Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi Açıldı

Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi Açıldı
  • 14 Ocak 2016 13:55

Narlıdere, Bornova, Çiğli, Altındağ ve Selçuk’ta hizmete açtığı kültür merkezleri ile Alevi inanç ve kültürünün yaşatılmasında önemli bir ihtiyaca cevap veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de tamamlayarak hizmete aldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, meclis üyeleri, bürokratlar, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.  1 milyon 836 bin liraya mal olan kültür merkezi ve cemevinin açılında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi Açıldı

Köylere de cemevi ve cami yapıyoruz

Yerel yönetimler olarak demokrasi ve özgürlük arayışlarını, başta inanç özgürlüğü olmak üzere sürdürmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirten Başkan Kocaoğlu, “Anadolu’nun kadimden gelen inançlarını, geleneklerini, göreneklerini, özgürce yaşaması, ibadetini yapması için cemevlerine de camiler, kiliseler, havralar kadar ihtiyaç var. Göreve geldiğimizden bu yana bu bilinçle ama adına ‘kültür evi’ dedik ama ‘kültür merkezi’ dedik kentin her bölgesinde cemevleri mimarisine uygun kültür merkezlerini yaparak yolumuza devam ediyoruz. Bize yeni bağlanan  köylerimizde cami ve cemevi olmadığını farkettik.  Bir formül ürettik.  200 kişinin ibadet yapacağı cemevleri ve camileri prefabrik olarak yapıyoruz” diye konuştu.

Barışı biz getireceğiz

Konuşmasında mülteci sorununa da değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mülteci sorununun yanı sıra bölgede terörden dolayı da çok büyük bir göç hareketi yaşandığını vurguladı. Ege Denizi’nin pek çok cana mezar olduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu insanları buraya göndermeyin demekle hiçbir şey çözülmüyor. İnsanlar can pahasına ölümü göze alarak bir umut yolculuğuna çıkıyor.  Her şeyi kontrol edebilir,  disipline edebilirsiniz ama ölümü göz almış yürüyen insanı hiçbir güç,  kuvvet durduramaz; durduramıyor. Suriye’de bu problemi kim yaşattıysa onların acilen bu soruna çözüm bulması gerekiyor. Ülkemizde de terör giderek yükseliyor.  Biz terörü destekleyenlerin hepsini,  hangi örgüt olursa olsun şiddetle lanetliyoruz. İnsanın insanı,  insanın yurttaşını,  hemşehrisini,  yakınını katletmesi kadar insanlık dışı bir şey olamaz.  Bizim bu bataklıktan,  terör belasından,  etrafımızdaki çok çirkin hesaplardan kurtulmamız, güçlü durmamız,  diri olmamız gerekiyor.  Birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Ne güçlü ülkelerin ne de popülist davranan siyasetçilerin bu ülkeye barış getireceğine inanmıyorum.  Barışı,  kardeşliği,  dostluğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hepsi birden getirecektir. Aramızdaki ufak tefek farkları bırakıp ana hedefte birleşmemiz gerekir.”

 Ayrım yapmadan çalışıyoruz

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12 yıldır ayrım yapmadan, hizmette siyasi karar vermeden çalışmalarını sürdürdüğünü de vurgulayan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi adil davranıyor. Hiçbir vatandaşını ötekileştirmek,   aralarına nifak sokmak,  ‘sendensin’, ‘bendensin’ dememek için her türlü önlemi kendi olanakları kendi gücü nispetinde almaya çalışıyor ve alıyor.  Bugün İzmir’de yaşayan 4.5 milyon yakın hemşehrimizden herhangi birisi bizim bazı projelerimizin geç bittiğini,  öncelikli olmadığını söyleyebilir.  Eksiklerimiz olduğunu belirtebilir. Ama  hiçbir hemşehrimiz ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrım yapıyor’ diyemez.  Ayrım yapmıyoruz;  yapmayacağız. Ben dört buçuk milyon insanımızın tek Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Gereğini yapmak durumdayız ve yapıyoruz. Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi’nde  alevi yurttaşlarımız inancını yaşayacak,  cenazesini kendi töresine göre kaldıracak. Biz gelecek kuşakların,  Anadolu’nun en büyük barış taşlarından birisi olan Aleviliğini yaşaması,  bu inancın gelecek kuşaklara çocuklarımıza aktarılması için bu mekanı yaptık.  Sizlerin de burayı aynı Alevi felsefesinde olduğu gibi ülkenin birliği,  dirliği,  düzeni için,  sevginin hoşgörünün öne çıkması,   gelişmesi için,  ülkenin barışında harç olması için kullanacağınıza canı yürekten inanıyorum.  Buradaki çalışmaların ülkemize,  demokrasiye,  insanlığa,  Cumhuriyet’e katkıda bulunmasını diyorum.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı

Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi Açıldı

 Başkan Kocaoğlu’na  teşekkür

Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 11 ay gibi kısa bir sürede cemevinin açılışını yapma mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Pekdaş,  ülkedeki barış umudunu yükseltmek durumunda olduklarını,  bu cemevinin bu dayanışmaya bir ses olması, çağrı olmasını diledi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise, “Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Barış herkese lazım.  Bu masum topraklarda herkesin özgürce yaşama hakkı var. Cemevlerinin yasal statüye kavuşacağı söylendi. Hala arsa ve bina yaparken sıkıntı çekiyoruz.  Umarız kısa sürede cemevleri yasal statüye geçer.  Sadece aleviler değil herkesin anayasası olabilecek bir çalışma yapılır. Böylelikle biz de rahatlıkla burada huzurla inancımızı yaşarız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız’a teşekkür ediyoruz. Ciddi işler yapıyorlar ve  dört beş ayda bir açılış yapıyoruz. Buraları inanç merkezine çevirebiliyorsak ne mutlu bize” dedi. Alevi Kültür Derneği Konak Şube Başkanı Hüseyin Çiçek de yaptığı konuşmada eşit yurttaşlık hakkı istediklerini, Aleviliğin inkarının yalnızca Türkiye için değil dünya için büyük kayıp olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Başkan Kocaoğlu’na çiçek takdim etti. Hayır duasının ardından kültür merkezi ve cemevinin açılışı yapıldı.

Sırada Aliağa var

Merkez, 1 milyon 836 bin TL mal oldu.  Gültepe 2572 Sokak ile 2579 Sokak kesişiminde bulunan Büyükşehir Belediyesi’ne ait bin 412 metrekarelik alanda inşa edilen merkez, sosyal tesis ve idare olmak üzere 2 bloktan oluşuyor ve bu bloklar tüp geçit ile birleşiyor. Merkezde, morg, gasilhane, bodrum katında 10 araçlık otopark bulunuyor.  Zemin ve 1. kattan oluşan merkezde bir toplantı salonu ile eğitim odası ve kütüphane kuruldu. Girişlerin 2579/1 Sokak’tan yapılacağı merkezde ayrıca bir iç bahçe oluşturuluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’ya da bir kültür merkezi kurmak için proje çalışmalarını tamamladı. Bu merkez için de kısa süre sonra yapım ihalesine çıkılacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.