Genç tasarımcılar doğaltaşa can verdi

Genç tasarımcılar doğaltaşa can verdi
  • 7 Şubat 2018 10:42
  • A+
    A-

Bu yıl 24’üncü kez düzenlenecek MARBLE- Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Genç Yaratıcı Fikirler Platformu; genç tasarımcılar ile sektörün yenilikçi firmalarını bir araya getirdi. Platforma destek veren 11 firmanın üreteceği 22 tasarım, fuarizmir’de sergilenecek. Doğaltaş projelerinden en iyi üçü ödüllendirilecek.

Doğal taş sektöründe dünyanın en önemli buluşmalarından biri olan MARBLE – Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı, 28-31 Mart 2018 tarihlerinde dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda sektör profesyonelini Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar merkezi fuarizmir’de ağırlayacak.

39 tasarım geldi
Fuar kapsamında bu yıl ilk kez ‘değişik’ temasıyla gerçekleştirilen “Genç Yaratıcı Fikirler Platformu” üniversitelerin tasarım ile mimarlık bölümü öğrencilerini ve yeni mezunlarını, sektörün önde gelen firmaları ile bir araya getirdi. Platforma son katılım 23 Ocak tarihinde sona erdi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Işık Üniversitesi gibi üniversitelerin genç tasarımcılarından 39 tasarım başvurdu.

Genç tasarımcılar doğaltaşa can verdi

Kaloriferden yatağa
Genç tasarımcılar, doğal taş kullanarak hayatın her alanında kullanılabilecek tasarımlarla yeteneklerini sergiledi. Başvurular arasında mermerden kalorifer peteği, yatak, alttan ısıtmalı köpek kulübesi, gazete – dergilik, mama kabı, sabunluk, yemek servis seti, şehir mobilyaları, sehpa, aydınlatmalı yüzey karosu, nemlendirme ünitesi, hatıra taşı, kapı kolu, yemek masası, ısıtmalı mermer ve servis tabağı, kupa, puro küllüğü, kalemlik, aydınlatmalı bitki yetiştirme ünitesi, kapı tutacağı, tuzluk – karabiberlik, dekoratif bölücü, satranç seti gibi tasarımlar yer aldı.

22 tasarım üretilecek
İlk aşamada 24 Ocak Çarşamba günü; İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Muhasip Üye Sezai Alkan, M+D Mimarlık Kurucu ortağı, Mimar Metin Kılıç, Nesne Endüstriyel ve Mekanik Tasarım Özlem Perşembe, Su Marble Doğaltaş Genel Müdürü Banu Bekişoğlu Celkan, Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Doç Dr. Mine Ovacık, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Can Özcan, ETMK İzmir Şubesi Başkanı Öğr. Gör. Dr. Elif Kocabıyık Savasta’nın yer aldığı jüri, fuarizmir’de gerçekleşen jüri toplantısında 39 olan tasarım sayısını 26’ya indirdi. 26 Ocak Cuma günü ise, tasarımcılarla platforma destek veren İstanbul’dan Silkar / Akdo ve Granitaş, Afyon’dan Natur Stone ve Türeks, Ankara’dan Peyar, Bursa’dan Limra Mermer, Denizli’den Tümaş Mermer ve Kömürcüoğlu ile İzmir’den Taşpınar Granit, Alimoğlu Mermer, İzko Mermer firmaları bir araya geldi. Genç tasarımcılar, doğaltaşa şekil vererek tasarladıkları projelerini firma sahipleri ile yetkililerine sundu. Sunumlar sonrasında 11 firma, 26 tasarım arasından 22 tasarımı seçerek üretmeye karar verdi.

En iyi 3 proje seçilecek
Firmalar tarafından üretilecek 22 tasarım, 28 – 31 Mart tarihleri arasında düzenlenecek 24. MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda sergilenecek. Üretilen tüm tasarımların sahiplerine “Marble Değişik Tasarım Ödülü” olarak özel tasarım plaketi verilecek. Jüri değerlendirmesi sonucunda seçilecek en iyi 3 projeye 5 bin lira para ödülü ve “Marble En Değişik Tasarım Ödülü” olarak özel tasarım plaketi verecek. Ayrıca en fazla 2 proje, firma ve tasarımcının üretim sürecine yansıyan iyi iş birlikleri için de ödüllendirilecek. “Marble İşbirliği Tasarım Ödülü” tasarım plaketi verilecek.

Yenilikçi ve Özgün Tasarım
Sektörü yeni tasarımlar ile güçlendirecek platform, uluslararası pazarlarda yenilik yaratabilecek özgün tasarımları da teşvik edecek. Sektöründe yenilikçi ve özgün tasarımcı kimliğinin güçlenmesine katkıda bulunacak etkinlik, sektörün rekabet gücünü artırırken doğal taş ve mermer kullanımının özendirilmesini ve artırılmasını sağlayacak. Tasarımlar, Türk ihraç ürünleri arasında önemli yeri olan doğal taşlardan oluşacak.

Hangi projeler üretilecek?
Dilara Akkaya- Emre Kıvrak’ın İçimgah adlı tasarımı Peyar,
Gülce Gümüşdere’nin Ola&Çizgi adlı tasarımı Peyar,
Murat Yavuz Özbek’in Organizer adlı tasarımı Peyar,
Ümit Çağlar’ın İbeam adlı tasarımı İZKO Marble,
Nimet Dilaver’in Smyrna adlı tasarımı İZKO Marble,
Berke İnce’nin Mermerdiven adlı tasarımı Tümaş,
Samed Tümer’in Aura adlı tasarımı Tümaş,
Orçun Umut Kumova’nın Calient adlı tasarımı Granitaş,
Merve Varol Can’ın Doğal Taşın Yıldızı adlı tasarımı Granitaş
Fatma Betül Dokucu’nun Koza adlı tasarımı Türeks,
Yılmaz Arda Aksaç’ın Lava adlı tasarımı Taşpınar Mermer,
İsmail Güneş Ötken’in Hatıra Taşı adlı tasarımı Taşpınar Mermer,
Emre Oğuz Tatar’ın Kunt adlı tasarımı Taşpınar Mermer,
Başak Yunatçı’nın Motif Sepha adlı tasarımı Limra,
Gizem Karataş’ın U-bench adlı tasarımı Limra,
Mert Taş’ın Yin-Yang adlı tasarımı Silkar,
Nimet Dilaver’in Moon adlı tasarımı Natur Stone,
Çağla Çağlar’ın Hür adlı tasarımı Natur Stone,
Başak Yunatçı’nın Babli Mama Kaba adlı tasarımı Natur Stone,
Göksu Yılmaz’ın Ferhat ile Şirin adlı tasarımı Kömürcüoğlu,
Burçin Şahin’in Cave adlı tasarımı Alimoğlu,
Oğuz Boz’un Alaf adlı tasarımı Alimoğlu tarafından üretilecek.

Daha da büyüyecek
Birbirinden görkemli stantları, son teknoloji iş makineleri, tonlarca ağırlıktaki dev mermer blokları ve sıra dışı mermerleriyle MARBLE’da, 2017 yılında 30 ülke ve 48 ilden gelen katılımcılar yer aldı. Fuar, yabancı katılımcı sayısını 193’ten 213’e çıkarırken, toplam bin 109 katılımcı stant açtı. Yerli ziyaretçilerle birlikte 104 ülkeden 50 bin 218 ziyaretçinin geldiği MARBLE’ın bu yıl daha da büyümesi hedefleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.