlik ve özgürlük temalı söylemlerde bulundum. Özgürlüğü tüm insanlar için istedim. İfade özgürlüğümü kullandım.”

Hacay Yılmaz, mahkeme başkanına dosyada geçen terör örgütünün hangisi olduğunu sordu. Mahkeme başkanu sözü edilen terör örgütünün PKK olduğunu söyledi. Ardından savunmasını yapan Yılmaz, “Ben partimin görüşlerini savunuyorum. Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü için konuşmaya devam edeceğim. Kürt sorununun barışçıl çözülmesinde taraflar var. Bunlardan biri devlet, diğeri Kürt halk önderi sayın Öcalan’dır. Zaten devlet de sayın Öcalan’ı muhatap görmüştür ki masaya oturmuştur. Ben de tarafların eşit bir şekilde masaya oturması gerektiğini, sayın Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesini söyledim” diye konuştu.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Dr  Kasapoğlu; ‘’2024 seçimleri; Türkiye yüzyılı şehirleri’’

BAŞKAN AÇIKLAMASI

Seçim bürosu açılışında şarkı söylediğini, bu şarkıların Kürtçe yayın yapan kanallar ve düğünlerde de söylendiğini, bunların suç içerebileceğini düşünmediğini dile getiren Murat Elmastaş ise, “Şarkının bir bölümünde ‘Başkansız yaşam olmaz’ ifadesi geçiyor bu bir propaganda değil. Ben bu şarkıyı geçimimi sağlamak için söylüyorum. Orada kastedilen Abdullah Öcalan değil. Allahu teala olmadan yaşam olmaz da diyebilirsiniz. Şarkının terör örgütü propagandası olduğunu bilmiyordum” dedi.

Üç sanık da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemedi.

2-5 YIL HAPİS İSTEDİ

Dosyaya ilişkin esas hakkında görüşünü açıklayan savcı, Hacay Yılmaz ile Pınar Aydınlar hakkında, ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2-5 yıl, Elmastaş hakkında ise ‘Suç ve suçluyu övmek’ suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istedi. Sanıkların avukatları savunma için süre isterken, mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.