Güvenlik yetkilisi: Maşaripov, Türkiye’nin 52 bin kişilik ‘IŞİD şüphelisi’ listesinde yoktu

Kısa bir süre öncesine kadar gazetenin Ankara temsilciliğini yürüten Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, üst düzey bir güvenlik yetkilisinin kendisine, Reina’da yılbaşı gecesi 39 kişiyi katleden IŞİD’li Abdülkadir Maşaripov’un Türkiye’nin elindeki 52 bin kişilik bir ‘IŞİD şüphelisi’listesinde yer almadığını aktardı.
Maşaripov saldırıdan 17 gün sonra ‘Ebu Muhammed’ kod adlı Iraklı arkadaşının Esenyurt’taki evine düzenlenen operasyonla yakalanmıştı.
Saldırganın polisleri gördüğü anda “Öldürmeyin beni” dediği öğrenilmişti. Maşaripov ilk ifadesinde “Niye Reina’ya saldırdın”sorusunu “Onlar kafir olduğu için” diye yanıtlamış ve “Bir daha olsa yine yaparım” demişti.
‘197 bin dolar baskınlarda bulduğumuz toplam miktar’
Zeyrek bugünkü yazısında, üst düzey güvenlik yetkilisinden aldığı bilgileri paylaştı.
Yetkilinin kendisine medyaya yansıyan haberlerin yüzde 30’unun gerçek olduğunu söylediğini aktaran Zeyrek, örnek vermesini istediği yetkiliden aldığı yanıtı paylaştı: “Cani, Tacik kökenli Özbek olarak yazılıyor. Kırgızistan’ın Özbekistan sınırında Özbeklerin yaşadığı bir köyünden. Diğer taraftan 197 bin dolar terörist yakalandığında o evde bulunmadı. O miktar, caniyi yakalayana dek yaptığımız 15-20 baskında bulduğumuz toplam miktar…”
Türkiye’nin elinde 52 bin kişilik ‘IŞİD’le ilgili, iltisaklı, şüpheliler listesi’ olduğunu ve Maşaripov’un o listede yer almadığını belirten Zeyrek, Interpol’un de elinde Maşaripov’la ilgili kayıt olmadığını paylaştı.
‘Rusya’nın bilgi paylaşmamasına ne demeli?’
Zeyrek şöyle devam etti: “Ancak, Ankara ısrarcı olmuş. Interpol araştırmış ve ‘Özbekistan’dan geldi’ notuyla Ankara’ya şu bilgiyi iletmiş: ‘2011’den beri El Kaide, IŞİD gibi Selefi yapılarla ilişkileri biliniyordu’.” Özbekistan bunu biliyorsa, Rusya’nın bilmemesi imkânsız. Çünkü, Rusya istihbaratı özellikle de Selefi radikal örgütlerle mücadele konusunda, aynı dertten mustarip eski Sovyet ülkeleriyle ortak bir istihbarat havuzu oluşturmuştu. Özbekistan’ı, Kırgızistan’ı, Tacikistan’ı anladık… Türkiye’yle limoni ilişkileri nedeniyle paylaşmamış olabilirler. Ya yıllardır aynı örgütlerin hedefi olan Rusya’nın, 2011’den beri kayıtlara geçmiş, Afganistan’a, Irak’a giderek terörist faaliyetlerde bulunmuş birine ait bilgileri Ankara ile paylaşmamasına ne demeli?”
‘İran’ın tavrı komşuluk ilişkileriyle bağdaşır mı?’
Zeyrek yazısını İran’a “2015’te gözaltına alıp 1 ay hapiste tuttuğu, üstelik Şiileri doğrudan hedef alan örgütlerle bağlantılı bir teröristi, bilgi vermek bir yana Türkiye sınırından salıvermesi komşuluk ilişkileriyle bağdaşır mı?” sözleriyle seslenerek bitirdi.