Hatay’a ‘İzmir Modeli’

Hatay’a ‘İzmir Modeli’
  • 10 Ağustos 2017 10:48
  • A+
    A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte uygulanan başarılı projeler konusunda Hatay’a rehberlik yapacak. Özellikle İzmir Tarih Projesi ve kırsal kalkınma alanındaki uygulamaları model olarak almak isteyen Hatay Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden bir heyet, İzmir’de inceleme ve araştırmalarda bulundu. Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Günal, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız ve Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan’ın da aralarında yer aldığı heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden çeşitli proje ve uygulamalar hakkında bilgi aldı. Hatay heyeti son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe’yi ziyaret etti. 

“İzmir’in desteği bizi rahatlatacak”
Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, kentlerinin tarihi ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkarmak hedefiyle yola çıkan Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne Valilik olarak destek verdiklerini belirterek, “Yürüttüğümüz bu çalışmaların bir ayağını da tarımsal kalkınma projeleri oluşturuyor. İzmir’de gördüğümüz yardım ve işbirliği bu anlamda bizi çok rahatlatacak” dedi. 

“Geldiğimize değdi”
Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Günal ise İzmir temaslarının vizyon açıcı bir mahiyette ve çok sıcak bir ortamda geçtiğine dikkat çekti. Özellikle “İzmir Tarih” projesi kapsamındaki “tasarım atölyeleri” uygulamasının kendilerini bir hayli heyecanlandırdığını vurgulayan Günal,  “Geldiğimize değdi” diye konuştu. 

Hatay'a 'İzmir Modeli'

Kalkınma projelerini de inceleyecekler
Hatay’da yapılacak çalışmaların danışmanlığını yürüten Tasarım Vakfı Başkanı  Faruk Malhan ise Hatay’ın botanik ve gastronomi açısından zengin, çok sayıda coğrafi işarete sahip bir kent olduğuna dikkat çekerek, “İzmir Tarih” projesi çatısı altındaki uygulamaları da kentlerinde yaşama geçirmek istediklerini söyledi. Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin yön verdiği “İzmir Tarih” projesinin yanı sıra kalkınmaya yönelik projeleri de mercek altına aldıklarını dile getiren Malhan, “İzmir’in bize bu kapıyı açması oldukça önemli” şeklinde konuştu. 

İzmir, tecrübesiyle öne çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ise İzmir’de yaptıkları çalışmaların Hatay gibi önemli bir kente ilham kaynağı olmasından şeref duyduklarını söyledi. Bu tarz projelerin üç, beş yıla sığmayacak uzun soluklu bir çalışma süreci gerektirdiğini ifade etti. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun telkinleri doğrultusunda, Hatay kentiyle her alanda işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Genel Sekreter Buğra Gökçe, özellikle tarımsal kalkınma konusundaki tecrübelerini paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda Türkiye’de eşi olmayan uygulamalara imza attığını kaydeden Gökçe, şunları kaydetti:
“İzmir’deki tarımsal istatistikler bir çok alanda Türkiye ortalamalarının üzerinde. Ülke genelinin tersine İzmir’de kırsaldaki nüfus artışı, kentsel nüfus artış hızını geçmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatifler aracılığıyla küçük aile işletmelerine verdiği destekler insanların yaşadığı yerde doymasını sağladı. Tire’de süt üretimi Türkiye ortalamasının 5 kat üzerinde arttı. Okul sütü projemiz merkezi yönetime de model oluşturdu. Süt Kuzusu projesiyle 125 bin çocuğun kapısına süt bırakıyoruz. Fidan üreticisini, bal üreticisini, küçükbaş hayvancılığı destekliyoruz. Bu alandaki tecrübelerimizi de paylaşmaktan mutluluk duyarız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.