Gaps Diyeti ve Otizm paneli Bornova’da yapıldı

Gaps Diyeti ve Otizm paneli Bornova’da yapıldı
  • 25 Aralık 2017 10:14

Bornova Belediyesi Çocuk Kulübü, Ege Otizmliler Derneği ve Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenen “Gaps Diyeti ve Otizm” konulu panel Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’n de yapıldı. Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Kadir Çalış ile Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzm. Dr. Adil Zorlu’nun konuşmacı olduğu etkinlikte Gaps, Bağırsak ve Psikoloji Sendromu ve otizm konuları hakkında bilgi veridi.

Sağlık alanında yaptığı çalışmalarla vatandaşları bilinçlendiren Bornova Belediyesi “Gaps Diyeti ve Otizm” konulu panel düzenledi. Bornova Belediyesi Çocuk Kulübü, Ege Otizmliler Derneği ve Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi işbirliği ile hazırlanan panel Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Işıldayan Özel Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Kadir Çalış ile Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzm. Dr. Adil Zorlu’nun konuşmacı olduğu etkinlikte geçtiğimiz yıl ortaya çıkan, psikolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde oldukça olumlu sonuçlar veren GAPS Diyeti ve dünyada giderek artan Otizm rahatsızlığı hakkında bilgiler paylaşıldı.

Otizm giderek artıyor

Panelde yaptığı konuşmada otizmin dünyada giderek arttığına dikkat çeken Adil Zorlu, “1975 yılında 5 bin doğumda bir görülen bu rahatsızlık, 1995 yılında 500 doğumda bir görülmeye başlandı. 2017 yılında baktığımızda dünyada doğan 54 erkek çocuğunda birinde bu hastalık görüldü. Uzmanların tahminine göre de 2025 yılında her 2 çocuktan 1’in de olması öngörülüyor”dedi. Düzenlenen etkinliklerle bu konuda yapılması gerekenler hakkında herkesin bilgi sahibi olması için çalıştıklarını söyleyen Zorlu, otizme farkındalık yaratmanın gerekliliğini anlattı.

Gaps Diyeti Nedir?

Bağırsak florasının bozulmasıyla dikkat eksikliği, hiperaktivite ve otizm gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini anlatan Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzm. Dr. Adil Zorlu, GAPS diyetinin psikolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar veren bir yöntem olduğunu anlattı. Sağlıklı yaşamak için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Zorlu, GAPS’in bağırsakların geçirgenliğini  geri döndürmeye yönelik yapılan bir diyet olduğunu belirtti. Zorlu, “Bağırsaklarda bozulan bakteri dengesini düzeltmek, hasarlı ve yaralı bağırsak duvarı ile bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programı” dedi.

Uygulaması zor olan et ve kemik suyu ağırlıklı bir diyet olduğunu da ifade eden Zorlu, “Bu beslenme programını uygularken dikkat edilmesi gerek, tedavinin olmazsa olmazları diyebileceğimiz önemli noktaları var. Program bir kaç aşamadan oluşuyor. Mesela ilk önce GAPS diyeti için hazırlık aşaması yapılmalı. Çünkü bu kişinin sürece uyumunu kolaylaştırır” diye konuştu. Diyetin aşamalarıyla yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatan Adil Zorlu,  katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Bayraklı’da kurban satış yerleri kura ile belirlendi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.