“Geleceği inşa etmenin tek yolu geçmişten gelen mirası iyi anlamak”

“Geleceği inşa etmenin tek yolu geçmişten gelen mirası iyi anlamak”
  • 25 Ocak 2023 14:04
  • A+
    A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hazırlık çalışmaları kapsamında yapılan “Geçmişimizi Anlıyoruz” başlıklı üçüncü uzman toplantısı Yeşilova Höyüğü’nde başladı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Soyer, “Gelecek kuşaklara sadece geçmişimizi değil, iyi tasarlanmış bir geleceği miras bırakmak istiyoruz. Geleceği inşa etmenin tek bir yolu var. Geçmişten gelen miras neyse onu iyi anlamak ve bilmek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin hazırlık çalışmaları, paydaş buluşmalarının ardından uzman toplantılarıyla sürüyor. “Geçmişimizi Anlıyoruz” başlığıyla yapılan üçüncü uzman toplantısı İzmir’in en eski yerleşim birimi olan Yeşilova Höyüğü’nde başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde yapılan buluşmada İzmir, Anadolu ve Türkiye tarihi üzerine çalışan tarihçi, arkeolog, uzman ve akademisyenler bir araya geldi. Toplantıda, paydaşlar tarafından hazırlanan işçi, çiftçi ve sanayici-tüccar-esnaf deklarasyonları tartışıldı, eleştiri ve öneriler ele alındı.

“Çok önemli bir sivil inisiyatif”
Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İktisat Kongresi’ni başından beri büyük bir heyecanla organize etmeye çalıştıklarını söyleyerek “Bunu tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çünkü yüz sene önce bin 135 delege bir araya geldi. O zaman da meclis vardı. Yeni kurulacak cumhuriyetin iktisat politikalarının belirlenmesi görevi o meclise verilebilirdi. Türkiye’nin her yerinden bin 135 delege bir araya gelerek, yeni kurulacak cumhuriyetin iktisat politikalarının belirlenmesi için çalıştı. Bu çok önemli bir sivil inisiyatif. Bu nedenle çok değerli” diye konuştu.

“Geleceği inşa etmenin tek yolu geçmişten gelen mirası iyi anlamak”

“Herkesin telaşı bugünü kurtarmaya dair”
Başkan Tunç Soyer, İktisat Kongresi’ni yapma gerekçelerini de şu sözlerle aktardı: “Bu çalışmayı yapmamızın iki temel nedeni var. Birincisi, bir şirketin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan 18-30 yaş arasındaki gençlerin yüzde 86’sı gelecekle ilgili bir hayallerinin olmadığını söylüyor. Bu, savaş sonrası yaşanacak bir iklimde bile karşılaşılmayacak kadar vahim bir tablo. Gençler hayallerini kaybetmişlerse, orada sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin imkanı yok demektir. Bunu nasıl çözülebileceğine dair kafa yormak lazım. Herkesin telaşı bugünü kurtarmaya dair. Ama yüzyıl önce nasıl o geleceğe dair atalarımız kafa yormak için bir araya gelmişse, şimdi de bizim bunu yapmamız gerekir. Bunun en çok İzmir’e yakışacağını düşündük. Hiç rol çalmadan, sadece ev sahipliği yapmanın onurunu yeterli bularak, bu organizasyonu yapmak için yola çıktık.”

Bu haber ilgini çekebilir ->  Eflatun Nuri heyecanı başladı: Karikatürler şiddete karşı!

“İktisat Kongresi uygun zemin”
Başkan Soyer, gıda ve enerji krizinden savaşlara ve yoksulluğa kadar tüm küresel krizlere Anadolu’dan bir ses verebilir miyiz diye düşündüklerini belirterek “İktisat Kongresi’nin bunun için uygun bir zemin olabileceğini düşündük. Diğer yandan gelecek kuşaklara sadece geçmişimizi değil, iyi tasarlanmış bir geleceği miras bırakmak istiyoruz. Geleceği inşa etmenin tek bir yolu var. Geçmişten gelen miras neyse onu iyi anlamak ve bilmek. Tarihsel köklerinden beslenmeyen bir gelecek, sürdürülebilir değil. Diliyorum ki yüzyıl önce atalarımızın bu koşullarda büyük bir özgüven ve umutla ortaya koydukları ve ülkenin geleceğini şekillendiren o buluşma yüzyıl sonra bizden sonra gelecekler için de ışık tutacaktır” ifadelerini kullandı.

“Geçmişle ilgili fikirleri günümüze taşıyacak”
Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin de bulundukları alanın geçmiş ve gelecek arasındaki noktada bulunduğunu ifade ederek, “Bu toplantı, aynı zamanda geçmişle ilgili değerli fikirleri günümüze taşıyacak” dedi.

Toplantının değerlendirme bölümü bugün basın mensuplarına açık olarak yapılacak.

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Şubat’ta
Kongrenin birinci aşamasında yapılan Çiftçi, İşçi ve Sanayici-Tüccar-Esnaf Buluşmaları sonucunda hazırlanan sonuç metinleri kamuoyuyla paylaşılmıştı. İkinci aşamayı oluşturan ilk uzman toplantısı olan “Birbirimizden Razıyız” buluşması, 13 Ocak’ta Aziz Vukolos Kilisesi’nde düzenlendi. Buluşmada farklı ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklere sahip toplulukların temsilcileri ile demokrasi ve insan hakları konusunda çalışan 48 uzman bir araya geldi. İkinci toplantı olan “Doğamıza Dönüyoruz” buluşması 20 Ocak’ta İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM) yapıldı. Toplantıda ekoloji ve ekonomi arasındaki ilişki üzerinde çalışan 39 akademisyen ve uzman doğa ile uyumlu bir ekonominin nasıl inşa edileceğini ortaya koymak için buluştu.
Şu ana kadar yapılan toplantılarda, oy birliği ile 189 karar alındı. Son uzman toplantısı olan “Geleceği Görüyoruz” buluşması ise 4 Şubat’ta yapılacak.
Uzman Toplantıları’nın ardından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yapılacak ve yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak. Kongreye Türkiye ve dünyadan önemli konuşmacılar katılacak.
Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik takvimi için iktisatkongresi.org‘u ziyaret edebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.