Erdoğan açıkladı… Asgari ücret ne kadar oldu?

Erdoğan açıkladı… Asgari ücret ne kadar oldu?
  • 22 Aralık 2022 14:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete zam oranını açıklamak için ekran başına geçti. Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i asgari ücret gündemiyle kabul etti. Görüşmenin ardından yeni asgari ücret oranını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Net asgari ücret 2023 yıılında 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık’ dedi. 

DEMOKRATGÜNDEM- Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılı asgari ücret rakamını açıkladı. Erodğan, “Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık. Bu asgari ücretin işverene yansıması olduğu gibi bize de yannsıması oldu. Bunları düşünerek adım attık. Ocak ayına göre yüzde 94, Temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmış. Yıllık ortalama artış oranı yüzde 70’in üzerinde gerçekleşmiştik. Yeni asgari ücretin çalışanlarımlız ve işverenlerimliz başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması sırasında Çalışma ve Sosyal Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yeraldı. Asgari ücretin tespitinde talepleri karşılık bulmayan işçi temsilcisi Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise açıklamaya katılmadı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3 kez toplanmış, üçüncü toplantının sonunda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın açıklama yapması dikkat çekmişti.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ NE OLACAK?

Gelir Vergisi istisnası tamamına uygulanırsa, asgari ücretin işverene toplam maliyeti 11 bin 750 TL olacak. Asgari ücret, bugünkü kura göre 455 dolara yükseldi.  Brüt asgari ücret 10 bin 8 TL, net asgari ücret 8 bin 506 TL oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI: 

*Taraflar maalesef ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır.  Hükümet olarak biz tarafların gerekçelerini saygıyla karşılıyoruz. Herkesin kendi öncelikleri, hassasiyetleri var. Bize düşen görev ülkemiz ve milletimiz için en doğru, hakkaniyetli, sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır.

*Ne emekçielerin haklarının yenmesini, ne de işverenin altından kalkamayacakları yük binmesine izin veririz. Makul noktada uzlaşma sağlanması için samimi gayret sarf ettik.

*Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdik. Taraflardan herhangi biri katılmadığı için en az maaş düzeyini ve asgari ücreti ortada bırakamazdık.

*Geçmiş yıllarda da uzlaşmaya varılmadığı halde sonuçlandırılan asgari ücret müzakeresi vardı. Bu defa da öyle yaptık.

TARİHİN EN YÜKSEK ÇALIŞMA RAKAMINA ULAŞILDI

*Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında ladığımız bir gerçektir. Bugün ülkemiz 34, 7 milyonluk iş gücüne karşılık, 31.6 milyonlukr istihdamla tarihinin en yüksek çalışma rakamına ulaşmıştır. Bu seviye kadınlarımızın iş gücüne katılımının rekor kırdığı bir dönemde yakalanmıştır.

*Kamu görevlilerinin ek göstergeden, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar pek çok talebi çözüme kavuşturduk. 2023 yılı asgari ücret rakamını belirlerken aynı yaklaşımla hareket ettiğimizden kimsenin şüphesi bulunmasın.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

*Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğzi. Türkiye’nin gerçekten büyük fedakarlıklarla kazandığı imkanları her bir insanımızın emrine veermeyi sürdüreceğiz.

*Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat, reel olarak 142 yüzde 142 oranında artmıştır. geçtiğmiiz yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştikr. Bununla kalmamış asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisini de kaldırmıştır. Tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını bu muafiyet kapsamına dahil ettik.

Bu haber ilgini çekebilir ->  Çandarlı’da Hıdırellez Coşkuyla Kutlandı

YIL İÇİNDE YÜZDE 80, KÜMÜLATİF OLARAK YÜZDE 90 ARTIŞ SAĞLADIK

*Enflasyondaki artış Temmuz ayında yeni düzenlemeyle asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmişti. Alt, üst yapıyla bu ülkede eğitim, sağlıkta attığımız adımlar var. Bunlarla beraber bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz. böylece yıl içinde asgari ücrette yüzde 80, kümülatif yüzde 90 artış sağladık.

*Faiz, kur, enflasyon cenderesinden çıkarmamızın meyvelerini aldığımız dönemde dengeleri gözeten bir yol izliyoruz.

*Biz, çok hassasız. 85 milyon nüfusu olan ülkemiz bu yıl bir milyonun üzerinde bir artış daha sözkonusu nüfus olarak. Yıl sonunda nüfusumuzun 86 milyonu aşması mümkün. Tüm bunları düşünmek zorundayız.

ENFLASYONU YIL SONUNDA YÜZDE 20 RAKAMINA İNDİRMEKTE KARARLIYIZ

*Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahit olacağız. Enflasyonun yıl ortasında yüzde 30’lu, yıl sonunda yüzde 20’li rakamlara indirmekte kararlıyız. Her kesimden, vatandaştan hesabını bu hedefe göre yapmasını istiyoruz.

BEKLENMEDİK BİR TABLOYLA KARŞILAŞIRSAK ARA DÜZENLEME YAPMAKTAN KAÇINMAYIZ

*Asgari ücreti belirlerken hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem de enflasyon öngörümüzü destekleyecek bir yaklaşım benimsedik. Beklenmedik bir tablo ile karşılaşırsak geçen yıl olduğu gibi ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız. Her kesim gibi işçilerimizin, emekçilerimizin, çalışanlarımızın gelir ve refah seviyiseni arttırmak içni kimsenin hakkının zayi olmasına meydan vermeyeceğiz.

*Performansları nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Açıklanan rakam bir yerde devlete olan mali yükü itibariyle, işverene olan mali yükü itibariyle nihai bir rakam değil. Bunun adeta katlayanları var. Devlet olarak hiç unutmayalım ki sırtımızda önemli bir küfe var. küfe devamlı yoruyor. Altyapıyla, sağlıkta, eğitimde attığımız adımlarla, tüm bunlarla beraber ulaşımlda atılan adımlarla Türkiye yeni yüzyıla çok farklı bir girişim içerisinde.

*Bugün biraz sonra bir etkinliğe katılacağım. Açılışta da yine ciddi bir bedel ödeyerek adım atıyoruz. Geçmişte hep söylediğimiz Batıda ne varsa, Doğu ve Güneydoğu’da da o olacak demiştik. Onları da gerçekleştirmenin gayreti içindeyiz. Bu vesileyle basın mensuplarına yakından takip etmek suretiyle performansları neden8iyle teşekkür ediyoruz. Asgari ücret, işçi-işveren kesimi için hayırlara vesile olsun diyorum.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ARDINDAN TİSK BAŞKANI ÖZGÜR BURAK AKKOL DA KISA BİR AÇIKLAMA YAPTI. 

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol: “Açıklanan ücreti yüksek, düşük, dengeli bulanlar olacaktır. Asgari ücret taban ücrettir, makul olması gerekir. Belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işverenlere de adım atma çağrısında bulunuyoruz. Alım gücünün artmasını, vergi kolaylıklarına yönelik çalışacağız. Diyaloğa, üretmeye hız kesmeden devam edeceğiz. Belirlenen asgari ücretin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Erdoğan açıkladı… Asgari ücret ne kadar oldu?

​ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN DE AÇIKLAMA YAPTI 

BAKAN BİLGİN: TÜRK İŞ TEMSİLCİLERİNE, TİSK TEMSİLCİLERİNE DE BURADAN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bakan Bilgin, “Sosyal devlet politikalarına uygun bir yaklaşımı sürdürmeye katkınızdan dolayı size saygı ve şükran duyuyoruz. Sürece katılan işverenlerimiz ve işçi temsilcileri rakamın müzakereler sürecinde oluşmasına katkıda bulunmuştur. TÜRK İŞ temsilcilerine, TİSK temsilcilerine de buradan teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.