“Gebelikte yenen kuruyemiş çocuğun zekasına yararlı”
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü’nde yapılan araştırmada, hamileliğin ilk 3 ayında sert kabuklu yemiş yiyen annelerin çocuklarının dikkat süresi, kısa süreli hafıza ve bilişsel fonksiyonlar bakımından daha gelişkin olduğu görüldü.
Araştırmayı yürüten Florence Gignac bunun, “Uzun vadede çocuğun beyinsel gelişimi için hamilelikte kabuklu yemiş yemenin yararları konusunda yapılan ilk çalışma” olduğunu vurguladı.
“FOLİK ASİT VE OMEGA-3 VE OMEGA-6 GİBİ YAĞ ASİTLERİNDEN KAYNAKLANIYOR”
Gignac, araştırmayla ilgili şunları söyledi:
“Gebelik süresince beyin bir dizi karmaşık süreçten geçer; annenin beslenmesi bebeğin beyin gelişiminde önemli bir faktördür ve uzun vadeli etkileri olur. Araştırmada ele aldığımız sert kabuklu yemişler ceviz, badem, fındık, fıstık ve çam fıstığıydı. Bunların yararının, bu yemişlerin yüksek oranda folik asit ve omega-3 ve omega-6 gibi yağ asitleri içermesinden kaynaklandığı kanısındayız. Bu maddeler beyin dokusunda, özellikle beynin ön kısmında birikir; bu kısım hafıza ve yürütücü işlevlerden sorumludur.”
YEMİŞLER YETİŞKİNLERDE DE BAZI HASTALIKLARDAN KORUMA ÖZELLİĞİNE SAHİP
Araştırmada, sözü edilen yararın, hamileliğin ilk 3 ayında haftada 3 kez 30 grama yakın sert kabuklu yemiş yediğini söyleyen annelerin çocuklarında tespit edildiği ifade ediliyor.
Kabuklu sert yemişler, yetişkinlerde de yüksek tansiyon, oksidatif stres ve diyabet riskini azaltmanın yanı sıra yaşlılığa bağlı bilişsel zayıflamaya karşı koruyucu özelliğiyle biliniyor.